Πριν από χρόνια, γραφόταν πως ο Ράιαν Γκιγκς είναι πιθανότατα ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές που δεν κατάφεραν ποτέ να παίξουν σε τελική φάση διεθνούς διοργάνωσης.

Βλέπετε, ο ηγέτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε την... ατυχία να αγωνίζεται στην ταπεινή εθνική ομάδα της Ουαλίας, η οποία εκτός μίας συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958, δεν είχε να επιδείξει κάτι άλλο.

Οι καιροί όμως άλλαξαν και οι Ουαλοί μετέχουν φέτος για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το 2016, στην παρθενική τους παρουσία σε Euro, είχαν φτάσει μέχρι τα ημιτελικά.



Ηγέτης αυτής της νέας, επιτυχημένης φουρνιάς, ο Γκάρεθ Μπέιλ. Ναι, μπορεί να έχει χάσει αρκετή από τη λάμψη των προηγούμενων χρόνων (ακριβότερη μεταγραφή στον κόσμο το 2013 - 100 εκατ. ευρώ), όμως ο εξτρέμ της Ρεάλ Μαδρίτης παραμένει η κορυφαία παρουσία στην αποστολή του Ρομπ Πέιτζ (που αντικαθιστά τον... μπλεγμένο Γκιγκς) και από αυτόν περιμένουν οι συμπατριώτες του να τραβήξει το κουπί και σε αυτό το τουρνουά.

Αρχισκόρερ μπροστά από θρύλους


Τον Ιούλιο θα κλείσει τα 32 του χρόνια όμως ήδη αποτελεί τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας της πατρίδας του, με 33 γκολ – ήτοι πέντε περισσότερα από τον σπουδαίο Ίαν Ρας, με ονόματα όπως ο Κρεγκ Μπέλαμι, ο Μαρκ Χιουζ και φυσικά ο Ράιαν Γκιγκς να είναι ακόμη πιο πίσω του.

Όσον αφορά στις συμμετοχές, έχει 92 και είναι 3ος στην σχετική λίστα μαζί με τον Νέβιλ Σάουθχολ. Μπροστά του, οι Γουέιν Χένεσι (96) και Κρις Γκάντερ (101), που αμφότεροι συνεχίζουν στην εθνική.

Ο 32χρονος μεσοεπιθετικός είναι και πρώτος σκόρερ της Ουαλίας σε μεγάλες διοργανώσεις, χάρη στα τρία γκολ που είχε σημειώσει στο Euro της Γαλλίας.



Το ντεμπούτο του με τα χρώματα της Ουαλίας είχε έρθει σε πολύ μικρή ηλικία, 16 ετών και 315 ημερών συγκεκριμένα, το 2006. Είχε αποτελέσει μάλιστα ρεκόρ, το οποίο κράτησε μέχρι το 2012, όταν το έσπασε ο Χάρι Γουίλσον.

Επιστροφή στα παλιά λημέρια


Μετά από μία χρονιά που συνοδεύτηκε από μπόλικα σκηνικά... βαρεμάρας στη Ρεάλ Μαδρίτης και αφού είχε καταρρεύσει η μετακίνησή του στην Κίνα το 2019, ο Μπέιλ άφησε την Ισπανία τον περασμένο Σεπτέμβριο για να επιστρέψει, ως δανεικός, στα μέρη όπου έφτιαξε το όνομά του.



Η Τότεναμ του Ζοσέ Μουρίνιο καλωσόρισε τον Ουαλό στο Λονδίνο, σε μία χρονιά που συνοδεύτηκε από πολλά σκαμπανεβάσματα, κυρίως σε συλλογικό επίπεδο.

Ο Μπέιλ μέτρησε συνολικά 34 συμμετοχές με 16 γκολ και τρεις ασίστ, αν και δεν έμπαινε συχνά στη βασική ενδεκάδα στο πρωτάθλημα. Στην Premier League, αγωνίστηκε μόλις 20 φορές, έχοντας κατά μέσο όρο 46 λεπτά συμμετοχής. Ο Μουρίνιο τον χρησιμοποιούσε συνήθως στο Europa League, όπου κατέγραψε 10 ματς με τρία τέρματα και μία ασίστ.

Η κακή πορεία της ομάδας, σε συνδυασμό με τον ταπεινωτικό αποκλεισμό από την Ντινάμο Ζάγκρεμπ στην Ευρώπη αλλά και την νέα αποτυχία για τίτλο (χάθηκε το League Cup στον τελικό με τη Μάντσεστερ Σίτι) άφησαν πικρή γεύση στους φίλους της Τότεναμ, με τον Μπέιλ πάντως να κάνει μία σχετικά γεμάτη, για τα δεδομένα του, χρονιά και να μένει ζεστός εν όψει Euro.

Το... γκολφ και η απόσυρση


Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει ο Μπέιλ τα τελευταία χρόνια είναι ουσιαστικά η αυξανόμενη... έλλειψη ενδιαφέροντος για το ποδόσφαιρο!



Ο 32χρονος μεσοεπιθετικός δείχνει κατά καιρούς να ιντριγκάρεται περισσότερο από το αγαπημένο του γκολφ, με το πανό «Ουαλία, Γκολφ, Ρεάλ Μαδρίτης, με αυτή τη σειρά» που είχε σηκώσει μαζί με τους συμπαίκτες του το 2019 να εξαγριώνει τους φίλους των «μερένγκες».



Πριν από μερικές εβδομάδες, είχαν κυκλοφορήσει φήμες περί απόσυρσης του Μπέιλ μετά τη λήξη του συμβολαίου του με τη «βασίλισσα» το 2022 ή και φέτος. Το μέλλον του παραμένει κάτι παραπάνω από αβέβαιο.

«Δεν το σκέφτομαι τώρα, είμαι συγκεντρωμένος στο Euro» δήλωσε πρόσφατα, ενώ υποστήριξε πως «η επιστροφή Αντσελότι στη Ρεάλ δεν επηρεάζει την απόφαση που θα πάρω. Δεν θα πω τίποτα όμως πριν το Euro, καθώς μπορεί να προκληθεί... χάος». Ο δε ατζέντης του, Τζόναθαν Μπαρνέτ, σχολίασε πως ο πελάτης του δεν πρόκειται να αποσυρθεί.

Σε κάθε περίπτωση, ας είμαστε προετοιμασμένοι για το ότι το επερχόμενο Euro θα μπορούσε να αποτελέσει την τελευταία παράσταση του Ουαλού...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube