Μονάδες του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) κινήθηκαν στη δυτική Λιβύη κι ενεπλάκησαν για σύντομο διάστημα σε εχθροπραξίες με μια αντίπαλη δύναμη, πιστή στην διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), δήλωσαν αξιωματούχοι και κάτοικοι χθες Τετάρτη, καθώς η ένταση κλιμακώνεται ανάμεσα στα αντίπαλα μέρη στην πετρελαιοπαραγωγική χώρα.

Η προέλαση του ΛΕΣ κατέλαβε εξαπίνης διπλωμάτες και αναλυτές, καθώς φάνηκε να εκμεταλλεύεται το ότι η προσοχή ήταν στραμμένη στη γειτονική Αλγερία, όπου ο πρώην, πλέον, πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα υπέβαλε την παραίτησή του την Τρίτη έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του.

Η Λιβύη, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, μοιρασμένη διχασμένη ανάμεσα στα εδάφη που ελέγχει η ΚΕΕ, που εδρεύει στην Τρίπολη, και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη σε αυτήν, και στα εδάφη που ελέγχει ο ΛΕΣ του Χάφταρ στα ανατολικά, όπου έχει εγκατασταθεί μια παράλληλη κυβέρνηση κι ένα εναλλακτικό κοινοβούλιο.

Ο Χάφταρ έχει μετατραπεί σε μείζονα παίκτη στη βορειοαφρικανική χώρα και απολαύει την υποστήριξη της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που θέλουν να επιτρέψουν την επικράτηση ισλαμιστών και τζιχαντιστών. Οι αντίπαλοί του τον χαρακτηρίζουν επίδοξο μιμητή του Καντάφι.

Οι δυνάμεις του ελέγχουν την ανατολική και πρόσφατα επεκτάθηκαν στη νότια Λιβύη.

Σε μια νέα κλιμάκωση, ο ΛΕΣ κινήθηκε τις τελευταίες ημέρες προς τη δύση. Χθες βράδυ, σημειώθηκε μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις του και μια αντίπαλη δύναμη πιστή στον Φάγεζ ας Σάρατζ

- ο πρωθυπουργός της ΚΕΕ βασίζεται σε ένα μωσαϊκό ένοπλων παραστρατιωτικών οργανώσεων- στη Γαριάν, που κράτησε περίπου μία ώρα. Δεν έχει υπάρξει καμία πληροφορία για απώλειες ως τώρα.

Η ΚΕΕ κήρυξε τις δυνάμεις της σε κατάσταση συναγερμού. Ο Σάρατζ κατήγγειλε την «κλιμάκωση» αυτή από πλευράς του ΛΕΣ και τον κάλεσε, χωρίς να τον κατονομάσει, να «σταματήσει τη γλώσσα των απειλών».

Αναλυτές αμφιβάλλον για το κατά πόσον ο ΛΕΣ μπορεί να εξαπολύσει επίθεση ευρείας κλίμακας στην Τρίπολη, καθώς έχει υπερεκταθεί με την προέλασή του στον νότο. Ορισμένοι διπλωμάτες εκτιμούν πως μπορεί να πρόκειται για εκστρατεία ψυχολογικού πολέμου με σκοπό να πιεστεί ο Σάρατζ να ικανοποιήσει τους όρους του Χάφταρ και της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, ιδίως να δεχθεί να διοριστεί ο στρατάρχης επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων.

Ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ Άχμεντ Μισμάρι προέτρεψε τους νέους στην Τρίπολη να εμπλακούν στη μάχη ανάμεσα στον ΛΕΣ και στο Ντάες -ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά- σε άλλη μια ένδειξη πως επίκειται στρατιωτική κλιμάκωση.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη χαρακτηρίζονται πλήγμα για τον ΟΗΕ και τις δυτικές χώρες που προσπαθούσαν να μεσολαβήσουν ώστε να υπάρξει συμφωνία Σάρατζ-Χάφταρ και να μοιραστούν την εξουσία. Έγινε μάλιστα την ημέρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επισκεπτόταν την Τρίπολη, στην προσπάθειά του να προωθήσει πολιτική διευθέτηση στη Λιβύη.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

To νέο προμηθειακό καθεστώς στα ΕΛΤΑ: Bonus για έγκαιρη παράδοση

Νέος κύκλος ειδοποιητηρίων για ανασφάλιστα οχήματα και μη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Απόφαση αγροτών: «Ναι» στον διάλογο με Μητσοτάκη με 25+5 άτομα - Ανοιχτοί δρόμοι και χωρίς συλλαλητήριο

Παραιτήθηκε ο διοικητής της ΥΠΑ μετά το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών

Τροχαίο στη Σητεία: Φωτογραφία του αυτοκινήτου όπου επέβαινε ο 16χρονος που έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο

Εξαφάνιση 16χρονης: Βίντεο από τις κινήσεις της αφού έφτασε στην Αθήνα - Τι ερευνάται

Στις 21 Ιανουαρίου ξεκινάει τελικά η δίκη για τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη

Επικίνδυνη κλιμάκωση μετά τις προειδοποιήσεις Τραμπ - Το Ιράν απειλεί αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή

Βανδάλισαν τα τρακτέρ των δύο αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας που ήταν στη συνάντηση με Μητσοτάκη

Ξεκινά το σχέδιο αξιοποίησης για τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (pics)