Του Χριστόφορου Ευαγγελάτου

Πρώτα απ' όλα οφείλουμε ν' αναγνωρίσουμε το δίκαιον της επικράτησης του Πανιωνίου χθες βράδυ στο “Καραϊσκάκη”. Μεγάλη νίκη, μεγάλη επιτυχία για την ομάδα της Νέας Σμύρνης. Πάμε όμως να δούμε και ορισμένα πράγματα που αφορούν το αγωνιστικό σκέλος και ειδικότερα τον Ολυμπιακό και τον προπονητή του.

Γιατί ο Πάουλο Μπέντο ήταν αυτός που άκουσε τα εξ αμάξης από την εξέδρα μετά το τέλος του αγώνα. 'Εχει λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι “έπαθε” ο Ολυμπιακός στο χθεσινό ματς με τον Πανιώνιο και αν όντως έπαθε κάτι, πόσο μεγάλη “ζημιά” του προκάλεσε.

Ο Πορτογάλος τεχνικός των “ερυθρόλευκων” πήρε την απόφαση να ξεκινήσει τον αγώνα με τον Καρντόσο. Μια επιλογή σεβαστή αλλά αυτή τη φορά όχι και αναμενόμενη, με βάση αυτά που είχαν προηγηθεί στην Άγκυρα. Ίσως ο Μπέντο να μην ήθελε να κουράσει τον Ιρανό ετοιμάζοντας τον για τα παιχνίδια με Ατρόμητο και ΠΑΟΚ. Ίσως.

Μην επιλογή όμως του Καρντόσο στην κορυφή της επίθεσης των “ερυθρόλευκων” δημιουργείται αυτόματα μια “συνθήκη” που ευνοεί τον αντίπαλο. Κι αυτή έχει να κάνει με τον εύκολο τρόπο αντιμετώπισης του Παραγουανού. Κι όταν αυτό συμβαίνει τότε θαρρείς και ο Ολυμπιακός παίζει με παίκτη λιγότερο.

Όταν όμως οι πρωταθλητές δε βρίσκουν το εύκολο γκολ, όπως στα τελευταία ματς (με εξαίρεση την Άγκυρα) τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα όταν ο σέντερ φορ είναι εκτός αγώνα. Γίνονται πολύ πιο δύσκολα όταν ο επιτελικός μέσος (Φορτούνης) δε σκοράρει όπως πέρυσι και η λύση δεν είναι αυτό που έχει πάντα στο μυαλό του ο Μπέντο.

Δεν είναι λύση η επιλογή της χρησιμοποίησης του Ανσαριφάρντ δίπλα στον Καρντόσο, όπως επέλεξε να κάνει ξανά χθες ο Πορτογάλος προπονητής. Είναι πασιφανές πως όταν ο Ολυμπιακός είχε στο γήπεδο μαζί τον Ιρανό και τον Παραγουανό υπήρξε “σύγκρουση” ρόλων μεταξύ των δύο επιθετικών, σε ότι αφορά την κίνηση και τη συνεργασία. Αυτό πολύ απλά γιατί κανείς εκ των δύο δεν είναι το φορ που μπορεί και να δημιουργήσει για τον συμπαίκτη του.

Είναι οι επιθετικοί που στο μυαλό έχουν πως να τελειώσουν τη φάση (κυρίως) και όχι τόσο στο πως θα τη “φτιάξουν”. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν μια ομάδα παίζει με δύο επιθετικούς αυτό δεν την καθιστά αυτόματα πιο επικίνδυνη, πιο απειλητική. Όταν μάλιστα αυτή η ομάδα δεν έχει δώσει βάση στο ν' αναπτύξει τη συγκεκριμένη φιλοσοφία ως τρόπο παιχνιδιού και απλά τη “θυμάται” όταν υπάρχει πρόβλημα, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα.

Ο Μπέντο “εγκλωβίστηκε” στο ματς με τον Πανιώνιο πριν ακόμα γίνει η σέντρα κι αυτό οφείλεται στην επιλογή του Καρντόσο. Ο Ολυμπιακός έχασε ένα ημίχρονο, άλλαξε πολλά στο δεύτερο (σε διάταξη και πρόσωπα) και στα τελευταία είκοσι λεπτά, πήγαν “περίπατο” τα πλάνα, η διάταξη αλλά συνάμα κι οποιαδήποτε μορφή ορθολογικής ανάπτυξης.

Όταν ο Πορτογάλος πέρασε στο ματς τον Ανσαριφάρντ οι "ερυθρόλευκοι" άλλαξαν διάταξη σε 4-4-2 αλλά μετά και την είσοδο του Μανθάτη κι όσο περνούσε η ώρα, κανείς δεν καταλάβαινε τι προσπαθούμε να πετύχει η ομάδα του λιμανιού και με τι σχηματισμό.

Τους λόγους που ο Πάουλο Μπέντο εγκλωβίστηκε (και δεν ήταν το πρώτο ματς) οφείλει πάνω απ' όλους να τους αναλύσει ο ίδιος ο Πορτογάλος. Γιατί ο Ολυμπιακός έχει πολλά και συνεχόμενα ματς τον επόμενο μήνα και το κυριότερο ζητούμενο για τους πρωταθλητές αυτή την περίοδο είναι η σταθερότητα.

Οι “ερυθρόλευκοι” δεν θέλουν να κάνουν “μαγικά”, δε θέλουν να φέρουν τα “πάνω – κάτω” και δεν...κυνηγούν κανέναν. Αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να αναλύσει ο προπονητής των “ερυθρόλευκων” ενόψει των δύσκολων αγώνων που ακολουθούν.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει να κερδίσει τίποτε από πειραματισμούς και αλλαγές που επί της ουσίας δεν του ταιριάζουν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση της σεζόν, κάτι που είναι πασιφανές στον αγωνιστικό χώρο.

Οι “ερυθρόλευκοι” δεν έχουν ανάγκη από αγωνιστική αναρχία γιατί πολύ απλά όταν ο Ολυμπιακός μπαίνει σ' αυτό το “τρυπάκι” μπορεί να βγει μόνο χαμένος. Ο Μπέντο λοιπόν καλείται να προχωρήσει σε πιο ορθολογικές επιλογές, να βαδίσει σε πιο σίγουρα “μονοπάτια” γιατί αυτό που έχει ανάγκη η ομάδα του είναι ηρεμία και σιγουριά.

Τα ρίσκο που παίρνει ο Πορτογάλος αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να ωφελήσουν τον Ολυμπιακό και τούτο είναι πανθομολογούμενο. Με δύο – τρεις απλές κινήσεις, οι “ερυθρόλευκοι” μπορούν ν' ανακτήσουν την αυτοπεποίθηση τους και κυρίως το εύκολο γκολ.

Αυτό είναι που “πληγώνει” πολύ τους πειραιώτες τον τελευταίο μήνα και πάνω σ' αυτό πρέπει να βρει λύσεις ο προπονητής των πρωταθλητών.Το θέμα όμως είναι και προσωπικό για τον 47χρονο τεχνικό. Μπορεί να "δαμάσει" τον εγωισμό του;

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube