Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διεκδικούν και φέτος το πρωτάθλημα σε μια σειρά που αρχίζει απόψε.

Η κρισιμότητα του πρώτου τελικού γίνεται εμφανής από το ακόλουθο στατιστικό. Στους 25 προηγούμενους τελικούς, από το 1992/93 όταν και καθιερώθηκε το νέο σύστημα ανάδειξης πρωταθλητή, η ομάδα που κερδίζει τον πρώτο τελικό έχει κατακτήσει 20 φορές το πρωτάθλημα. Αντίστοιχα στους 17 τελικούς «αιωνίων» ο νικητής του πρώτου αγώνα έχει σηκώσει την κούπα 13 φορές. Οι πέντε εξαιρέσεις;

Τη σεζόν 1992/93 ο Παναθηναϊκός κέρδισε μεν τον πρώτο τελικό με 62-51, αλλά ο Ολυμπιακός πήρε τα δύο επόμενα ματς και οι «πράσινοι» δεν κατέβηκαν στο τέταρτο ματς του ΣΕΦ διαμαρτυρόμενοι για τη διαιτησία στον τρίτο τελικό.

Την περίοδο 1998/99 ο Ολυμπιακός επικράτησε 71-68 στο ΣΕΦ, αλλά ο Παναθηναϊκός έκανε το καθοριστικό μπρέικ στο πέμπτο ματς και κατέκτησε τον τίτλο με 62-53.

Το 2001/02 ο Ολυμπιακός πήρε τα δύο πρώτα ματς κόντρα στην ΑΕΚ (74-82 το πρώτο στο ΟΑΚΑ), αλλά οι «κιτρινόμαυροι» με μια μέχρι και σήμερα ανεπανάληπτη ανατροπή κέρδισαν τους τρεις επόμενους τελικούς και έφτασαν στον τίτλο.

Τη σεζόν 2015/16 ο Παναθηναϊκός έκανε το μπρέικ στον πρώτο τελικό του ΣΕΦ με 83-81, αλλά ο Ολυμπιακός κέρδισε τα τρία επόμενα παιχνίδια και διατήρησε τον τίτλο του.

Τέλος, πέρσι, ο Ολυμπιακός κέρδισε 63-58 στο ΣΕΦ, αλλά οι «πράσινοι» χαμογέλασαν τελευταίοι νικώντας στο πέμπτο και καθοριστικό ματς της σειράς (51-66).

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Παπανικολόπουλος: «Η Καρδίτσα βαδίζει σε πρωτόγνωρα μονοπάτια και τα παιδιά έχουν πλήρη επίγνωση του τι γίνεται»

Ερντέμ: «Συγχαρητήρια στις παίκτριες και στους οπαδούς μας - Πολύ σημαντική η Σταμολάμπρου, τώρα είμαστε καλύτερες»

Επέστρεψε στις νίκες με 100άρα η Καρδίτσα και βύθισε το θλιβερό Μαρούσι

Λύγισε για την επιστροφή της η Σταμολάμπρου: «Δεν ένιωσα στιγμή μόνη μου σε όλο αυτό, ευχαριστώ τον κόσμο»

Μπαρτζώκας: «Σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι περιμέναμε ο Μόρις - Άξιζε η υπομονή που κάναμε για να τον βρούμε»

Τα ιστορικά επιτεύγματα του Ντόρσεϊ μετά την απίθανη εμφάνισή του στο Ολυμπιακός-Κολοσσός!

Βαθμολογία Stoiximan GBL: Συνεχίζει την αήττητη πορεία του ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός

Καράσκο: «Στις αρχές της τρίτης περιόδου χάσαμε τη συγκέντρωσή μας και αυτό δεν επιτρέπεται»

Ντόρσεϊ: «Νιώθω ότι δικαιώνομαι για την σκληρή δουλειά που κάνω, δεν παίρνω τίποτα ως δεδομένο»

Α1: Συνέτριψε τον Πανσερραϊκό και έκλεισε το 2025 στην κορυφή ο Παναθηναϊκός