Τα πρώτα χρόνια

Ιδρύθηκε από μία παρέα αθλητών από το γυμναστήριο “Salva Calvet” της πόλης Α Κορούνια. Το 1906 λοιπόν η πρώτη ομάδα της Γαλικίας ήταν γεγονός, παίρνοντας το όνομα Ντεπορτίβο Λα Κορούνια! Ένα χρόνο αργότερα ο Βασιλιάς Αλφόνσο ο 13ος την έστεψε «βασίλισσα» δίνοντας της το όνομα, Ρεάλ Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, χωρίς ωστόσο να επαληθεύει την ονομασία της στο γήπεδο…



Η Ντεπορτίβο αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Segunda Division το 1928 χωρίς να πανηγυρίσει την άνοδο, την οποία πήρε 13 χρόνια αργότερα. Η Λα Κορούνια έμεινε για 9 συνεχόμενες σεζόν στην πρώτη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου, βγάζοντας από τα «φυτώρια» της παίκτες όπως ο Χουάν Ακούνια που τιμήθηκε τέσσερις φορές με το βραβείο «Ρικάρντο Θαμόρα» αλλά και τον Αμάρο Αμάνθιο, πριν πάρει μεταγραφή στην Ρεάλ Μαδρίτης και κατακτήσει τα πάντα! Από την ομάδα της Γαλικίας αναδείχθηκε και ο μοναδικός ισπανός ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει την χρυσή μπάλα, ο Λουίς Σουάρες!

Ο «μεσσίας» της… πόλης



Ιούνιος του 1988… Ο σύλλογος έχει τις καθιερωμένες εκλογές, με τον Αουγκούστο Σέζαρ Λεντόιρο να αναλαμβάνει τα καθήκοντα της προεδρίας. Η ομάδα βρισκόταν σε κάκιστη κατάσταση τόσο αγωνιστικά όσο και εκτός των τεσσάρων γραμμών, όντας 15 χρόνια στην Segunda Division, ενώ είχε και οικονομικό έλλειμμα τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Λεντόιρο ήταν γέννημα θρέμα από την πόλη της Κορούνια και ήξερε, πως η στήριξη των κατοίκων θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην αναγέννηση της ομάδας. Τα εγγεγραμμένα μέλη του συλλόγου την πρώτη χρονιά ήταν 5.000 άτομα, καταφέρνοντας μέσα σε τρία χρόνια να ανεβάσει το νούμερο στα 17.500 μέλη έχοντας ως σύνθημα «Μία ομάδα που ανήκει σε όλους μας»!

Η μεγάλη επιστροφή



Με μπροστάρη την «σημαία» της ομάδας, Αρσένιο Ιγκλέσιας, που είχε αναλάβει τον πάγκο των “branquiazuis”, η Ντεπορτίβο κατάφερε να επιστρέψει στα «σαλόνια» του ισπανικού ποδοσφαίρου μετά από 18 ολόκληρα χρόνια! Η επιστροφή ήταν γεγονός και όλα άλλαξαν ριζικά! Οι απαιτήσεις της Primera Division ήταν τελείως διαφορετικές και με τα έσοδα των τελευταίων ετών έγινε μία «μίξη» μεταξύ έμπειρων και νέων ποδοσφαιριστών.

Ο Λεντόιρο έβαλε μπρος στο σχέδιο “Primera” και κατάφερε να φέρει παίκτες όπως ο Λόπες Ρεκάρτε, Πάκο Λιάνο, Λουίς Ριμπέρα, Αντόλφο Αλντάνα, Ντονάτο, Φραν και τους δύο βραζιλιάνους αστέρες, Μπεμπέτο και Μάουρο Σίλβα! Η «έκρηξη» ήρθε τη σεζόν 1992/93 όταν η Ντεπορτίβο κατάφερε να τερματίσει στην 3η θέση, πίσω από τις δύο μεγάλες δυνάμεις του ισπανικού ποδοσφαίρου, την Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ Μαδρίτης!

Ο Μπεμπέτο δεν σταματούσε να σκοράρει, κατακτώντας το χρυσό παπούτσι με την «Ντέπορ» να προκρίνεται σε ευρωπαϊκή διοργάνωση για πρώτη φορά στην ιστορία της! Την επόμενη σεζόν μάλιστα έχασε τον τίτλο «μέσα από τα χέρια της», αφού ηττήθηκε την τελευταία αγωνιστικλη στο «Ριαθόρ» από την Βαλένθια, ενώ η Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ κέρδισε την Σεβίλλη εξασφαλίζοντας το τρόπαιο στη διαφορά τερμάτων!

Η πρώτη κούπα και το αντίο του Ιγκλέσιας



Όλοι περιμένανε πως αυτό το πικρό τέλος θα έριχνε ψυχολογικά την ομάδα του Ιγκλέσιας… Κάθε άλλο… Η Ντεπορτίβο τερμάτισε αυτή τη φορά πίσω από την Ρεάλ και κατάφερε να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της, σε έναν τελικό που θα μείνει στην ιστορία! Η ομάδα από την Γαλικία πήρε την εκδίκηση της από την Βαλένθια στον τελικό του Copa Del Rey στις 24 Ιουνίου 1995.

Ο καιρός ωστόσο είχε διαφορετικά σχέδια και έτσι το ματς διεκόπη στο 83ο λεπτό, με το σκορ στο 1-1. Το παιχνίδι συνεχίστηκε στις 27 Ιουνίου, με τον Αλφρέδο να δίνει την νίκη στην «Ντέπορ» λίγα λεπτά πριν από την λήξη, στέλνοντας στον έβδομο ουρανό την περιοχή της Α Κορούνια! Ο Αρσένιο Ιγκλέσιας αποχαιρέτησε με τον καλύτερο τρόπο την ομάδα της καρδιάς του και έτσι ο Λεντόιρο έδωσε τα κλειδιά στον Τζον Τόσακ.



Τόσακ εναντίον Μπεμπέτο



«Ήταν το χειρότερο γκρουπ παικτών που έχω δει τα τελευταία 20 χρόνια» δήλωνε ο Τόσακ όταν αποχωρούσε από την ομάδα… Πριν πει το αντίο όμως είχαν συμβεί πάρα πολλά. Στην πρώτη σεζόν του Ουαλού τεχνικού η ομάδα τερμάτισε στην 9η θέση, ενώ οι σχέσεις του με τον αστέρα του ρόστερ, Μπεμπέτο, είχαν φτάσει στα «κόκκινα» τόσο που στις 22 Οκτωβρίου κόντρα στην Σπόρτινγκ Χιχόν πιάστηκαν στα χέρια!

Το καλοκαίρι εκείνης της σεζόν ο Μπεμπέτο αποχώρησε, ενώ ο Λεντόιρο αποφάσισε να ενισχύσει την ομάδα με μεταγραφές επίπεδου, φέρνοντας στη Γαλικία τον Ριβάλντο, τον Νούνο Εσπίριτο Σάντος και τον Κονσεϊσάο! Η κόντρα του Τοσάκ με τους φιλάθλους και τους παίκτες συνεχίζεται και έτσι στις 19 Ιανουαρίου απομακρύνεται μετά την εντός έδρας ισοπαλία με την Μπιλμπάο.

Μάλιστα κατά την πορεία του προς τα αποδυτήρια φάνηκε να απευθύνεται στους φιλάθλους και να λέει: «χειροκροτήστε τώρα που… γιοι». Το τιμόνι ανέλαβε ο Κάρλος Αλμπέρτο ο οποίος άντεξε για σχεδόν έναν χρόνο…

Αντίο και από τον Ριβάλντο



Στο «Ριαθόρ» άρχισαν να κοιτάνε μπροστά φτιάχνοντας μία ομάδα γύρω από τον ανερχόμενο Ριβάλντο… Λίγες ώρες πριν από τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου, η Μπαρτσελόνα του Λουίς Φαν Χαλ έσπασε την ρήτρα των 25 εκατομμυρίων ευρώ και έκανε δικό της τον βραζιλιάνο σταρ καταστρέφοντας τα σχέδια του Λεντόιρο!

«Σούπερ Ντέπορ» με την βοήθεια ενός… «εχθρού»



Ο Λεντόιρο πίστευε στην ομάδα και στο όραμα του να φτάσει την Ντεπορτίβο στο «ζενίθ» του ισπανικού ποδοσφαίρου και δεν το έβαλε κάτω! Έτσι «υποχρεώθηκε» να φέρει στον πάγκο της ομάδας έναν «εχθρό». Ο προπονητής της μισητής Θέλτα, Χαβιέρ Ιρουρέτα, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία και κάπου εκεί η ομάδα άλλαξε σελίδα.

Στην πρώτη σεζόν του Βάσκου προπονητή, η Λα Κορούνια τερμάτισε στην 6η θέση και επέστρεψε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ παράλληλα έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά του κυπέλλου. Ο Ρόι Μακάι και ο Βίκτος Σάντσεθ αποκτήθηκαν το καλοκαίρι του 1999, αλλάζοντας το επίπεδο των “branquiazuis”.

