Τον πρώτο του τίτλο μετά από έξι χρόνια πανηγύρισε το βράδυ της Κυριακής (20/02) ο Ολυμπιακός, επικρατώντας 81-73 του Παναθηναϊκού σε έναν συναρπαστικό και γεμάτο συγκινήσεις τελικό Κυπέλλου στο Ηράκλειο της Κρήτης!

Με άμυνα για... σεμινάριο στην τελευταία περίοδο, οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να φτάσουν στην ανατροπή, και ενώ ο Παναθηναϊκός είχε προηγηθεί ακόμη και με δώδεκα πόντους διαφορά (59-47) στα μέσα της τρίτης περιόδου.

Ο κόουτς της εξέδρας καταγράφει στο www.sportfm.gr όλα όσα έκριναν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας…

Το χαμηλό σχήμα του Ολυμπιακού και οι… αφανείς ήρωες: Η επιλογή του Γιώργου Μπαρτζώκα να παίξει με χαμηλό σχήμα στην τέταρτη περίοδο, ήταν καταλυτική για την έκβαση του τελικού, γέρνοντας έτσι την πλάστιγγα υπέρ των «ερυθρόλευκων».

Με τον Χασάν Μάρτιν στο παρκέ αντί του Μουσταφά Φαλ και τα γρήγορα πόδια των Γουόκαπ και ΜακΚίσικ στις θέσεις «1» και «3» αντίστοιχα, ο Ολυμπιακός απέκτησε την απαραίτητη ταχύτητα και σκληράδα που χρειαζόταν με έντονη πίεση σε άμυνα και επίθεση για να γυρίσει ο «διακόπτης» και να κάνει το come-back.

Ντόρσεϊ και Βενζέκοφ ηγήθηκαν στο επιθετικό κομμάτι, με δύσκολα και μεγάλα σουτ στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα – ειδικά από τον Ελληνοαμερικανό γκαρντ – βοηθώντας τα μέγιστα τους Πειραιώτες.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε τους Γουόκαπ και ΜακΚίσικ να εξελίσσονται στους… αφανείς ήρωες του Ολυμπιακού. Ο πρώτος προσέφερε καλές άμυνες και «μυαλωμένες» επιθέσεις στην άλλη άκρη του παρκέ, ενώ ο Σακίλ ΜακΚισικ πρόσθεσε ενέργεια και μαχητικότητα σε άμυνα και επίθεση.
Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός όχι μόνο σημείωσε 23 πόντους πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο, αλλά κράτησε τον Παναθηναϊκό μόλις στους 6, χωρίς να έχει μάλιστα σουτ εντός πεδιάς.



Η κούραση λύγισε Παναθηναϊκό και Νέντοβιτς: Η αλήθεια είναι πως ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος από τον Ολυμπιακό στο μεγαλύτερο διάστημα των τριών πρώτων δεκαλέπτων, και κυρίως στη δεύτερη και τρίτη περίοδο.

Με την τριάδα των Νέντοβιτς, Παπαγιάννη και Γουάιτ σε καλή κατάσταση, οι «πράσινοι» έβγαζαν ενέργεια και τρεξίματα στις δύο άκρες του παρκέ.
Όσο περνούσε η ώρα όμως και με το παιχνίδι να οδηγείται σε πιο psysical καταστάσεις, το σύνολο του Δημήτρη Πρίφτη ξέμενε από δυνάμεις.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ο Παπαγιάννης αγωνίστηκε σε σχεδόν 26 λεπτά, ο Γουάιτ σε 32:28’, ενώ ο 30χρονος Σέρβος γκαρντ των «πρασίνων» βρέθηκε στο παρκέ για 33:46’. Μάλιστα ο Νέντοβιτς – που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τελικού – είχε 19 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, πετυχαίνοντας στην επανάληψη μόλις 4 (5/21 εντός πεδιάς).



Κάτι η αντεπίθεση του Ολυμπιακού στην τέταρτη περίοδο, κάτι η κούραση των «πρασίνων» και η έλλειψη καθαρού μυαλού, σε συνδυασμό ίσως με την απογοήτευση που μπορεί να υπήρχε, οδήγησαν το «τριφύλλι» στο χειρότερό του δεκάλεπτο στη φετινή σεζόν, με μόλις 6 πόντους, όλοι από βολές…

Ο MVP, Τάιλερ Ντόρσεϊ και ο «διπλός» Βεζένκοφ: Δύο από τους… κεντρικούς πυλώνες την επιτυχίας του Ολυμπιακού ήταν σίγουρα οι Τάιλερ Ντόρσεϊ και Σάσα Βεζένκοφ.

Ο 26χρονος γκαρντ των «ερυθρόλευκων» ήταν εκείνος που με δύσκολα και μεγάλα σουτ πήρε την κατάσταση πάνω του όταν η μπάλα «έκαιγε» στα τελευταία λεπτά.

Παρά το γεγονός πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον είχε… ξεχασμένο στην άκρη του πάγκου στο πρώτο ημίχρονο, ο εκρηκτικός γκαρντ βρήκε ρυθμό στην επανάληψη, μπαίνοντας για τα καλά στο κλίμα του αγώνα. Άλλωστε, οι 13 από τους συνολικά 21 πόντους που πέτυχε στον τελικό ήρθαν στο τελευταίο 20λεπτο.



Όσον αφορά τώρα τον Σάσα Βεζένκοφ, ο 26χρονος φόργουορντ ήταν σήμα κατατεθέν για τον Ολυμπιακό καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης.
Ο Βούλγαρος άφησε τα… πνευμόνια του στο παρκέ παίζοντας συνολικά 37:06 λεπτά, παίζοντας σε όλο το δεύτερο ημίχρονο!

Με 18 πόντους, 13 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και αμέτρητες μάχες κάτω από τις δύο ρακέτες, ο Βεζένκοφ ήταν η «ψυχή» των «ερυθρόλευκων».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube