Ένα από τα… βαριά χαρτιά της διοργάνωσης. Το Βέλγιο θα κάνει τη 12η του εμφάνιση σε Μουντιάλ, προερχόμενο από την κορυφαία του παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την κατάληψη της 3ης θέσης στη Ρωσία, ενώ διαθέτει ένα από τα καλύτερα ρόστερ της ιστορίας του.

Με παίκτες όπως οι Ντε Μπρόινε, Κουρτουά, Λουκάκου, Αζάρ (παρότι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση), Βίτσελ και Καράσκο, ενώ προπονητής του είναι ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ.

Το sport-fm.gr σας συστήνει με τους «κόκκινους διαβόλους» που θα δούμε στο Κατάρ.

Στον δρόμο για το Κατάρ


Κατάφερε να σφραγίσει εισιτήριο για το Κατάρ με σχετική άνεση, κάνοντας επίδειξη δύναμης. Τερμάτισε στην πρώτη θέση του 5ου ομίλου, όπου βρέθηκε μαζί με Ουαλία, Τσεχία, Εσθονία και Λευκορωσία, συγκεντρώνοντας 20 βαθμούς με ρεκόρ 6-2-0. Την ακολούθησε η Ουαλία με 15 βαθμούς, ενώ ήταν χαοτική η διαφορά τερμάτων (που είναι το πρώτο κριτήριο σε περίπτωση ισοβαθμίας) ανάμεσα στις δύο ομάδες, έχοντας 25-6 έναντι 14-9.

Με την 3η Τσεχία, βρέθηκε στο +6, έχοντας και εκεί μεγάλη διαφορά τερμάτων (25-6 έναντι 14-9 και εδώ). Από τις δύο απώλειες βαθμών που είχε, η μία ήταν αυλαία απέναντι στην Ουαλία, όταν όλα είχαν κριθεί για την απευθείας πρόκριση. Όταν όλα παιζόντουσαν, «καθάρισε» εντός έδρας σαν… αυγό Ουαλία (3-1) και Τσεχία (3-0), ενώ με τη δεύτερη ήρθε ισόπαλο εκτός (1-1).


Το αστέρι


Θέλει και ερώτημα; Κέβιν Ντε Μπρόινε. Ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, ο οποίος πήρε την 3η θέση στη Χρυσή Μπάλα και ο κινητήριος μοχλός σε μία από τις κορυφαίες ομάδες στον κόσμο (αν όχι στην κορυφαία), όπως είναι η Μάντσεστερ Σίτι. Την περασμένη σεζόν είχε 19 γκολ και 14 ασίστ σε 45 συμμετοχές με τους «πολίτες» και όλα αυτά τα κάνει, αποτελώντας στέλεχος ενός… αστραφτερού γκρουπ ποδοσφαιριστών. Μέχρι να αποκτηθεί ο Χάαλαντ, σκέπαζε τους πάντες με την παρουσία του, αλλά στους «κόκκινους διαβόλους» είναι σε θέση να το κάνει ακόμα. Ασφαλώς και με την Εθνική Βελγίου έχει δείξει την κλάση του, μετρώντας 25 γκολ συν 46 ασίστ σε 93 συμμετοχές. Άλλες εποχές θα λέγαμε «Ντε Μπρόινε ή Αζάρ;», αλλά στην κατάσταση που βρίσκεται ο άσος της Ρεάλ δεν υφίσταται δίλημμα, ενώ από τα… πρώτα βιολιά είναι και ο Λουκάκου, αλλά δεν είναι… Ντε Μπρόινε, όπως και ο Κουρτουά, αλλά συνήθως οι τερματοφύλακες δεν συγκεντρώνουν (αδίκως σε πολλές περιπτώσεις) τα βλέμματα πάνω τους. Στα συν του είναι φυσικά το γεγονός ότι μπορεί να παίξει σε πολλές θέσεις και να βοηθήσει. Στον άξονα, δηλαδή πίσω από τους φορ, στα πλάγια (δεξιά ή αριστερά) που παίζει συνήθως στο Βέλγιο, όταν το σύστημα είναι 3-5-2 ή 3-4-2-1. Που λέει ο λόγος, αν παραστεί ανάγκη και μπροστά μπορεί να παίξει.


Ο… παλιός που λείπει


Βενσάν Κομπανί. Διαθέτει ένα εξαιρετικό ρόστερ, το οποίο ζηλεύουν ακόμα και πιο παραδοσιακές δυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Έχει δύο λύσεις σε κάθε θέση, ενώ εκεί όπου απουσιάζουν τα… βαριά χαρτιά (δίχως να σημαίνει απαραίτητα ότι «πονάει» στη θέση) είναι στα στόπερ.
Θα ξεκινούσε από άλλη βάση, αν είχε στην άμυνα έναν παίκτη-ηγέτη, όπως ο παλαίμαχος άσος, ο οποίος μπορούσε να δώσει λύσεις στο σκοράρισμα από τις στατικές φάσεις, ενώ ήταν πάντα συνεπής στα κρίσιμα ραντεβού. Σε αυτήν την περίπτωση θα μιλούσαμε για ένα σχεδόν… αψεγάδιαστο ρόστερ. Υπηρέτησε το Βέλγιο από το 2004 έως το 2019, μέτρησε 89 συμμετοχές, τις οποίες συνδύασε με 4 γκολ και 6 ασίστ. Έχει πάρει μέρος σε δύο Μουντιάλ (2014, 2018) και μάλιστα στοπ Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας πανηγύρισε την κατάληψη της 3ης θέσης και έχασε το Euro 2016 λόγω τραυματισμού.


Η επιτυχία και η αποτυχία


Διαθέτει και πάλι τρομερό ρόστερ με παίκτες που πρωταγωνιστούν στα top πρωταθλήματα. Μοιάζει ομάδα ικανή να πάει μέχρι τέλους, αλλά είναι μία συζήτηση που έγινε για αυτήν τη φουρνιά του Βελγίου και στις αμέσως προηγούμενες μεγάλες διοργανώσεις στις οποίες πήρε μέρος, δίχως τα επιθυμητά αποτελέσματα, αν εξαιρέσουμε το Μουντιάλ της Ρωσίας. Ακόμα και εκεί γκρίνια υπήρχε αφού ο πόθος είναι να σηκώσει μία κούπα. Πρέπει αυτήν τη φορά να δείξει στα δύσκολα ότι διαθέτει μέταλλο για να φτάσει σε σημαντική διάκριση.

Μέχρι τώρα έχει φτάσει έως την 3η θέση (Μουντιάλ 2018) και ο,τιδήποτε καλύτερο θα θεωρηθεί επιτυχία, ενώ αν δεν κάνει ούτε τώρα το βήμα παραπάνω θα υπάρξουν κάποιες… μουρμούρες, ενώ αν δεν καταφέρει να μπει στην οκτάδα, η παρουσία του θα είναι αποτυχημένη. Εξυπακούεται ότι αποτελεί υποχρέωση να περάσει από όμιλο με Κροατία, Μαρόκο και Καναδά.

Ο προπονητής


Στον πάγκο της βρίσκεται από το 2016 ο Ισπανός Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Διαδέχθηκε πριν από έξι χρόνια τον Μαρκ Βίλμοτς, ο οποίος ήταν για μία τετραετία (2012-16) στο τιμόνι της ομάδας.

Κορυφαία στιγμή έως τώρα είναι η 3η θέση στο Μουντιάλ του 2018, ενώ στο Euro του 2020 το οδήγησε μέχρι τα προημιτελικά. Το Βέλγιο είναι το πιο απαιτητικό πρότζεκτ που έχει αναλάβει ο πρώην τεχνικός -κατά σειρά- των Σουόνσι, Γουίγκαν και Έβερτον.

Κατά καιρούς έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης το αν είναι επαρκής για αυτόν τον ρόλο σε μία ομάδα με πολύ υψηλούς στόχους τα τελευταία χρόνια, αλλά ο Μαρτίνεθ είναι σταθερά στη θέση του.



Αποστολή
Τερματοφύλακες: Τιμπό Κουρτουά (Ρεάλ Μαδρίτης), Σιμόν Μινιολέ (Μπριζ), Κοέν Καστέλς (Βόλφσμπουργκ)
Αμυντικοί: Γιάν Βερτόνγκεν (Άντερλεχτ), Τόμπι Αλντεβάιρελντ (Αντβέρπ), Τόμα Μενιέ (Ντόρτμουντ), Άρθουρ Τεατέ (Ρεν), Ζενό Ντεμπάστ (Άντερλεχτ), Βουτ Φάες (Λέστερ)
Μέσοι: Άξελ Βίτσελ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι), Γιανίκ Καράσκο (Ατλέτικο Μαδρίτης), Γιούρι Τίλεμανς (Λέστερ), Λεάντερ Ντεντόνκερ (Άστον Βίλα), Τίμοθι Καστάνιε (Λέστερ), Χανς Βανάκεν (Μπριζ), Λεάντρο Τροσάρ (Μπράιτον), Σαρλ Ντε Κετελάρε (Μίλαν), Αμάντου Ονάνα (Έβερτον)
Επιθετικοί: Εντέν Αζάρ (Ρεάλ Μαδρίτης), Ντρις Μέρτενς (Γαλατασαράι), Ρομέλου Λουκάκου (Ίντερ), Μικί Μπατσουαγί (Φενέρμπαχτσε), Θόργκαν Αζάρ (Ντόρτμουντ), Ζερεμί Ντοκού (Ρεν), Λόις Οπέντα (Λανς)

Πιθανή 11άδα


Το πρόγραμμα του Βελγίου στον 6o όμιλο
1η αγωνιστική
23 Νοεμβρίου: Βέλγιο-Καναδάς (21:00)
2η αγωνιστική
27 Νοεμβρίου: Βέλγιο-Μαρόκο (15:00)
3η αγωνιστική
1 Δεκεμβρίου: Κροατία-Βέλγιο (17:00)

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube