Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το Athens Street Pole Vault διοργανώνεται στον δήμο Αθηναίων και φέτος επέστρεψε στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου, εκεί που είχε φιλοξενηθεί για πρώτη φορά το 2013. Μεγάλες μορφές του παγκόσμιου αθλητισμού βρέθηκαν στην Αθήνα για να αγωνιστούν αλλά και για να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Μερικοί εξ αυτών ήταν η Κατερίνα Στεφανίδη, η Νικόλ Κυριακοπούλου, η Βούλα Παπαχρήστου, ο μεγάλος Ουκρανός προπονητής Βίταλι Πετρόφ αλλά και ο Χρήστος Παπανικολάου παλαίμαχος έλληνας άλτης και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ από το 1970 έως το 1972.

Οι καιρικές συνθήκες δυσκόλεψαν αρκετά τους αθλητές καθώς ο δυνατός κόντρα αέρας δεν τους έδινε την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν με ευκολία τα άλματά τους, αλλά ήταν ένας παράγοντας που πολλοί αθλητές έκαναν από νωρίς τρεις άκυρες προσπάθειες. Μεγάλος νικητής του αγώνα ήταν ο Πολωνός Πιότρ Λίσεκ ο οποίος έθεσε και ρεκόρ διοργάνωσης με 5,84. Δεύτερη και Τρίτη θέση κατέκτησαν οι Έλληνες πρωταθλητές Εμμανουήλ Καραλής και Κώστας Φιλιππίδης.





Ο πήχης αρχικά τέθηκε στα 5,20 με τέσσρεις από τους 16 αθλητές που συμμετείχαν στο αγώνισμα να μην μπορούν να το περάσουν. Πιο συγκεκριμένα ήταν οι Αντώνιος Σαντάς, Πέτρος Χατζίου, Νικόλαος Νερατζής αλλά και ο Γερμανός Κάρστεν Ντίλλα ο οποίος δήλωσε: «Η δυσκολία που είχαμε σήμερα λόγω του αέρα φάνηκε από το ζέσταμα, καθώς έπρεπε να βρω την συγκεκριμένη στιγμή που δεν φυσούσε για να μπορέσω να κάνω το άλμα μου, ή τουλάχιστον να προσπαθήσω. Το γεγονός ότι έφυγα νωρίς από τον αγώνα μου έδωσε την δυνατότητα να είμαι κοντά στους άλλους άλτες και να τους βοηθήσω λέγοντάς τους πότε δεν φυσούσε ώστε να ξεκινήσουν το άλμα τους».

Έπειτα ο πήχης στήθηκε στα 5,35 με τέσσερις αθλητές και πάλι να μην μπορούν να το περάσουν. Ένας από αυτούς ήταν ο Πάβελ Βογσεκόφσκι ο οποίος πριν λίγους μήνες αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στη Γλασκώβη. Ο Πολωνός άλτης αναφέρθηκε στις κακές καιρικές συνθήκες λέγοντας: «Ήταν πολύ δυσάρεστο το γεγονός ότι δεν μπόρεσα να κάνω τα άλματα που ήθελα και εκτός των άλλων με κούρασε και ψυχικά. Αυτή η διοργάνωση όμως τελείωσε τώρα πρέπει όλοι να το γιορτάσουμε και να προετοιμαστούμε για τους ερχόμενους αγώνες. Είμαι έτοιμος να κάνω πιο ψηλά άλματα».



Στην συνέχεια λόγω της «πτώσης» του αέρα δόθηκε η ευκαιρία στους αθλητές να περάσουν το 5,71 το οποίο αποτελεί όριο για το επερχόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που θα διεξαχθεί στην Ντόχα του Κατάρ. Οι τέσσερις άλτες που είχαν την δυνατότητα να κάνουν τις προσπάθειές τους στα 5,71 ήταν οι Καραλής, Φιλιππίδης, Μπρόεντερς και ο Πιότρ Λίσεκ, ένας από τους καλύτερους επικοντιστές των τελευταίων χρόνων. Ο νεαρός Έλληνας άλτης Εμμανουήλ Καραλής πέρασε το όριο με την Τρίτη προσπάθεια και πήρε το πολυπόθητο «εισιτήριο» για την Ντόχα, όπως και ο Λίσεκ ο οποίος είχε εξασφαλίσει την συμμετοχή του σε προηγούμενη διοργάνωση. Δυστυχώς όμως ο Κώστας Φιλιππίδης και ο Μπεν Μπρόεντερς είχαν τρεις άκυρες προσπάθειες, με τον Έλληνα πρωταθλητή να σχολιάζει «Η διοργάνωση ήταν εξαιρετική αλλά με τον δεδομένο αέρα αναγκάστηκα να αλλάξω και την φόρα μου και τα κοντάρια. Το ευχάριστο είναι ότι βρήκα τον εαυτό μου σε μία καλή κατάσταση και μπορώ να δουλέψω ώστε να πετύχω καλύτερες επιδόσεις».

Έτσι η κόντρα μεταξύ του Λίσεκ και του Καραλή συνεχίστηκε με τον πήχη να έχει ανέβει στο 5,84. Δυστυχώς ο Έλληνας επικοντιστής δεν κατάφερε να το περάσει, όμως ο Πολωνός πρωταθλητής το κατάφερε με την Τρίτη προσπάθεια, θέτοντας έτσι νέο ρεκόρ διοργάνωσης. Οι επόμενες τρεις προσπάθειες που δοκίμασε στα 6 μέτρα ήταν αποτυχημένες αλλά κέρδισε το χειροκρότημα του κοινού το οποίο είχε σηκωθεί όρθιο για να τον αποθεώσει. Ο ίδιος δήλωσε «Η δυσκολία σήμερα, όπως όλοι είπαν, ήταν ο αντίθετος άνεμος. Προσπάθησα να μείνω συγκεντρωμένος στα άλματά μου και νομίζω πως ήμουν σε πολύ καλή κατάσταση. Όσο περισσότερο έπεφτε ο ήλιος τόσο περισσότερο έπεφτε ο αέρας όμως δεν μπόρεσα να “κυνηγήσω” τις μεγάλες επιδόσεις γιατί δεν είχα μαζί μου το κατάλληλο κοντάρι καθώς δεν περίμενα πως ο αγώνας σήμερα θα φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο».



Η Νικόλ Κυριακοπούλου έδωσε το δικό της στίγμα για το πώς έζησε τον αγώνα από τις κερκίδες και αναφέρθηκε και στο άλμα επί κοντώ των γυναικών: «Επειδή έχω αντιμετωπίσει ίδιες αλλά και πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες (στο Ευρωπαϊκό του 2016) οπότε είχα μεγάλη κατανόηση στους αθλητές. Η εικόνα των αλμάτων που κάνουν οι αθλητές δεν είναι η πραγματική γιατί ο αντίθετος άνεμος αλλοιώνει τα άλματα. Ως προς το γυναικείο άλμα επί κοντώ αναμένεται βελτίωση μέχρι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Σεπτεμβρίου, οπότε μέχρι τότε είμαστε στην αναμονή, με συνεχείς προπονήσεις».

Επιμέλεια: Δημήτρης Μπάφης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube