Κάποτε η συζήτηση και μόνο για το αν θα ερχόταν ο Τζολέον Λέσκοτ στην Ελλάδα θα ήταν αστεία.

Περίπου τόσο αστεία, όσο η προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των αντιπάλων του να τον περάσουν.

Τα χρόνια όμως πέρασαν. Ο «ογκόλιθος» που τρομοκρατούσε την Premier League βαδίζει στα 34.

Και η ΑΕΚ βρίσκει την ευκαιρία να κάνει δικό της κάτι παραπάνω από έναν μπαρουτοκαπνισμένο στόπερ: Έναν πραγματικό πρωταθλητή.

Γράφει ο Γιώργος Μαραθιανός

Σαν όψη και μόνο ο Λέσκοτ ανέκαθεν αποτελούσε απευκταίο αντίπαλο για τον σέντερ φορ. Η εμφανέστατη ουλή στο μέτωπό του -προϊόν απίστευτου ατυχήματος όταν ήταν 5 ετών- προειδοποιούσε ότι ενδεχομένως δεν θα ήταν καλή ιδέα να τον ντριμπλάρεις. Και όντως, δεν ήταν καθόλου καλή ιδέα. Ή μάλλον ήταν… μη εφαρμόσιμη.

Γιατί τύπος που τον παρασέρνει αυτοκίνητο έξω από το σχολείο και μετά από απανωτές εγχειρίσεις στον εγκέφαλο -όχι μόνο ζει αλλά- παίζει και ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε παρά να είναι μαχητής. Ο Λέσκοτ όμως ήταν κάτι περισσότερο. Κάτι σύνθετο και συνάμα αντιφατικό: Ένας από τους πιο… επιθετικούς αμυντικούς της εποχής του.



Προϊόν των ακαδημιών της Γουλβς, συστήθηκε στο ποδοσφαιρικό κοινό της Αγγλίας με μια γεμάτη εξαετία (όταν στο διάστημα 2000-2006 έκανε 212 συμμετοχές με 13 γκολ). Εκεί όμως που έκανε πραγματικά το «μπαμ» ήταν στην Έβερτον:

Με 113 συμμετοχές, 14 (!) γκολ και τον τίτλο του καλύτερου παίκτη της ομάδας για δυο σερί σεζόν τράβηξε το βλέμμα όλων των μεγάλων. Ανάγκασε τη Μάντσεστερ Σίτι να πολεμήσει για να τον πάρει. Και αφού εισέπραξε δυο «άκυρα» και χρειάστηκε να ξηλωθεί 26 εκατ. ευρώ, να τον κάνει τελικά δικό της.



Δεν το μετάνιωσε ποτέ… Στην πενταετία που φόρεσε τα χρώματά της έπαιξε 107 φορές. Σημείωσε 7 γκολ. Και συνθέτοντας τις περισσότερες φορές ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Κομπανί, κατέκτησε δυο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και ένα Λιγκ Καπ. Μέχρι το 2014 που ήρθε η ώρα να αποχωρήσει.





Η Γουέστ Μπρομ έγινε ο επόμενος (αλλά και προσωρινός όπως αποδείχθηκε) προορισμός του. Γιατί μετά από μια γεμάτη σεζόν με 36 συμμετοχές, είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για να εκπληρώσει το παιδικό του απωθημένο: Να φορέσει τη φανέλα της ομάδας που πάντα υποστήριζε.

Όπως είχε συνειδητοποιήσει για τα καλά όμως από τότε που ήταν παιδί, η τύχη δεν ήταν με το μέρος του. Το όνειρο κατέληξε να γίνει εφιάλτης. Και μάλιστα με σκληρό τρόπο. Διότι δεν είναι μονάχα ότι αποτέλεσε μέλος του «ναυαγίου» που παρουσιάστηκε πέρυσι στα γήπεδα της Premier League. Ότι δεν μπόρεσε να εμποδίσει τον υποβιβασμό «με κάτω τα χέρια». Ήταν ότι προκάλεσε και την οργή των οπαδών.

Πρώτα με την ανάρτηση ενός πολυτελούς αυτοκινήτου στο instagram έπειτα από τη ντροπιαστική ήττα με 6-0 από τη Λίβερπουλ (η οποία δεν έπεισε ότι συνέβη κατά λάθος, ενώ το κινητό του βρισκόταν στην τσέπη του και ο ίδιος οδηγούσε). Και έπειτα με τη δήλωση όταν σφραγίστηκε και μαθηματικά ο υποβιβασμός ότι «έφυγε ένα βάρος από τους ώμους μας».





Άλλο ήθελε να πει (ότι ήταν μεγάλο το ψυχολογικό βάρος τους να είσαι μέλος μιας ιστορικής ομάδας που πέφτει), άλλο κατάλαβαν -και με το δίκιο τους- οι πικραμένοι οπαδοί. Ευτυχώς ωστόσο για τον Λέσκοτ, μιλάει καλύτερα στο γήπεδο απ’ όσο το κάνει μπροστά στα μικρόφωνα. Το έχει κάνει εξάλλου ΚΑΙ με τη φανέλα της εθνικής Αγγλίας (την οποία έχει φορέσει 26 φορές, σκοράροντας μάλιστα στην πρεμιέρα του Euro 2012 απέναντι στη Γαλλία).



Έχοντας φτάσει λοιπόν στα 34, ο Λέσκοτ δεν είναι διατεθειμένος να τα παρατήσει. Έστω κι αν έχει… στρωμένη δουλειά (με τη φίρμα ρούχων υψηλής ραπτικής που διατηρεί με τον αδερφό του, Άαρον και τον επίσης ποδοσφαιριστή, Τζόρνταν Στιούαρτ) πιστεύει ότι έχει ακόμα πράγματα να αποδείξει. Και αν αυτό το κίνητρο τον συνοδεύσει στην ΑΕΚ, οι φίλοι της έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν πως ο «σημαδεμένος» μπορεί να σημαδέψει την προσπάθεια της ομάδας τους να επιστρέψει στην κορυφή.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.