Για δύο μέρες έζησα στιγμές Wimblendon στην καρδιά της Μεσσηνίας και πήρα μια γεύση από το τι εστί υψηλό επίπεδο τένις. Ναι, έφταναν δύο μέρες στη “Mouratoglou Tennis Center” του Costa Navarino, όχι μόνο να με κάνουν πιστή φαν του τένις αλλά και να την… ψωνίσω κάπως. Γιατί δηλαδή; Αν εσείς πατούσατε στο μοναδικό χορτάρινο γήπεδο της Ελλάδας -και των γειτονικών χωρών επίσης, μην σας πω- και μιλούσατε με μερικούς από τους κορυφαίους του είδους, δεν θα δηλώνατε έτοιμοι για ΑΤΡ;

Γράφει η Μαρία Ζαφειράτου

Στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας με τα 12 νέα φωτισμένα γήπεδα (σύνολο 16 σε όλο το resort), εφάμιλλα εκείνων όπου διεξάγονται τουρνουά Gran Slam, μας περίμενε το team του Πάτρικ Μουράτογλου, άρτι αφιχθέν από την αντίστοιχη Ακαδημία της Νίκαιας: ο Kerei Abakar, τεχνικός διευθυντής της Mouratoglou Center και βασικό στέλεχος της προπονητικής ομάδας του Στέφανου Τσιτσιπά. Πολλοί τον αναφέρουν και ως “μέντορα” του Έλληνα τενίστα. Από δίπλα του, ο Mathis Di Maio και ο Thomas Leboulch, αμφότεροι πρώην τενίστες και παρά το νεαρό της ηλικίας τους καταταγμένοι στην elite ομάδα προπονητών του Μουράτογλου.

Πατήσαμε χορτάρι, over!

Η “Mouratoglou Tennis Center” εγκαινιάστηκε πριν από μόλις λίγες ημέρες, όμως οι φιλοδοξίες έχουν τεθεί από την αρχή ψηλά. “Σκοπός μας είναι να μπουν οι βάσεις, ώστε να το Costa Navarino να εξελιχθεί σε κορυφαίο προορισμό για όσους αγαπούν το τένις, ανεξαρτήτου επιπέδου κατάρτησης”, τονίζει ο Kerei Abakar και συνεχίζει “Το όραμα του Πάτρικ Μουράτογλου είναι κάποια στιγμή να διεξάγονται διεθνή τουρνουά εδώ στην Ακαδημία”.

Το χορτάρινο γήπεδο είναι -πολύ φυσιολογικά- το μεγάλο καμάρι της Ακαδημίας: “Ο Μαρία Σάκκαρη επικοινώνησε με τον Πάτρικ Μουράτογλου, ώστε να επιβεβαιώσει το γεγονός και δύο εβδομάδες πριν την έναρξη του Wimblendon ήρθε εδώ για να προπονηθεί εν όψει της διοργάνωσης”. Ζητήσαμε κι εμείς να κάνουμε το ίδιο, οκ χωρίς να είμαστε σε ιδιαίτερα υψηλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική: “το -ούτως ή άλλως πολύ ευαίσθητο και δύσκολο στη συντήρηση- χορτάρι είναι πολύ φρέσκο ακόμα. Οι κλιματικές συνθήκες εδώ, στο Costa Navarino και στην Ελλάδα γενικότερα με την πολλή ηλιοφάνεια και τη ζέστη, καθιστούν ακόμα πιο περίπλοκη και ακριβή την διατήρη του αγωνιστικού χώρου σε καλή κατάσταση”. Αρκεστήκαμε στο να μπούμε, να το πατήσουμε και να αφήσουμε τα backhand και τα smash για τα υπόλοιπα φυσικά χωμάτινα και σκληρά γήπεδα.



