• Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μου όταν ακούω για τον Μάρκο Σίλβα, νέο προπονητή πλέον της Έβερτον; Ότι είναι ο μακράν πιο φιλόδοξος προπονητής που έχει έρθει ποτέ στον Ολυμπιακό!

• Πιστέψτε με, δεν είναι ο Ερνέστο Βαλβέρδε ο πιο φιλόδοξος κι ας έφτασε στο ύψιστο σημείο, στον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Ο Μάρκο είναι. Ένας προπονητής που δεν είναι απλά ένας καλός τεχνικός, αλλά που μετράει πάντοτε τα βήματα που κάνει στην καριέρα του και έχει συγκεκριμένη στόχευση.

• Προσέξτε καριέρα, που τουλάχιστον εγώ δεν έχω ξαναδεί σε προπονητή!

• Ξεκίνησε ως «πρώτος» στις αρχές του φθινόπωρου του 2011 αναλαμβάνοντας την Εστορίλ, στα 34 χρόνια του! Ήταν στη Β΄ κατηγορία και την ίδια σεζόν (2011-12) στην ανέβασε στην Α΄κατηγορία, ως πρωταθλήτρια στην Β’.

• Το 2012-13, πρώτη του σεζόν στην Α΄ κατηγορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, πήγε την Εστορίλ στην 5η θέση, βγάζοντας την στο Γιουρόπα Λιγκ.

• Και το 2013-14 την οδήγησε στην 4η θέση, πίσω μόνο από τους τρεις μεγάλους (Μπενφίκα, Σπόρτινγκ, Πόρτο), παρότι είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, με 10 παιχνίδια στο Γιουρόπα Λιγκ (παίρνοντας 1-1 στη Σεβίλλη και φέρνοντας δύο ισοπαλίες με τη γερμανική Φράϊμπουργκ).

• Το 2014-15 πάει στην Σπόρτινγκ, την οποία οδηγεί στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πορτογαλίας, πρώτου της τροπαίου μετά από πολλά χρόνια, ενώ την πάει 3η στο πρωτάθλημα (με εισιτήριο για τα πλέϊ οφς του Τσάμπιονς Λιγκ) και παίζει μαζί της στο Τσάμπιονς Λιγκ, για πρώτη φορά στην καριέρα του, χάνοντας στον πόντο την πρόκριση στους 16 από τη Σάλκε και συνεχίζοντας στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ.

• Το 2015-16 έρχεται στον Ολυμπιακό, με τον οποίο παίρνει για πρώτη φορά στην καριέρα του το πρωτάθλημα, με το απίστευτο ρεκόρ των 28 νικών σε 30 αγωνιστικές! Παίρνει μαζί του στο Τσάμπιονς Λιγκ, χάρη στο διπλό στην Άρσεναλ, περισσότερους βαθμούς (9) από τους 7 που είχε με την Σπόρτινγκ την προηγούμενη σεζόν, χάνοντας την πρόκριση στη διαφορά τερμάτων και στη συνέχεια χάνει στην παράταση την πρόκριση από την Άντερλεχτ στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ.

• Το 2016-17 είναι η πρώτη σεζόν που δεν ξεκινάει σε ομάδα, επειδή δεν βρήκε αυτό που ακριβώς ήθελε, το βήμα παραπάνω. Όμως, την Πρωτοχρονιά του 2017 δουλεύει για πρώτη του φορά στην Πρέμιερ Λιγκ, αναλαμβάνοντας τη Χαλ, στην τελευταία, 20η θέση, θέση της βαθμολογίας! Κάνει ένα εντυπωσιακό πεντάμηνο και την οδηγεί στην 18η θέση, χάνοντας την παραμονή στην κατηγορία στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές. Παράλληλα, για ένα γκολ έχασε από τη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ την πρόκριση στον τελικό του Λιγκ καπ.

• Το 2017-18 ξεκινάει πάλι στην Πρέμιερ Λιγκ με τη Γουότφορντ, ομάδα που μόλις είχε σωθεί, στη 17η θέση, μία πάνω από τη Χαλ. Φτάνει τη Γουότφορντ στην 8η θέση της βαθμολογίας την 13η αγωνιστική, να διεκδικεί ευρωπαϊκό εισιτήριο! Και κάπου εκεί εμφανίζεται η Έβερτον να θέλει να τον αγοράσει από τη Γουότφορντ. Η Γουότφορντ δεν τον αφήνει, τα χαλάει μαζί του και τον διώχνει το Γενάρη του 2018, στην 10η θέση-τελικά τέλειωσε με τον Γκράθια στον πάγκο 14η.

• Τώρα, ξεκινάει στην Έβερτον, που τερμάτισε στην 8η θέση και το στοίχημα του Μάρκο είναι να την πάει πιο ψηλά στο πρωτάθλημα η, να την οδηγήσει σε κάποιο τρόπαιο για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

• Φαντάζομαι ότι προσέξατε την πορεία του Πορτογάλου. Το κλειδί του είναι ένα: κάθε χρόνο κι ένα βήμα παραπάνω. Με σταθερά βήματα κι όχι άλματα. Όλα με τη σειρά: πρωταθλητισμό στη Β΄ κατηγορία, ψηλά στην Α΄ κατηγορία, Γιουρόπα Λιγκ, Κύπελλο Πορτογαλίας, Τσάμπιονς Λιγκ, πρωτάθλημα Ελλάδας, Πρέμιερ Λιγκ για σωτηρία, μετά για το κάτι παραπάνω κλπ, κλπ.

• Εφτά χρόνια στα οποία ο Μάρκο Σίλβα βαδίζει πάντοτε προς τα πάνω! Ένα σκαλοπάτι κάθε φορά. Και συνεχίζοντας έτσι, στα 40 μόλις χρόνια του ε…, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορεί να φτάσει στο πιο ψηλό σκαλοπάτι. Αν και νομίζω ότι πρέπει λίγο να ελέγξει καλύτερα ακριβώς αυτό το πράγμα, την μεγάλη φιλοδοξία του, που τον έκανε να φύγει έτσι κι από τον Ολυμπιακό κι από τη Γουότφορντ....

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube