Ο Ολυμπιακός έχασε ένα ματς που δεν αναμένεται να του κοστίσει στην προσπάθεια του για την κατάκτηση και του φετινού πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ από την άλλη πλευρά κέρδισε ένα παιχνίδι που της δίνει τη δυνατότητα να μείνει ζωντανή στο “κυνήγι” της πέμπτης θέσης του πρωταθλήματος. Για τον Ολυμπιακό ήταν μια ήττα που θα πρέπει να γίνει “μάθημα” αποφυγής λαθών για τον προπονητή του.

Του Χριστόφορου Ευαγγελάτου

Για την ΑΕΚ ήταν μια νίκη που σίγουρα την είχαν μεγάλη ανάγκη οι “κιτρινόμαυροι” όχι μόνο για λόγους γοήτρου αλλά και για βαθμολογικούς, λόγω φυσικά των πλέι οφ. Κι επειδή αναφερθήκαμε στον πρόλογο σ' αυτά που κέρδισαν κι έχασαν οι δύο ομάδες, πάμε και στον Σταύρο Μάνταλο. Ο διαιτητής του ντέρμπι έχασε μπροστά του ένα πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού, μια ανατροπή που ήταν πεντακάθαρη. Πήρε λανθασμένα πάνω του και χωρίς λόγο μια φάση (οφσάιντ) ακυρώνοντας την υπόδειξη του βοηθού του, αναγκάζοντας τον μάλιστα να κατεβάσει τη σημαία! Ο ίδιος βοηθός άφησε σε άλλη φάση τον Αραούχο μισό μέτρο οφσάιντ να σουτάρει σε τετ α τετ με τον Λεάλι.

Το σίγουρο λοιπόν είναι πως υπάρχουν δύο πρόσωπα που θα είναι πολύ καλό για την καριέρα τους, να ξαναδούν σε βίντεο το ματς. Από τη μία ο Μάνταλος (για να δει τα μεγάλα λάθη που έκανε) κι απ' την άλλη ο Πάουλο Μπέντο για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Για τον διαιτητή του ντέρμπι κάναμε την αναφορά, σε φάσεις που ο τηλεοπτικός φακός τα “λέει όλα” χωρίς πολλά – πολλά.

Πάμε όμως και στον προπονητή του Ολυμπιακού, Πάουλο Μπέντο, που έχει πολύ σημαντική ευθύνη στην αγωνιστική εικόνα που παρουσίασε η ομάδα του Πειραιά. Γιατί πρόκειται για μια εικόνα που δεν έχει να κάνει μόνο με το χθεσινό παιχνίδι, αλλά με μια σειρά αγώνων, ειδικά το τελευταίο διάστημα.

Οι “ερυθρόλευκοι” παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και γι' αυτό καλείται να δώσει μια πειστική εξήγηση ο προπονητής του. Για τ' ότι ο πιο ετοιμοπόλεμος επιθετικός της ομάδας του παρακολουθούσε τον αγώνα απ' το σπίτι του, για την επιλογή να γεμίζει από το τρίτο λεπτό του ματς ο Ντα Κόστα από τη μία περιοχή στην άλλη και φυσικά για τα νεύρα του Φιγκέιρας, που δέχθηκε κίτρινη κάρτα (όπως και στο ματς με την Οσμάνλισπορ) χωρίς λόγο.

Αν ο Πορτογάλος τεχνικός των “ερυθρόλευκων” θεωρεί ότι αυτό που παρουσίασε στο ΟΑΚΑ λέγεται Ολυμπιακός, κάνει μεγάλο λάθος. Θα είναι μάλιστα πολύ σημαντικό γιατί ακολουθεί μεγάλο ματς για τους πειραιώτες την Πέμπτη, να κάνει κάποιος μια σχετική...ενημέρωση στον 47χρονο τεχνικό, αναφορικά με τις απαιτήσεις που υπάρχουν. Γιατί ο κόσμος του Ολυμπιακού έχει απαιτήσεις και μάλιστα μεγάλες.

Καλό θα είναι ν' αναρωτηθεί ο 47χρονος προπονητής των πειραιωτών για το τι ήθελε να παίξει η ομάδα του στο χθεσινό ντέρμπι, απέναντι σε μια ΑΕΚ που δεν έθελξε με την απόδοση της κι αυτό κάνει ακόμα μεγαλύτερη την αποτυχία των πρωταθλητών. Σε κάθε ματς αλλάζει ο αμυντικός μέσος. Έχουν χάσει τη “μπάλα” ακόμα και οι παίκτες που παίζουν. Το τελευταίο διάστημα Ντε Λα Μπέγια και Σισοκό παίζουν μια ο ένας και μια ο άλλος. Ο Ανσαριφάρντ δικαιούται να παίζει μόνο στο Κύπελλο, αν κρίνει κάποιος από τις επιλογές του Μπέντο στο πρωτάθλημα. Στο κέντρο άμυνας έχει αλλάξει δεκαπέντε φορές οι στόπερ (απ' τον Αύγουστο και μετά) και για το “κερασάκι” υπάρχει η πολύ μεγάλη απουσία του Μιλιβόγεβιτς. Ένα τεράστιο κενό που φαίνεται πολύ καθαρά ότι δεν μπορεί να καλυφθεί, ότι και αν έχει δοκιμάσει ο προπονητής του Ολυμπιακού.

Οι “ερυθρόλευκοι” πάντως και ειδικότερα ο προπονητής τους, δεν έχουν την πολυτέλεια ν' ασχοληθούν κι άλλο με το ντέρμπι. Ο Πορτογάλος οφείλει να σχεδιάσει το πλάνο για το πολύ σημαντικό παιχνίδι της Πέμπτης με την Οσμάνλισπορ, εκεί που ο Ολυμπιακός καλείται να παίξει ένα ματς που θα κρίνει ευρωπαϊκή πρόκριση. Είναι η στιγμή που ο Πορτογάλος καλείται ν' αναθεωρήσει λανθασμένες δικές του αποφάσεις, ενεργώντας με γνώμονα το συμφέρον των “ερυθρόλευκων”. Το αν θα το κάνει είναι κάτι που θα φανεί την Πέμπτη, ίσως και μια μέρα νωρίτερα όταν θ' ανακοινώσει την αποστολή. Είναι όμως επίσης σημαντικό να ετοιμάζεται και η διοίκηση του Ολυμπιακού για απαντήσεις που αφορούν το μέλλον, βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο (δηλαδή την επόμενη σεζόν), καθώς υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ερώτημα. Μπορεί να κάνει ο Ολυμπιακός σχέδια για “αύριο” με προπονητή τον Μπέντο; Ερώτηση με εύκολη απάντηση.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube