Την εκτίμηση ότι «θα περάσουμε τον κάβο αν εκτελεστεί σωστά ο προϋπολογισμός και εμφανίσουμε ένα, έστω και λογιστικό, πρωτογενές πλεόνασμα» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος μιλώντας στην κλειστή συνεδρίαση της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής.
Αυτοί οι δύο παράγοντες, κατά τον κ. Δασκαλόπουλο, είναι «η προϋπόθεση για την περαιτέρω μείωση του διακρατικού δημόσιου χρέους μας».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε «ισότιμο εταίρο του πολιτικού συστήματος» το σύνδεσμο ενώ αναφερόμενος στον ρόλο που καλείται να παίξει στα νέα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα, τόνισε ότι ο ΣΕΒ δεν είναι άβουλος θεατής αλλά ενεργός διαμορφωτής του δημόσιου βίου μας.
«Δεν είμαστε συντεχνία. Είμαστε ηγέτιδα τάξη της κοινωνίας. Δεν είμαστε οικονομοτεχνικοί σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης. Είμαστε δύναμη προόδου και διαμόρφωσης πολιτικής. Δεν είμαστε σωματείο περιορισμένης ευθύνης. Είμαστε μία διευθυντική ομάδα με εθνικό λόγο και ρόλο που συνομιλεί απ' ευθείας με την κοινωνία. Δεν νοείται μία πραγματικά σύγχρονη Ελλάδα χωρίς μία πραγματικά σύγχρονη επιχειρηματική τάξη» κατέληξε ο κ. Δασκαλόπουλος.
Στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ θα μιλήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας ενώ η συνέλευση θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με ομιλίες του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη και του κ. Δασκαλόπουλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προσφώνηση προς τον κ. Τσίπρα ο πρόεδρος του ΣΕΒ πρόκειται να τονίσει ότι προσβλέπει σε μια επικοινωνία και διάλογο χωρίς προκαταλήψεις, θα τονίσει τα σημεία στα οποία οι απόψεις των δύο πλευρών συγκλίνουν ως προς την έξοδο της χώρας από την κρίση ενώ θα υπογραμμίσει ότι η ριζοσπαστική αριστερά έχει σήμερα «λόγο, ρόλο και ευθύνη στην υπόθεση της αλλαγής του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας μας».
Κατά την ομιλία στην απογευματινή συνεδρίαση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ θα ζητήσει να υλοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, θα επισημάνει την ανάγκη άμεσης επανεκκίνησης της οικονομίας και θα περιγράψει τα μέτρα που απαιτούνται για να ξεφύγει η οικονομία από το τέλμα.
Πηγή: protothema.gr