Μουράτογλου: “Κάθε φορά που ακούω κάποιον να μιλάει ελληνικά, συγκινούμαι”

Από την πρώτη στιγμή της συνομιλίας μας -μέσω Skype”- o Πάτρικ Μουράτογλου έδωσε το στίγμα του. Το ελληνικό στίγμα του. Σε κάθε ευκαρία, με κάθε αφορμή έδειχνε πως ένα κομμάτι του μένει πάντα εδώ. “Στα πρώτα 15 χρόνια της ζωής μου, βρισκόμουν κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα με τον παππού και τη γιαγιά, είμαι και νιώθω μισός Έλληνας. Λυπάμαι πολύ που δεν ξέρω να μιλάω ελληνικά, αλλά στο σπίτι μιλούσαμε μόνο γαλλικά. Κάθε φορά που ακούω κάποιον να μιλάει ελληνικά, συγκινούμαι”.

Γιατί διάλεξε το Costa Navarino:

Υπήρξαν δύο καθοριστικοί λόγοι για τους οποίους αποφάσισα να κάνω την δεύτερη ακαδημία μου εδώ: 1ον γιατί είναι στην Ελλάδα και 2ον γιατι ξέρω ότι το όνομα Costa Navarino μου δίνει τη σιγουριά της υψηλής ποιότητας παροχών για όποιον θα θελήσει να έρθει αλλά και να επιστρέψει εδώ”.

Τι τον οδήγησε ως εδώ:

“Ήμουν παθιασμένος με το τένις από 4 χρόνων. Δυστυχώς, οι γονείς μου με σταμάτησαν από το τένις, σε ηλικία 16 ετών, προκειμένου να δουλέψω στην εταιρία του πατέρα μου, κάτι που πραγματικά μου ράγισε την καρδιά. Με πλήγωσαν πολύ που δεν πίστεψαν σε μένα. Έμεινα μαζί του για 10 χρόνια, τόσο άντεξα. Μετά έφυγα και αποφάσισα να βοηθήσω τα παιδιά που αγαπούν το τένις. Τα παιδιά μου δίνουν κίνητρο και είμαστε δίπλα τους για να πετύχουν τόσο στο τένις όσο και στη ζωή. Δεν πιστεύω στην τύχη, πιστεύω στο σωστό timing”.

“Το σύγχρονο τένις είναι ψεύτικο”: “Όποιος αγαπά το τένις παθιάζεται μαζί του. Όμως το τένις, σε αυτή τη μορφή του, είναι ψεύτικο. Σε όλα τα αθλήματα οι παίκτες μπορούν να εκφράσουν το πάθος τους, τα αισθήματά τους, στο τένις τους λένε να σκάσουν, να μην εκφραστούν, να μην αντιδράσουν, προσπαθούν να δείξουν κάτι που δεν είναι. Σε όλα τα αθλήματα οι φίλαθλοι μπορούν να φωνάξουν, στο τένις όχι. Σε όλα τα αθλήματα οι προπονητές μπορούν να μιλήσουν στους παίκτες τους, στο τένις ο προπονητής απέχει. Ο μέσος όρος ηλικίας των φίλων του τένις είναι 60 χρόνων, πρέπει να προσελκύσουμε τη νέα γενιά. Αλλά το τένις, σε αυτή τη μορφή του, δεν είναι ελκυστικό. Πρέπει να γίνει πιο σύντομο, πιο δυναμικό, πιο γρήγορο, πιο αυθεντικό.

Η γνώμη του για το ελληνικό τένις:

“Το ελληνικό τένις είναι σε καλό δρόμο. Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει μια μεγάλη δύναμη. Εγώ όσο μπορώ θα βοηθάω το ελληνικό τένις. Βασικά τώρα που το σκέφτομαι, δεν έχω βοηθήσει κάποιον Γάλλο παίκτη! Όταν ακούω ότι πολλά παιδιά στην Ελλάδα ασχολούνται με το τένις χάρη στον Στέφανο (Τσιτσιπά) και τη Μαρία (Σάκκαρη) χαίρομαι πάρα πολύ. Η Μικαέλα (Λάκη) είναι ακόμα μικρή, έχει δρόμο μπροστά της, θέλει δουλειά. Είναι νωρίς να την συγκρίνουμε με την Μαρία, άλλωστε και η ίδια η Μαρία έχει ακόμα πολλά να δώσει”.

“Ο Στέφανος έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης”: “Ο Στέφανος έχει πολλά χαρίσματα ως παίκτης. Ένα από τα κυριότερα είναι η ανταγωνιστικότητά του. Από μικρός το είχε αυτό. Τον έβαζες σε ματς με μεγαλύτερους αντιπάλους από εκείνον κι έκανε θαύματα. Είναι αφοσιωμένος 100% σε αυτό που κάνει. Έχω καλό σερβίς και είναι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης και ξέρω ότι θα το κάνει. Στον τελικό του Rolan Garros, αναμετρήθηκε με τον Τζόκοβιτς, τον καλύτερο τενίστα του κόσμου αυτή τη στιγμή, που πλησιάζει τους άλλους δύο (σσ. Ναδάλ και Φέντερερ). Το να παίζεις με τον καλύτερο σε έναν τέτοιο τελικό, δείχνει μόνο το πόσο έχεις βελτιωθεί. Δεν ξέρω πόσο ψηλά θα φτάσει ο Στέφανος, αλλά ξέρω ότι θα φτάσει.



Τι το ξεχωριστό έχει η “Mouratoglou Tennis Center”:

“Εδώ δεν κρίνουμε κανέναν και σε κανένα επίπεδο. Θέλουμε όποιος έρχεται να απολαμβάνει το πάθος του για το τένις όπως κάνουμε κι εμείς. Όπως και στη ζωή, όταν κάνεις κάτι που αγαπάς, θέλεις μονο να βελτιώνεσαι. Δεν πιστεύω σε μεθόδους, γιατί η μέθοδος σε αναγκάζει να προσαρμοστείς. Οι μέθοδοι δεν σέβονται τους ανθρώπους, δεν μετρούν ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μια διαφορετικός. Ως προπονητής πρέπει να επικοινωνείς με τον καθένα ξεχωριστά, αυτή είναι η φιλοσοφία μου: Βρες τρόπο να κάνεις τον άλλον να το απολαύσει”.

Τι χρειάζεται ένας νέος παίκτης:

“Να πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει. Να αφοσιωθεί, να παθιαστεί και να έχει δίπλα του τους σωστούς ανθρώπους που θα τον πιστεύουν. Ακόμα και στην αποτυχία. Να συμμετέχει σε πολλούς αγώνες και να το απολαμβάνει. Αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν θα πας πουθενά”.


Τι προσφέρει η “Mouratoglou Tennis Center” και τα “Mouratoglou Signature Tennis Camps”

Ερασιτέχνες κι επαγγελματίες παίκτες μπορούν να απολαύσουν κορυφαίου επιπέδου προπόνηση, με ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα και με την καθοδήγηση των κορυφαίων προπονητών του Μουράτογλου, κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στα ξενοδοχεία The Westin Resort Costa Navarino και The Romanos, a Luxury Collection Resort, στο Navarino Dunes.

Παίκτες όλων των επιπέδων από 14 ετών και πάνω, μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητες, την τεχνική και τις τακτικές τους παίρνοντας μέρος στα ειδικά tennis clinics, ενώ ατομικά και ομαδικά μαθήματα τα οποία είναι ιδανικά για τη βελτίωση ατομικών επιδόσεων, διατίθενται για ηλικίες άνω των 6 ετών, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της φιλοσοφίας της Mouratoglou Center.



Αρχάριοι, προχωρημένοι και έμπειροι παίκτες ηλικίας 10 ετών και πάνω που αναζητούν την απόλυτη δοκιμή, μπορούν να συμμετάσχουν στο ‘Challenge the Pro’, αντιμετωπίζοντας τους κορυφαίους προπονητές. Τα Mouratoglou Signature Tennis Camps για ενήλικες και παιδιά, τα οποία
ξεκινούν το φθινόπωρο -μια ιδανική εποχή για εξάσκηση στο άθλημα- θα καλύπτουν την τεχνική, τις τακτικές, τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και τις πνευματικές πτυχές του παιχνιδιού. Τα camps αποτελούν τον ιδανικό τρόπο μύησης στο τένις μέσα από ένα διασκεδαστικό και συνάμα δομημένο πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε δύο ηλικιακές ομάδες: 8-14 και 14+. Τα Camps θα πραγματοποιούνται για 2 ή 5 ημέρες, με τις αντίστοιχες επιλογές διαμονής.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube