Λήξη της αναμέτρησης. Λήξη ενός clasico που για εμπορικούς λόγους διεξήχθη στο Ριάντ, αλλά σε κάθε περίπτωση το διακύβευμα ήταν εκεί. Ο νικητής έπαιρνε το εισιτήριο για τον τελικό του ισπανικού Σούπερ Καπ. Τελικά, ο ρόλος του φαβορί επιβεβαιώθηκε για τη Ρεάλ Μαδρίτης, που κάθε φορά που η Μπαρτσελόνα κατάφερνε να της βάζει δύσκολα, είχε την απάντηση, επικρατώντας τελικά στην παράταση με 3-2.

Κοιτώντας τις αντιδράσεις μετά την ολοκλήρωση του ντέρμπι και κυρίως στο στρατόπεδο των Καταλανών, δεν εντόπιζε κανείς εκνευρισμό ή πληγωμένο εγωισμό. Γενικότερα, δεν έβλεπε κανείς αντιδράσεις του παρελθόντος. Για φανταστείτε τα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα με Πουγιόλ, Τσάβι, Ινιέστα, Μέσι, Ετό, Ανρί, Νεϊμάρ κλπ. έπειτα από έναν χαμένο τελικό κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Νεκροταφείο…

Αντίθετα, όπως η ίδια η Μπαρτσελόνα δημοσιοποίησε μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, ο Ζοάν Λαπόρτα αποθέωσε τους ποδοσφαιριστές του με έναν σχεδόν συγκινητικό λόγο, ενώ και ο νέος Φεράν Τόρες μέσω ανάρτησής του στο Twitter για το ντεμπούτο του, έγραψε απλά «Αυτό ήταν μόνο η αρχή». Μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική αυτή η παραδοχή ανωτερότητας του αντιπάλου όταν είσαι η Μπαρτσελόνα; Σαφώς και μπορεί να συμβεί, όταν την ίδια ώρα υπάρχει και παραδοχή για ανάγκη νέου πλάνου κι αυτό οι Καταλανοί το έχουν βάλει ήδη σε εφαρμογή.



Στροφή στις Ακαδημίες

Βίκτορ Βαλδές, Πουγιόλ, Πικέ, Ινιέστα, Τσάβι, Μπουσκέτς, Μέσι και η λίστα μπορεί να μεγαλώνει συνεχώς. Πρόκειται για παίκτες προσωπικότητες, που προέρχονταν από την Ακαδημία των Καταλανών, που ανεξάρτητα από το ταλέντο, είχαν κυρίως τα… κότσια να φορούν τα «μπλαουγράνα» και αντί να τους βαραίνει η φανέλα, να τους ανεβάζει.

Στην καταστροφική, από όλες τις απόψεις, θητεία του Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου από το 2014 έως το 2020, η Μπαρτσελόνα απαρνήθηκε το DNA της και έβαλε το όνομά της τρεις φορές στη λίστα με τις δέκα πιο ακριβές μεταγραφές του κόσμου, με τον έναν να παίζει πια ως δανεικός στην Άστον Βίλα (Φιλίπε Κοουτίνιο), τον δεύτερο να έχει επιστρέψει στην Ατλέτικο (Γκριεζμάν) και τον τρίτο να ετοιμάζεται να αποχωρήσει ως ελεύθερος το καλοκαίρι (Ντεμπελέ). Στη… σούμα 370 εκατ. ευρώ (μόνο στις ομάδες) σαν να έχουν πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων.

Αυτό δείχνει να έχει αλλάξει. Οι κακεντρεχείς θα πουν από ανάγκη λόγω οικονομικής δυσπραγίας, οι καλοπροαίρετοι θα μιλήσουν για επιλογή. Το θέμα είναι όμως η πραγματικότητα. Έρικ Γκαρθία (που επέστρεψε από τη Σίτι), Γκάβι, Νίκο Γκονζάλες, Ρίκι Πουτς, Ανσου Φάτι, Αμπντεσαμάντ Εζαλζουλί είναι μερικά από τα «προϊόντα» της «Μασία», που η Μπαρτσελόνα αναμένεται να στηριχτεί πάνω τους, σε άλλους περισσότερο, σε άλλους λιγότερο.



Οι απαραίτητες ενέσεις ποιότητας και ο Χάαλαντ

Παρά το γεγονός ότι πριν από μερικούς μήνες, ο Ζοάν Λαπόρτα περιέγραφε μια δραματική κατάσταση για τα οικονομικά της Μπαρτσελόνα, πλέον ο ισχυρός άνδρας των «μπλαουγράνα» έχει εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση και «φωνάζει» ότι η ομάδα του είναι πάλι ισχυρή στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι μπορεί να άλλαξε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αλλά εφόσον το εκφράζει με τόσο μεγάλη σιγουριά, κανείς δεν μπορεί να το παραγνωρίσει.

Η Μπαρτσελόνα αναζητά ένα αγωνιστικό σημείο αναφοράς. Μετά την αποχώρηση του Μέσι, δεν υπάρχει αυτός ο παίκτης που θα βασιστεί το επιθετικό παιχνίδι πάνω του. Καλός ο Φεράν Τόρες, αλλά καμία σχέση με το πραγματικό κορυφαίο επίπεδο επιθετικών ανά την Ευρώπη. Εν όψει μεταγραφικής περιόδου του καλοκαιριού, πρώτος στόχος είναι ο Έρλινγκ Χάαλαντ για λόγους που είναι παραπάνω από προφανείς. Δεύτερος στόχος; Να μην πάει ο Νορβηγός επιθετικός στη Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς με αυτόν τον τρόπο, οι Καταλανοί θεωρούν (και μάλλον όχι άδικα) ότι η διαφορά με τη μισητή αντίπαλό της θα πάει σε επίπεδα σχεδόν μη… αναστρέψιμα, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι η Ρεάλ Μαδρίτης θα έχει στο δυναμικό της και τον Κιλιάν Εμπαπέ.

Από εκεί και πέρα, στόχος είναι η ενίσχυση για το κέντρο της άμυνας, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Στο πλαίσιο αυτό το ενδιαφέρον στρέφεται στην αγορά των ελεύθερων. Περίπτωση του Ρίντιγκερ δεν υφίσταται, καθώς Τσέλσι, Ρεάλ Μαδρίτης και Παρί Σεν Ζερμέν έχουν εκτοξεύσει το κασέ του και η Μπάρτσα δεν διατίθεται να φτάσει τόσο ψηλά και έτσι το plan B, ακούει στο όνομα του Αντρέας Κρίστενσεν. Ο Δανός κεντρικός αμυντικός είχε προφορική συμφωνία με την Τσέλσι για την ανανέωση του συμβολαίου του, τελικά οι συζητήσεις «πάγωσαν» και μάλιστα η Μπαρτσελόνα είναι φαβορί για την απόκτησή του.

Σε ένα ιδεατό σύμπαν, ο Τσάβι θα ήθελε η Μπαρτσελόνα του να έχει τη συγκεκριμένη μορφή.



Βέβαια, όλα αυτά είναι σε θεωρητικό επίπεδο. Για παράδειγμα, ο Ουμτιτί μπορεί να ανανέωσε το συμβόλαιό του, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι πάλι θα αναζητηθεί η φόρμουλα να αποχωρήσει. Στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Ντάνι Άλβες ανταποκρίνεται περίφημα μέχρι τώρα, αλλά είναι άγνωστο αν θα προτιμηθεί ως βασική λύση και για τη νέα σεζόν. Ο Μέμφις Ντεπάι δεν είναι αγαπημένος του Τσάβι και είναι πιθανό να αποχωρήσει, ενώ και ο Ντεμπελέ είναι προ της εξόδου.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Οι μυθικές επιδόσεις Σλούκα και Ναν στα playoffs με τη Μακάμπι

Τζορτζ Μπάλντοκ: Ο βασικός μπακ της Εθνικής που έχει φάει με το κουτάλι τα αγγλικά γήπεδα στα πράσινα!

Ο «βιονικός» Έσε έχει 82 ματς σε 17 μήνες, 6.717 αγωνιστικά λεπτά και αποδεικνύεται καταλυτικός για τον Ολυμπιακό!

Η αποκάλυψη του Ιωάννη: Ο Παπαπέτρου βρήκε τον εαυτό του και ανεβάζει επίπεδο τον Παναθηναϊκό!

Πρώτος παίκτης του Ολυμπιακού με 30+ γκολ έπειτα από πολλά χρόνια ο Ελ Κααμπί - Ο προηγούμενος ήταν ο…

Με Σλούκα αρχηγό και Ναν «καυτό», ο Παναθηναϊκός κέρδισε τη Μακάμπι στο παιχνίδι της!

Η αρχηγική επιστροφή του «Παπ» και το «παρών» του Μιλουτίνοφ: Τα σημεία από το Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα

«Η καλύτερη ομάδα που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός η Άστον Βίλα - Αυτά είναι τα… όπλα της»

Μεντιλίμπαρ-Έμερι: Αλληλοσεβασμός και… παρελθόν στη βασκική μονομαχία μεταξύ Ολυμπιακού και Άστον Βίλα!

Το πάθημα δεν έγινε μάθημα και ο Παναθηναϊκός αδίκησε τον εαυτό του…