Να βελτιώσει τις συνθήκες για τους πρόσφυγες καλεί την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, όπου αναφέρεται επίσης πως για την παραμονή της χώρας στην Συνθήκη Σένγκεν, αρμόδιο να αποφασίσει είναι το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών. Στην έκθεση, που μοιάζει να ταυτίζει την χώρα μας με την συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων στο προσφυγικό, επισημαίνονται ακόμα μια φορά οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, αλλά και η αναγκαιότητα της φύλαξης των συνόρων.

Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, επισημαίνεται, πρέπει να επισπεύσει την δημιουργία των hotspots, με την υποσημείωση πάντως πως «έχει σημειωθεί κάποια επιτάχυνση» στις εργασίες, γεγονός που χαρακτηρίζεται «θετικό». Μεταξύ των συστάσεών της προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται «σε επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο μία πιθανή επανάληψη ορισμένων επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της συνθήκης του Δουβλίνου», η οποία προβλέπει ότι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με έκθεση προόδου που παρουσιάσθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο ενημέρωνε την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική βάση αποτυπωμάτων μόλις κατά 8%, ποσοστό που έφτασε το 78% τον Ιανουάριο.

Ο έλεγχος των συνόρων της ΕΕ έχει και ευθύνες, αναφέρεται σε ειδική παράγραφο της έκθεσης, όπου, αν και δεν κατονομάζεται ρητά η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση, εν τούτοις «φωτογραφίζεται» επαρκώς. Υπάρχουν χώρες, αναφέρει στο σημείο αυτό το κείμενο, που υπό την πολύ μεγάλη πίεση του μεταναστευτικού βλέπουν τους εαυτούς τους μόνο ως «τράνζιτ-χώρες», δημιουργώντας χώρους υποδοχής πολύ μικρούς, που προορίζονται για πολύ λίγο χρόνο και μάλιστα «μεταφέρουν» τους μετανάστες από την μια συνοριακή γραμμή ως την άλλη, επιτρέποντάς τους την διάσχιση και την συνέχεια του ταξιδιού.

Η Κομισιόν επιμένει ακόμα στην σημασία της καταγραφής όλων όσων εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και της συνοχής των συνόρων, ένα θέμα για το οποίο επανειλημμένως έχει επιπλήξει τη χώρα. Σε ρόλο Ποντιου Πιλάτου η ΕΕ επαναλαμβάνει αυστηρές συστάσεις προς την Ελλάδα να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, τόσο εκείνες που προκύπτουν από την Σένγκεν, όσο και τις πρόσφατες δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Συνόδους για τον Βαλκανικό Διάδρομο και καταλήγει ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Σένγκεν θα αποφασισθεί από το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών.

«Η Ελλάδα είναι εκτός Δουβλίνου από το 2011. Ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την παρουσίαση, συμπληρώνοντας ότι αυτό δε «σημαίνει όμως μεταφορά ανθρώπων» πίσω στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε, στόχος είναι να πληρούνται οι όροι, οι οποίοι δεν πληρούνταν για χρόνια αλλά όταν θα αρχίσουν πραγματοποιούνται επιστροφές θα ληφθεί υπόψη και η μεταναστευτική πίεση, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η χώρα. Ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε επίσης ο η Επιτροπή θα κάνει το Μάρτιο πρόταση για την αναθεώρηση του Δουβλίνου, καθώς το πλαίσιο αυτό δεν είναι πλέον το «κατάλληλο» για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Το Δουβλίνο υπάρχει και πρέπει να το σεβαστούμε μέχρι να το αναθεωρήσουμε», κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.

Την ίδια στιγμή ο Επίτροπος Μετανάστευσης δέχθηκε πραγματικό σφυροκόπημα από τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, κατά την συνέντευξη Τύπου που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα. Αρκετοί ανταποκριτές στις Βρυξέλλες χαρακτήρισαν απογοητευτική την εικόνα της Επιτροπής με τον ανταποκριτή της εφημερίδας Le Soir Γιουρέκ Κουζκιεβίτς να αναφέρει πως «Η Ευρώπη είναι βυθισμένη στην Κρίση του προσφυγικού και ο Επίτροπος αναλώνεται σε ένα συνονθύλευμα από κοινοτοπίες και ασαφείς δηλώσεις. Κανένα όραμα, καμία λεπτομέρεια». Ο Μπρούνο Βάτερφιλντ, ανταποκριτής στις Βρυξέλλες για την εφημερίδα Times έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter, πως «καλύπτω επί 13 χρόνια αυτές τις συνεντεύξεις. Δεν νομίζω να έχω δει πιο απελπισμένο Επίτροπο».

Οι μετανάστες που φτάνουν στην ΕΕ θα προστατεύονται εφόσον το δικαιούνται, αλλά δεν εναπόκειται σε αυτούς η απόφαση για το πού θα εγκατασταθούν, δηλαδή σε ποια από τα κράτη - μέλη. Αντίθετα, σημειώνεται στην έκθεση, οι μετανάστες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασύλου θα επαναπατρίζονται. Επισημαίνεται ακόμα, η μεγάλη καθυστέρηση στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων, το οποίο πρέπει «επειγόντως» να τρέξει, καθώς μόλις για 497 πρόσφυγες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. «Τα κράτη - μέλη πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη και υπευθυνότητα», αναφέρει το κείμενο.

Πηγή: protothema.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Συνελήφθη ένας 27χρονος στο Νέο Κόσμο για ρίψη μολότοφ

Ανακωχή στη Γάζα: Αντιπροσωπεία της Χαμάς την Τρίτη στο Κάιρο για συνέχιση των διαπραγματεύσεων

Bernard Hill: Πέθανε ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον καπετάνιο στον Τιτανικό

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Θλιβερή πρωτιά στην Μακεδονία: Υπερδιπλασιάστηκαν τα θανατηφόρα τροχαία τον Απρίλιο σε σύγκριση με πέρυσι

«Έφυγε» σε ηλικία 73 ετών ο ροκάς, Αντώνης Τουρκογιώργης

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη διακοπή λειτουργίας του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα στη χώρα

Ξινό βγήκε το Πάσχα για οικογένεια στην Εύβοια- Ταξίδευαν για Κάρυστο και εγκλωβίστηκαν σε ρεματιά

Εκεχειρία στη Γάζα: Δεύτερη μέρα χωρίς «λευκό καπνό» στην Αίγυπτο - Πού συμφωνεί η Χαμάς, πού διαφωνεί το Ισραήλ

Οικογενειακή τραγωδία το Μεγάλο Σάββατο στη Σάμο: Στον Εισαγγελέα η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της