Δεν είναι υπερβολή, ούτε πολύ περισσότερο ψέμα το γεγονός ότι ο Γιάννης Αναστασίου ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση από νωρίς στη φετινή σεζόν, με αποκορύφωμα το ματς κόντρα στον Παναιτωλικό που ήταν τελικός, τόσο για τον ίδιο, όσο ακόμα και για παίκτες.

Για αρκετά μπορεί να βρει κάποιος να κατηγορήσει τον Έλληνα τεχνικό, όμως έδειξε και στο ματς της περασμένης εβδομάδας ότι από τη στιγμή που συμφώνησε με τον Ατρόμητο είναι αποφασισμένος να «πεθάνει» και να «ζήσει» με τη δική του φιλοσοφία, χωρίς να κάνει κάποια έκπτωση στα «πιστεύω» του.

Δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα διαφορετικό για αυτό, όταν παρά την κρισιμότητα του ματς με τους Αγρινιώτες, αποφάσισε να «παρκάρει» στον πάγκο τους Μάντσον, Ουγκράι, Ενσικουλού (εκτός αποστολής), άφησε εκ νέου βασικό κάτω από τα γκολπόστ τον 18χρονο, Χρήστο Μανδά και έδωσε επίσης φανέλα βασικού για πρώτη φορά στην καριέρα του στον 20χρονο, Γιώργο Νταβιώτη.

Θα αναρωτηθεί κανείς τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη φιλοσοφία του; Ο Γιάννης Αναστασίου είναι ένας κατ’ εξοχήν προπονητής που αποφασίζει βάσει της εικόνας των ποδοσφαιριστών του στην προπόνηση. Από τη στιγμή, που δεν έχει μείνει ικανοποιημένος από συγκεκριμένους παίκτες, επιβραβεύει αυτούς που προσπαθούν να εφαρμόσουν τα δικά του «θέλω» στην καθημερινότητα, χωρίς να κοιτάει την ταυτότητα του καθενός. Αντίστοιχα, είχε ενεργήσει και με τον Χαβιέρ Ούμπιντες στα παιχνίδια με τη Στρέντα, όταν ο 38χρονος ήταν βασικός στα πλάνα του.

Πέρα από το θέμα νοοτροπίας που ξεκάθαρα ο «Ολλανδός» θέλει να τη δει να έρχεται στα δικά του μέτρα και φυσικά μέχρι να το πετύχει, ρίχνει κι ο ίδιος νερό στο... κρασί του, έχει αναφέρει πολλές φορές στις δηλώσεις του ότι η διαφορετική λογική που έχει σε σχέση με τον Ατρόμητο των δύο περασμένων χρόνων θέλει χρόνο για να δουλευτεί και να εφαρμοσθεί στο γήπεδο.

Στη γενική θεώρηση αυτής της κατάστασης δεν έχει άδικο, αφού όλοι οι προπονητές ζητούν χρόνο και εξηγούν πόσο σημαντικό είναι να δουλέψουν πάνω σε αυτό που πιστεύουν, ωστόσο ειδικότερα στον φετινό Ατρόμητο, φαίνεται εντός αγωνιστικού χώρου ότι ισχύει, αφού πράγματι τα ποσοστά κατοχής της μπάλας έχουν ανέβει, όπως και η συγκομιδή των συνολικών τερμάτων.

Αξίζει να δει κανείς την επιθετική επίδοση των Περιστεριωτών τα δύο προηγούμενα χρόνια στην ίδια κλίμακα αγώνων.

Τη σεζόν 2017-2018 ο Ατρόμητος στις πρώτες έξι αγωνιστικές είχε αντιμετωπίσει: Απόλλωνα Σμύρνης εντός (1-1), Παναιτωλικό εκτός (2-2), ΠΑΣ Γιάννινα εντός (0-0), ΑΕΛ εκτός (0-0), Λαμία εντός (3-0) και Ολυμπιακό εκτός (0-1).

Συνολικός απολογισμός: 7 γκολ υπέρ με τα 3 να έχουν σημειωθεί σε μόλις ένα ματς, αφού άλλα δύο έμεινε στο μηδέν.

Τη σεζόν 2018-2019 στις πρώτες αγωνιστικές είχε αντιμετωπίσει: Παναιτωλικό εκτός (1-2), Ξάνθη εντός (0-0), Λαμία εντός (1-0), ΑΕΛ εντός (2-0), Λεβαδειακό εκτός (0-2) και ΠΑΣ Γιάννινα εντός (1-0).

Συνολογικός απολογισμός: 8 γκολ μένοντας μία φορά στο μηδέν.

Τη φετινή σεζόν έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής: ΑΕΛ εντός (1-1), Λαμία εκτός (2-2), ΠΑΟΚ εντός (2-3), Αστέρας Τρίπολης εκτός (2-1), Παναιτωλικό εντός (2-0) και Βόλο εκτός (2-3).

Συνολικός απολογισμός: 11 γκολ, χωρίς να μείνει στο μηδέν σε κάποια αναμέτρηση και χωρίς... Κουλούρη, που ήταν μια σταθερά την περασμένη σεζόν.

Ο Ατρόμητος διαθέτει επί του παρόντος την 4η καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα, έχοντας μάλιστα αστοχήσει και σε ένα πέναλτι που ήταν «τρίποντο», αφού χάθηκε στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης με την ΑΕΛ στην πρεμιέρα.

Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν είναι όλα ρόδινα στον Ατρόμητο. Αντιθέτως, με μόλις δύο νίκες στις έξι πρώτες αγωνιστικές και με το 2-0 στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου από τον Βόλο, κανείς δεν θα μπορούσε να προεξοφλήσει την επόμενη μέρα των Περιστεριωτών.

Όπως αναφερθήκαμε στην επίθεση, το ίδιο πρέπει να γίνει και για την άμυνα.

Την πρώτη σεζόν του Κάναντι και βάσει των προαναφερθέντων, ο Ατρόμητος μόλις στις 6 πρώτες αγωνιστικές είχε μόλις 3 γκολ παθητικό, ενώ στη δεύτερη έσπασε τα... κοντέρ, αφού είχε μόλις 1 γκολ παθητικό στις έξι πρώτες αναμετρήσεις κι αυτό από πέναλτι.

Φέτος, η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου έχει κρατήσει μόλις μία φορά το μηδέν κόντρα στον Παναιτωλικό και με τις 10 φορές που έχει παραβιαστεί η εστία της, αποτελεί την τρίτη χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος, πίσω από τον Βόλο και τον Αστέρα Τρίπολης που έχουν δεχθεί από 12.

Με άλλα λόγια, ο Έλληνας τεχνικός καλείται να βρει την ισορροπία των γραμμών της ομάδας του, κάτι και εν μέρει λογικό, αφού πολλοί παίκτες εντάσσονται τώρα στην καθημερινότητα των ρόστερ όπως ο Ανδρούτσος, ο Μπαένα, ο Γκάλο ακόμα και ο Κιβρακίδης που ήταν εκτός δράσης ουσιαστικά από την αρχή της σεζόν.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Με Σλούκα αρχηγό και Ναν «καυτό», ο Παναθηναϊκός κέρδισε τη Μακάμπι στο παιχνίδι της!

Η αρχηγική επιστροφή του «Παπ» και το «παρών» του Μιλουτίνοφ: Τα σημεία από το Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα

«Η καλύτερη ομάδα που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός η Άστον Βίλα - Αυτά είναι τα… όπλα της»

Μεντιλίμπαρ-Έμερι: Αλληλοσεβασμός και… παρελθόν στη βασκική μονομαχία μεταξύ Ολυμπιακού και Άστον Βίλα!

Το πάθημα δεν έγινε μάθημα και ο Παναθηναϊκός αδίκησε τον εαυτό του…

Το ματς-έπος, ο ΠΑΟΚ που αρνείται να πεθάνει και η ΑΕΚ που δεν... μαθαίνει: Τα σημεία από την ντερμπάρα της Τούμπας!

ΑΕΚ σε beast mode για τον... γύρο του θριάμβου στην Τούμπα!

25 Απριλίου 1974: Όταν η Σπόρτινγκ Λισαβόνας επέστρεψε από ταξίδι, ενώ ξεκινούσε επανάσταση στην Πορτογαλία!

Ολυμπιακός: Ο Μεντιλίμπαρ έχει δοκιμάσει 5 διαφορετικά δίδυμα στόπερ στην ενδεκάδα!

Η κακή σχέση του ΠΑΟΚ με τον… Απρίλιο, που δεν λέει να σπάσει