Η Μπαρτσελόνα υπό τις… οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα μεγαλούργησε σε Ισπανία και Ευρώπη, και 12 χρόνια μετά παρατηρούμε πού βρίσκονται σήμερα οι παίκτες που την οδήγησαν σε αυτές τις μεγάλες επιτυχίες της εποχής αυτής.

Κατάκτηση της La liga, κορυφή στο Champions League, Λιγκ Καπ Ισπανίας, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, και Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων ήταν οι τίτλοι που σάρωσε η ομαδάρα του Πεπ Γκουαρδιόλα εκείνη τη φανταστική σεζόν.

Με αφορμή την αποχώρηση του Σέρχιο Μπουσκέτς μετά από 15 χρόνια στο Καμπ Νου, ο οποίος ήταν ο μόνος που αγωνιζόταν ακόμα ως ποδοσφαιριστής στην Μπαρτσελόνα, αποτελεί μυστήριο το που βρίσκονται οι υπόλοιποι συμπαίκτες του σήμερα.



Βίκτορ Βαλντές (Τερματοφύλακας):

Ο Ισπανός τερματοφύλακας παρέμεινε στη Βαρκελώνη έως το 2014 μετά από 12 χρόνια παρουσίας στο Καμπ Νου, κατακτώντας έξι πρωταθλήματα, τρία Champions League, και δύο κύπελλα Ισπανίας. Έπειτα συνέχισε την καριέρα του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε μια περίοδο που δεν ήταν ιδανική για τον ίδιο καθώς οι σχέσεις του με τον προπονητή Λουίς Φαν Χαάλ δεν ήταν οι κατάλληλες. Δόθηκε δανεικός στην Σταντάρ Λιέγης το 2016 ενώ έκλεισε την καριέρα του στην Μίντλεσμπρο το 2018. Έκανε τα πρώτα βήματα στη προπονητική στην ομάδα κάτω των 19 της Μπαρτσελόνα, και είχε και μια σεζόν στην Ισπανική Χόρτα με τη συνεργασία να λήγει το 2021

Ερίκ Αμπιντάλ (Αριστερός μπακ):

Ο Γάλλος αποκτήθηκε από την Λιόν έναντι 15 εκατ. , με την ατυχία να του χτυπά την πόρτα, αφού χτυπήθηκε από όγκο στο ήπαρ. Παρ όλα αυτά ο Γάλλος σταρ δεν τα έβαλε κάτω, έκανε μεταμόσχευση ήπατος το 2012, και συνέχισε την καριέρα του στην Μονακό. Έκλεισε την καριέρα του στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού το 2014. Στη συνέχεια αποκτήθηκε από την Μπαρτσελόνα για τη θέση του διευθυντή ποδοσφαίρου όμως απολύθηκε τον Αύγουστο του 2020.

Χαβιέ Μασεράνο (Κεντρικός αμυντικός):

Ο πρώην αμυντικός των Λίβερπουλ και Γουέστ Χαμ ανέλαβε την ομάδα κάτω των 20 της Αργεντινής τον Δεκέμβρη του 2021, και διατηρεί το πόστο του μέχρι και σήμερα. Μετά από οχτώ χρόνια στη Βαρκελώνη, αγωνίστηκε το 2018 στην Κινεζική Χεμπέι ενώ έκλεισε το 2020 την καριέρα του στην Εστουδιάντες.

Κάρλες Πουγιόλ (Κεντρικός Αμυντικός):

Αν και στη δύση της καριέρας του δεν ήταν ο αναντικατάστατος σέντερ μπακ που υπήρξε για χρόνια, ο Κάρλες Πουγιόλ, αρχηγός της ομάδας, δεν θα μπορούσε να λείπει από την χρυσή γενιά της Μπαρτσελόνα. Άρχισε και τελείωσε τη καριέρα του στα χρώματα των "μπλαουγκράνα" μέχρι το 2014 όταν και αποσύρθηκε. Δεν αναζήτησε ποτέ άλλο σταθμό στη καριέρα του και έδωσε ότι είχε ποδοσφαιρικά στην ομάδα της καρδιάς του. Υπήρξε για χρόνια εμβληματικός αρχηγός της ομάδας αλλά και της εθνικής Ισπανίας, γράφωντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία της Μπαρτσελόνα με 392 συμμετοχές.

Ζεράρ Πικέ (Κεντρικός αμυντικός):

Η παρουσία του Ισπανού αμυντικού Ζεράρ Πικέ θυμίζει αρκετά αυτή του Σέρχιο Μπουσκέτς. Πέρασε μια ζωή στην Μπαρτσελόνα καθώς αγωνίστηκε εκεί από το 2008 έως το πρόσφατο 2022 όταν και αποσύρθηκε. Κατέκτησε τα πάντα με τους Καταλανούς αλλά και με την Εθνική Ισπανίας σε μια καριέρα γεμάτη τίτλους και επιτυχίες. Πλέον έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση όμως απασχολεί συχνά την επικαιρότητα, λόγω της διαμάχης του με την πρώην σύντροφό του Σακίρα.

