Η ανακοίνωση των ονομάτων της προεπιλογής της Εθνικής Ιταλίας για τα προκριματικά του Παγκόσμιου κυπέλλου στα λεγόμενα «παράθυρα» που συμπίπτουν με αγώνες Ευρωλίγκας, περιελάμβανε όλος τους παίκτες που αγωνίζονται στην κορυφαία διασυλλογική.

Ανάμεσά τους και ο φόργουορντ της Φενέρμπαχτσε, Τζίτζι Ντατόμε, ο οποίος αντέδρασε άμεσα, εκφράζοντας την αντίθεσή του με τον τρόπο διεξαγωγής των προκριματικών, γνωστοποιώντας μέσω Facebook την απόφασή του να μην αγωνιστεί με την Εθνική ομάδα της χώρας του.

Αναλυτικά ο Ντατόμε έγραψε το εξής:

«Τα παράθυρα της FIBA είναι μια κακή ιδέα. Μπήκαν χωρίς να συναινέσουν οι ομάδες που πληρώνουν τους παίκτες. Η Φενέρμπαχτσε δεν μου έχει απαγορεύσει τη συμμετοχή, εγώ επιλέγω να μείνω με την ομάδα μου και να συνεχίσω την δουλειά μαζί της. Αλλιώς, θα χάσω κάποια σημαντικά παιχνίδια που μπορεί να μας κοστίσουν στη συνέχεια. Και δεν είμαι μόνο εγώ σε αυτή την κατάσταση, αλλά και οι Μέλι, Σλούκας, Κάλινιτς, Γκούντουριτς, Μαχμούτογλου, Ντίξον, Γκιουλέρ, Χερσέκ και Βέσελι

Η FIBA κερδίζει χρήματα από τα προκριματικά, ενώ οι παίκτες δεν εισπράττουν κάτι από τις εθνικές τους, την ώρα που θα πρέπει να φύγουν από τους συλλόγους που πληρώνουν τον μισθό τους. Κάθε φορά που διάβαζα τις προτάσεις, ήμουν όλο και πιο σοκαρισμένος. Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση της FIBA, ένας παίκτης της Euroleague που θα επέλεγε να αγωνιστεί στα "παράθυρα", θα έπρεπε να παίξει: Κυριακή στο πρωτάθλημα, Τρίτη στην Euroleague, Παρασκευή και Κυριακή με την εθνική του ομάδα, και Τετάρτη πάλι στην Euroleague.

Το μπάσκετ πρέπει πάντα να προτείνεται ως το καλύτερο δυνατό προϊόν για τους νέους και παλιούς οπαδούς. Χωρίς τους καλύτερους παίκτες (από το NBA και την Euroleague) αυτό δεν θα συμβεί. Αυτό δεν είναι το καλό του μπάσκετ.

Είναι το αποτέλεσμα ενός πολέμου εξουσίας, που βλάπτει μόνο τους οπαδούς, και σε αυτό το σημείο επίσης και τους παίκτες που βρίσκονται στη μέση των δύο πλευρών και πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στο δικό τους εθνικό και το κλαμπ. Τρέλα.

Καλή τύχη με τους προπονητή και τα αγόρια, φυσικά και θα τους υποστηρίξω».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Μακάμπι: Χάνει το Game 3 με Παναθηναϊκό ο Μπόλντγουιν - Εξαιρετικά αμφίβολος για το τέταρτο ματς

Μακάμπι: Ακόμη άγνωστο αν προλαβαίνει το Game 3 ο Μπόλντγουιν

Πετρίδης: «Κλειδιά για τον Παναθηναϊκό η άμυνα και ο έλεγχος του ρυθμού»

Ζέρβας: «Επιτυχημένη η εξόρμηση στη Βαρκελώνη - Ο Ολυμπιακός πλέον είναι το φαβορί στη σειρά με τα ματς στο ΣΕΦ»

Ολυμπιακός: Κυκλοφορούν και κάνουν φτερά τα εισιτήρια του Game 4 με την Μπαρτσελόνα!

Γιατί η απουσία του Χουάντσο «πονά» τον Παναθηναϊκό

Το high five των παικτών με τους Αγγελόπουλους και η «μάχη» από… μέσα: Η παρακάμερα του Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός

Με φουλ «αιώνιους» το Top 10 της Ευρωλίγκας

Βιλντόσα: «Θα είναι πιο σκληρή η Μακάμπι με τον Σλούκα, αλλά μπορεί να το χειριστεί αυτό»

Γιοκουμπάιτις: «Πήραμε το μάθημά μας από το πρώτο ματς - Όποιος είναι πιο δυνατός σωματικά και ψυχολογικά θα περάσει»