Σε νέο ιστορικό χαμηλό βελτιώθηκε σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αρχίσει νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης τον Νοέμβριο, δίχως σαφή ημερομηνία λήξης.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου διαμορφώθηκε στο 1,51% το απόγευμα. Στην συνέχεια, στις 18:00, είχε επιδεινωθεί ελαφρά στο 1,56%, που και πάλι συνιστά βελτίωση σε σχέση με την έναρξη των σημερινών συναλλαγών, σύμφωνα με δεδομένα του πρακτορείου Bloomberg.

Ελαφρές βελτιώσεις παρατηρήθηκαν στους περισσότερους τίτλους χωρών της ευρωζώνης, καθώς η επιστροφή της ΕΚΤ στην αγορά χρέους με μηνιαίες αγορές ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ δημιουργεί μία μεγάλη πηγή ζήτησης.

Δεν είναι σαφές εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αφότου έμεινε εκτός του πρώτου.

Παλαιότερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε καταστήσει σαφές πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η Φρανκφούρτη χαιρέτισε την συμφωνία του 2018 για ελάφρυνση του χρέους όμως επισήμανε πως επηρεάζει πρωτίστως τον βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ένα ακόμα ζήτημα είναι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι ακόμα τοποθετούν την χώρα μας κάτω από τις επενδυτικές βαθμίδες.

Ο κ. Ντράγκι είχε παλαιότερα αναφέρει πως οι ελληνικοί τίτλοι δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτοί χωρίς την ειδική προστασία που παρείχε το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018.

Το θετικό είναι πως η ΕΚΤ δεν έθεσε συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης για τον καινούργιο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, αναφέροντας πως θα ολοκληρωθεί λίγο πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα βασικά επιτόκιά της, τα οποία όμως θα μείνουν στα σημερινά ιστορικά χαμηλά ή και χαμηλότερα έως ότου ο πληθωρισμός να συγκλίνει σταθερά προς τον στόχο του σχεδόν 2%.

Οι νεότερες προβλέψεις των οικονομολόγων της Τράπεζας τοποθετούν τον πληθωρισμό στο 1,6% το 2021. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εκτιμάται πως ήταν μόλις 1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις της Eurostat.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Σοκ στη Γερμανία: Νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Βερολίνο ο Υπουργός Οικονομίας της Βαυαρίας Χούμπερτ Αϊβάνγκερ

Επίθεση των Χούθι σκότωσε τέσσερα άτομα της ίδιας οικογένειας στην Ταΐζ της Υεμένης

Συναγερμός σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες: Βελόνες, καρφιά και βίδες μέσα σε γλυκά του Halloween

Πώς δρούσε το κύκλωμα εκβιαστών με αρχηγό 49χρονο μέσα από τη φυλακή – Οι επιθέσεις με χειροβομβίδες

Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου: Άγνωστοι εισέβαλαν σε συνέλευση φοιτητών και τους επιτέθηκαν - 3 τραυματίες

Τζον Όσοφ: Το ανερχόμενο αστέρι των Δημοκρατικών που θυμίζει Ομπάμα

Λυκόβρυση: Έληξε ο συναγερμός, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην οδό 25ης Μαρτίου

Κύκλωμα εκβιαστών με χειροβομβίδες: Στην Ευελπίδων οι πέντε που συνέλαβε το ελληνικό FBI

Καταγγελία για επίθεση με μαχαίρια και σιδερογροθιές σε βάρος μαθήτριας στην Πάτρα – Τραυματίστηκαν μέλη της ΚΝΕ

Υπόθεση Χωριάτικο: Στο Εφετείο οι 25 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα της Μυκόνου - Απουσία του επιχειρηματία η δίκη