Ντάνι Άλβες (Δεξιός μπακ):

Στην πρώτη του και σημαντικότερη θητεία αγωνίστηκε από το 2008 έως το 2016 στην Μπαρτσελόνα. Κατέκτησε μαζί της τρεμπλ, ενώ έπαιξε και για τις Παρί σεν Ζερμέν, Σάο Πάολο και Γιουβέντους πριν επιστρέψει στην ομάδα της καρδιάς του το 2022. Λόγω των οικονομικών προβλημάτων της ομάδας, ο Άλβες ήρθε στη Μπαρτσελόνα με ελάχιστα χρήματα ώστε να βοηθήσει τον πρώην συμπαίκτη του Τσάβι, να γιγαντώσει ξανά την "Μπάρτσα". Αποσύρθηκε το 2022 φορώντας την φανέλα της Πούμας.

Σέρχιο Μπουσκέτς (Αμυντικό χαφ):

Ο άνθρωπος που παρέμεινε μέχρι τέλους στους "μπλαουγκράνα" αγωνιζόμενος από το 2008 στην πρώτη ομάδα. Κατέγραψε 718 συμμετοχές κατέκτησε τρεμπλ, πρωταθλήματα Κύπελλα και Champions League. Πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης το 2010 και 2012 αντίστοιχα με την εθνική Ισπανίας ο Μπουσκέτς άφησε τη δική του εποχή στον άξονα της Μπαρτσελόνα.

Τσάβι (Κεντρικός μέσος):

Ένας θρύλος στη Βαρκελώνη, ο Τσάβι παρέμεινε στους Καταλανούς από το 1998 έως το 2015. Στα 43 του έχει αναλάβει να κρατήσει όρθια την ομάδα που τον συντρόφευσε στη καριέρα του. Στην πιο μεγάλη κρίση της Μπαρτσελόνα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας και τα πηγαίνει περίφημα αφού βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάκτηση της La liga.

Αντρές Ινιέστα (Κεντρικός μέσος):

Ο άνθρωπος που συμπληρώνει τη μαγική τριάδα στα χαφ της Μπαρτσελόνα. Έμεινε πιστός στην ομάδα για 16 χρόνια (2002-2018) πραγματοποιώντας φανταστικές σεζόν. Με τους "μπλαουγκράνα" κατέγραψε 442 συμμετοχές. Πριν τη λήξη της καριέρας του πήγε στην Ασία για να αγωνιστεί στην Βίσελ Κόμπε όπου και έπαιξε 108 φορές σημειώνοντας 31 γκολ.

Λιονέλ Μέσι ( Επιθετικός μέσος):

Στα 35 του ο Αργεντινός παικταράς κατέκτησε αυτό που έλειπε από την καριέρα του. Με την εθνική Αργεντινής έφτασε στη κορυφή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ , το μεγαλύτερο επίτευγμά του μετά την αποχώρησή του από την Βαρκελώνη. Ανδρώθηκε και αγαπήθηκε από την Μπαρτσελόνα και τον κόσμο της όπου και παρέμεινε από το 2004 έως το 2021. Μετά από το δύσκολο πέρασμά του στην Παρί σεν Ζερμέν βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδο με τα σενάρια επιστροφής του στην ομάδα του Τσάβι να φουντώνουν. Ωστόσο έχει δεχθεί κρούση και από την Αλ Χιλάλ της Σαουδικής Αραβίας με ποσά που ζαλίζουν.

Πέδρο (Επιθετικός μέσος):

Ένας υποτιμημένος στρατιώτης στην χρυσή γενιά της "Μπάρτσα". Ξεκίνησε την καριέρα του στην Μπαρτσελόνα όπου και παρέμεινε έως το 2015, και αυτός κατακτητής του τρεμπλ, με τις ανάλογες επιτυχίες με την εθνική Ισπανίας όπως και οι Ισπανοί συμπαίκτες του που βρίσκονταν στην Μπαρτσελόνα εκείνη τη περίοδο. Αγωνίστηκε και κατέκτησε την Premier League με την Τσέλσι, ενώ σήμερα στα 35 του αγωνίζεται στη Serie A για λογαριασμό της Λάτσιο.

Νταβίντ Βίγια (Επιθετικός):

Ο Ισπανός επιθετικός Νταβίντ Βίγια στα 41 του, εργάζεται ως τεχνικός σύμβουλος και επικεφαλής των παγκοσμίων ποδοσφαρικών επιχειρήσεων της Ινδικής Οντίσα, και είναι ιδιοκτήτης της Κουίνσμπορο που θα αρχίσει να παίζει εκτός Νέας Υόρκης το 2023. Μ ε την φανέλα της Μπαρτσελόνα κατέκτησε 8 τρόπαια μόλις σε τρία χρόνια, αφού το 2013 αποχώρησε από το Καμπ Νου για την Μαδρίτη ώστε να φορέσει τη φανέλα της Ατλέτικο. Αγωνίστηκε στη Νιου Γιορκ Σίτι, την Μέλμπουρν Σίτι και την Βισέλ Κόμπε πριν αποσυρθεί το 2020.



Αλέξις Σάντσες (Επιθετικός):

Ήρθε στην Μπαρτσελόνα το 2011 και παρέμεινε στην Βαρκελώνη για τρία χρόνια πριν συνεχίσει την λαμπρή καριέρα του. Με την "Μπάρτσα" αγωνίστηκε 88 φορές σημειώνοντας 39 τέρματα. Μετά το τετραετές πέρασμά του από την Άρσεναλ, και την παρουσία του σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ίντερ, σήμερα αγωνίζεται στη Γαλλία με την φανέλα της Μαρσέιγ σε ηλικία 34 ετών.


Επιμέλεια: Βασίλης Μαχαίρας

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube