Χιλιάδες Βούλγαροι διαδήλωσαν το βράδυ της Πέμπτης κατά της απερχόμενης κυβέρνησης, ζητώντας δίκαιες εκλογές και μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή που περιγράφουν ως ενδημική διαφθορά στο φτωχότερο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Σόφια και άλλες πόλεις της Βουλγαρίας καταγράφτηκαν καθώς η χώρα ετοιμάζεται να υιοθετήσει το ευρώ από την 1η Ιανουαρίου.

Η απερχόμενη κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο, κατάρτιζε σχεδιασμούς για τη μετάβαση στο ευρώ, αλλά ο πρωθυπουργός Ρόσεν Ζελιάσκοφ παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα ύστερα από εβδομάδες διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς και του σχεδίου προϋπολογισμού που προέβλεπε αυξήσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

«Τα πάντα σε αυτήν (την κυβέρνηση) είναι θρασύτατα. Αναίσχυντα. Η αλαζονική συμπεριφορά χαρακτηρίζει αυτήν την κυβέρνηση», δήλωσε ο 48χρονος Σισμάν Νικόλοφ. «Η κοινωνία δεν σέβεται όσους θεωρούν πως είναι υπεράνω των υπολοίπων», συμπλήρωσε.

«Όταν κλέβεις διαρκώς, μάλλον πιστεύεις πως είσαι υπεράνω όλων. Για ανθρώπους που είναι αλαζόνες και δεν έχουν ίχνος ντροπής, δεν μπορώ να έχω σεβασμό ή να ταυτιστώ μαζί τους», λέει η 21χρονη φοιτήτρια Καλίνα Γιουρούκοβα.

Ο βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ έχει διαβουλεύσεις με τα κόμματα. Αν δεν καρποφορήσουν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα διορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό και θα προκηρύξει εκλογές.

Στη Βουλγαρία έχουν διεξαχθεί εκλογές επτά φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια· καμιά κυβέρνηση δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη θητεία της.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Χωρίς νερό Ζωνιανά, Κράνα και Λιβάδια μετά τις ζημιές από την κακοκαιρία

Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε οχήματα και μοτοσυκλέτες στην Αττική

Μεγάλη πορεία στην Κυψέλη για τα έργα του Μετρό - «Όχι στον τρομοπόντικα, πλήρης αποκατάσταση»

Τενεσί: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της σωφρονιστικής διοίκησης μετά την αποτυχία εκτέλεσης της Κρίστα Πάικ

Συνελήφθη στον Πειραιά ο Αφγανός που ενεπλάκη σε πυροβολισμούς με τον Αλκέτ Ριζάι στην Ανάβυσσο

Τραγωδία στη Χερσόνησο: 16χρονος με μοτοσυκλέτα νεκρός σε τροχαίο

ΗΠΑ: Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ αεροσκάφος με έξι επιβαίνοντες

Τραγωδία στην Κορινθία: Ένας 26χρονος νεκρός και άλλοι πέντε τραυματίες σε τροχαίο - Δείτε video

Ακτοπλοΐα: Λήγει το απαγορευτικό - Ξεκινούν σταδιακά τα δρομολόγια από Πειραιά και Ραφήνα

Συνεδρίασε η επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου για την εξέλιξη της κακοκαιρίας στην Κρήτη