Νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη ζώνη όπου βρίσκεται το εν μέρει κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, την οποία κατέχουν τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

«Μεγάλες φωτιές εκδηλώθηκαν στη ζώνη αποκλεισμού, κάτι που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες», ανέφερε χθες βράδυ μέσω Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ.

«Είναι αυτή τη στιγμή αδύνατο να ελεγχθούν και να κατασβεστούν πλήρως οι πυρκαγιές, εξαιτίας της κατάληψης της ζώνης αποκλεισμού από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», επέμεινε η ίδια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε χθες ότι η κατάσταση ασφαλείας στους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς παραμένει αμετάβλητη. Είχε εκτιμήσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι πυρκαγιές γύρω από το Τσερνόμπιλ δεν ήγειραν μείζονα ραδιολογικό κίνδυνο, προς το παρόν τουλάχιστον.

Ο ΔΟΑΕ δεν λαμβάνει πλέον, από την 9η Μαρτίου, απευθείας δεδομένα από το Τσερνόμπιλ. Εξέφρασε ανησυχία χθες Κυριακή για το ότι δεν έχει αλλάξει η βάρδια του προσωπικού του σταθμού από την 20ή Μαρτίου.

Το εργοστάσιο καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό την 24η Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής.

Ο αντιδραστήρας υπ’ αριθμόν 4 του εργοστασίου εξερράγη το 1986, προκαλώντας αυτή που χαρακτηρίζεται η χειρότερη καταστροφή σε πολιτική πυρηνική εγκατάσταση στην ιστορία. Καλύφθηκε από δύο σαρκοφάγους, με την πρώτη να κατασκευάζεται από τους Σοβιετικούς και να έχει υποστεί ζημιά, ενώ η δεύτερη, πιο σύγχρονη, είχε εγκατασταθεί το 2019.

Οι υπόλοιποι τρεις αντιδραστήρες έκλεισαν προοδευτικά μετά την καταστροφή, ο τελευταίος το 2000.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Θεσσαλονίκη: Δύο τραυματίες μετά από συμπλοκή στη Νικόπολη

Δολοφονία 15χρονου στην Καλλιθέα: Προφυλακίστηκαν ο δράστης και άλλοι δύο κατηγορούμενοι

Πιθανό νέο πολιτικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ: Επένδυση Τραμπ στην Axon λίγο πριν το συμβόλαιο-μαμούθ για Taser της ICE

Ελληνική επιστημονική αποστολή στη Βενεζουέλα για την υποστήριξη των σεισμόπληκτων περιοχών

«Παγώνουν» οι αυξήσεις το καλοκαίρι, στόχος μειώσεις τιμών από Σεπτέμβριο - Τι αποφασίστηκε για την ακρίβεια

Πυροβολισμοί στη Γερμανία: 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - 2 συλλήψεις - Δείτε βίντεο

Νέο τρομακτικό βίντεο από τον σεισμό στη Βενεζουέλα

Καταπέλτης η εισαγγελέας για τον θάνατο του 3χρονου Άγγελου: Προτείνει την ενοχή των δύο κατηγορουμένων

Αποζημίωση 360.000 ευρώ στην οικογένεια 15χρονου θύματος θανατηφόρου περιστατικού με καραμπίνα στη Θεσσαλονίκη

Φωτιά στην Καλλιθέα: «Να ‘ναι καλά τα παιδιά, με κράτησαν» λέει η 75χρονη - «Τους ευχαριστούμε», δηλώνει ο γιος της