Οι νίκες κόντρα σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα μετέτρεψαν το «όνειρο» σε στόχο και την τελευταία αγωνιστική η «Σούπερ Ντέπορ» στέφθηκε πρωταθλήτρια Ισπανίας για πρώτη φορά στην ιστορία της! Το όνειρο του Λεντόιρο είχε γίνει πραγματικότητα με την Ντεπορτίβο να μπαίνει «σφήνα» στους μεγάλους! «Ήταν η καλύτερη στιγμή της ζωής μου» είχε δηλώσει πριν από 10 χρόνια σε μία συνέντευξη ο τότε πρόεδρος της ομάδας.





Η ιστορική πρόκριση στο Champions League



Η «Ντέπορ» είχε αποδείξει την αξία της εντός συνόρων, με την πρόκριση στο Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της, να είναι η καλύτερη ευκαιρία να το κάνει και εκτός! Ο Λεντόιρο έφερε ποδοσφαιριστές από το πάνω ράφι, (Βαλερόν, Καπτεβίλα, Μολίνα, Έμερσον, Σαμπάιο, Τριστάν, Βάλτερ, Παντιάνι) θέλοντας διάκριση στην Ευρώπη.

Στον όμιλο βρήκε τον Παναθηναϊκό του Άγγελου Αναστασιάδη μαζεύοντας τέσσερις από τους έξι βαθμούς. Η ομάδα του Ιρουρέτα κατάφερε να φτάσει μέχρι και τα προημιτελικά χάνοντας από την Λιντς Γιουνάιτεντ με συνολικό σκορ 3-2.

«Κηδεία» ανήμερα των γενεθλίων



Στις 6 Μαρτίου του 2002 το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» θα υποδεχόταν την οικοδέσποινα Ρεάλ Μαδρίτης και την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια για τον τελικό του Copa Del Rey, ανήμερα των 100ων γενεθλίων της «βασίλισσας»! Όλα έμοιαζαν με «πάρτι» γενεθλίων, ωστόσο η «Σούπερ Ντέπορ» χάλασε τα σχέδια των «μερένχες» και επικράτησε με 2-1, κατακτώντας τον πέμπτο τίτλο των τελευταίων επτά χρόνων!



Remοntada



Τη σεζόν 2003/04 η «Ντέπορ» πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μέχρι και σήμερα! Η ήττα με 4-1 στο «Σαν Σίρο» έδινε 0% (!) πιθανότητες στους “branquiazuis” να προκριθούν. Η κατηφόρα του «Ριαθόρ» ήταν εκεί για ακόμη μία φορά και η «Ντέπορ» επικράτησε με 4-0 παίρνοντας την ιστορική πρόκριση για τα ημιτελικά του Champions League! Εκεί την περίμενε η Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο, η οποία εν τέλει κατέκτησε και την κούπα με τα μεγάλα «αυτιά». Δυστυχώς αυτή ήταν και η τελευταία χρονιά που η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια εμφανίστηκε ανταγωνιστική.



Adios

Το καλοκαίρι του 2005 ο Χαβιέρ Ιρουρέτα αποχαιρετούσε τον πάγκο της ομάδας μετά από μία ονειρική οχταετία. Η ομάδα δεν μπόρεσε να επιστρέψει ποτέ ξανά σε στα επίπεδα των προηγούμενων ετών και το 2009 ο Αουγκούστο Σέζαρ Λεντόιρο παραδεχόταν δημοσίως πως η Ντεπορτίβο βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Μετά από 20 διαδοχικά χρόνια στα «σαλόνια» του ισπανικού ποδοσφαίρου η Ντεπορτίβο υποβιβάστηκε στην Segunda Division προκαλώντας θλίψη σε όλη την ισπανική ποδοσφαιρική κοινότητα. Η «Ντέπορ» επέστρεψε αμέσως στην Primera ωστόσο άντεξε μονάχα για μία σεζόν.Τον Ιανουάριο του 2014 ο Λεντόιρο αποχώρησε μετά από 25 ολόκληρα χρόνια. Το ίδιο καλοκαίρι έγινε ακόμα ένα “comeback” στην πρώτη κατηγορία, ωστόσο δεν κατάφερε να επιστρέψει ποτέ «πραγματικά» και έτσι υποβιβάστηκε ξανά το 2018…
Μπορεί η Ντεπορτίβο να μην επιστρέψει ποτέ ξανά εκεί που βρισκόταν πριν από μία εικοσαετία… Μπορεί να μην αγωνιστεί ποτέ ξανά στα «σαλόνια» του ισπανικού ποδοσφαίρου και να ψάχνεται στα «αλώνια», ωστόσο η «Σούπερ Ντέπορ» του Ιρουρέτα έχει γράψει το όνομα της στην ιστορία με «χρυσά γράμματα»…
Επιμέλεια: Ανδρέας Σουλάι

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube