Λάβρος κατά της Ευρωλίγκας και του ρόλου της στο χάος που θα δημιουργηθεί αυτή την εβδομάδα, με τους αγώνες της πρώτης να συμπίπτουν με τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και πρωτοκλασάτους παίκτες να απουσιάζουν από τις εθνικές τους ομάδες, ήταν ο γενικός γραμματέας της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν.

«Υπεύθυνη είναι η Ευρωλίγκα, γιατί εσκεμμένα και κυνικά όρισε παιχνίδια πάνω στα προκριματικά βάζοντας τους παίκτες σε μια δύσκολη θέση, στην οποία πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των συλλόγων και των εθνικών τους ομάδων. Η Ευρωλίγκα γνώριζε για τα ‘παράθυρα’ πριν από δύο χρόνια, όταν δημιουργήθηκε το καλεντάρι της FIBA, και ήξερε καλά τι θα γινόταν αν συνέπιπταν τα δύο καλεντάρια. Και παρ’ όλα αυτά αποφάσισαν να συνεχίσουν και να φτάσουμε σε μια κατάσταση που πλήττει τους παίκτες, τους φιλάθλους και το άθλημα. Όλο αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ακόμη και πρόσφατα, όταν προτείναμε τη λύση να πάνω οκτώ ματς πίσω για 1-2 μέρες, αλλά η Ευρωλίγκα επέμεινε επιβάλλοντας το πρόγραμμά της προς όφελος μιας μικρής μερίδας ομάδων. Ξέραμε από την αρχή την απουσία των ΝΒΑερ, αλλά πρόκειται για απόφαση που λήφθηκε σε παγκόσμια κλίμακα από τα μέλη της FIBA. Η Ευρωλίγκα ενεργεί κακή τη πίστη. Πιστεύουμε πως θέλει να διασπάσει το υπάρχον σύστημα κι εμείς θέλουμε να διαφυλάξουμε το μοντέλο με τα εθνικά πρωταθλήματα και τις εθνικές ομάδες. Όποιος σκοπεύει να μποϊκοτάρει το μοντέλο αυτό, ας αναλάβει τις συνέπειες. Αν χρειαστεί, θα αφήσουμε την Κομισιόν και τις άλλες ευρωπαϊκές αρχές να αποφασίσουν τι είναι σωστό και νόμιμο και τι όχι», ανέφερε σε συνέντευξή του στο AFP.

Όσο για το μόνιμο ισχυρισμό της Ευρωλίγκας πως η FIBA δεν έχει ανάλογη στάση προς το ΝΒΑ, απάντησε: «Το πρόβλημα είναι πως η Ευρωλίγκα θεωρεί εαυτόν κάτι σαν αντίστοιχο του ΝΒΑ στην Ευρώπη, αλλά αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Το ΝΒΑ έχει τελείως διαφορετική δομή και λειτουργεί ανεξάρτητα εδώ και 70 χρόνια. Η Ευρωλίγκα είναι μια συμπληρωματική ευρωπαϊκή διοργάνωση, στην οποία όλες οι ομάδες παίζουν και σε εγχώρια πρωταθλήματα, ενώ ανήκουν σε εθνικές ομοσπονδίες οι οποίες εμμέσως ή αμέσως λαμβάνουν κρατική βοήθεια».

Τέλος, για την πρόταση της Ευρωλίγκας να διεξάγονται τα προκριματικά στο φινάλε της σεζόν, είπε: «Η πρόταση της Ευρωλίγκα δεν λύνει τίποτα και δείχνει πόση σημασία δίνει εκείνη στις εθνικές ομάδες αφήνοντάς τις να παίζουν μια φορά το χρόνο σε περίοδο που ο κόσμος είναι στις παραλίες. Μετά από 80 αγώνες σε Ευρωλίγκα, πρωτάθλημα και Κύπελλο, πόσοι παίκτες θα θέλουν να πάνε απευθείας να παίξουν στις εθνικές τους ομάδες για τέσσερις εβδομάδες μέσα στο καλοκαίρι; Τα ‘παράθυρα’ έχουν σκοπό να φέρουν τον κόσμο στο γήπεδο, όταν υπάρχει μπασκετικό ενδιαφέρον. Κι αυτό αποφασίστηκε μετά από επιστημονικές έρευνες και επιτρέπει στους παίκτες να έχουν ένα τελείως ελεύθερο καλοκαίρι ανά τετραετία».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube