«O Θεός σου δίνει το χάρισμα να παίξεις, να τραγουδήσεις ή να γίνεις καλλιτέχνης, αλλά εσύ πρέπει να είσαι καλός άνθρωπος. Κι αυτό είναι το παράδειγμα του Πούσκας. Eκτός από καλός παίκτης ήταν και καλός άνθρωπος».

H παραπάνω φράση ανήκει στον Πελέ, τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του 20ού αιώνα, σύμφωνα με ψηφοφορία που είχε διενεργήσει ο οργανισμός IFFHS με τη συμμετοχή δημοσιογράφων και παλαιμάχων άσων.

Η ίδια ψηφοφορία είχε αναδείξει στην 6η θέση τον Φέρεντς Πούσκας, πίσω από τους Γιόχαν Κρόιφ, Φραντς Μπεκενμπάουερ, Αλφρέδο ντι Στέφανο και Ντιέγκο Μαραντόνα.

Στις 17 Νοεμβρίου 2006, ο «Πάντσο» ή «καλπάζων συνταγματάρχης» απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών και βύθισε στο πένθος τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Το γεγονός ότι από το 2009 υφίσταται το «FIFA Puskas Award», ένα βραβείο για το ομορφότερο γκολ της χρονιάς, φανερώνει ότι η πεμπτουσία του αθλήματος προσωποποιείται στη μορφή του θρυλικού Ούγγρου.

Το Sport-Retro.gr δεν θα επικεντρωθεί προς το παρόν στα επιτεύγματα του αξέχαστου ποδοσφαιριστή και προπονητή, αλλά παραθέτει στους αναγνώστες του ένα κειμήλιο.

Ο Γιάννης Διακογιάννης, η εξέχουσα αυτή προσωπικότητα της διεθνούς (χωρίς υπερβολή) δημοσιογραφίας, είχε αποκαλύψει πολλές σκόρπιες ιστορίες για τον Πούσκας πριν από αρκετά χρόνια στο ένθετο «Super Ομάδα».

Διαβάστε τη συνέχεια στο sports-retro.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube