Στις 6-7 Οκτωβρίου τοποθετείται, σύμφωνα με έναν πρώτο ανεπίσημο προγραμματισμό, η έλευση του Αμερικανού υπουργού Μάικ Πομπέο στην Αθήνα για τις επίσημες υπογραφές της ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ (συμφωνία για τη βάση της Σούδας), για την οποία, όπως έγραψε η «Καθημερινή», η κυβέρνηση προκρίνει σε αυτή τη φάση να δοθεί τεχνική παράταση για ένα χρόνο.

Οι ακριβείς ημερομηνίες της επίσκεψης Πομπέο, προκειμένου να επισφραγιστεί η ανανέωση της συμφωνίας, δεν έχουν ακόμα οριστεί, καθώς επιθυμία της αμερικανικής πλευράς είναι να έχουν προηγουμένως «κλειδώσει» όλες οι λεπτομέρειες, αλλά επικρατέστερος χρόνος είναι αυτή τη στιγμή η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου ή λίγο αργότερα. Η επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα, όπως και μια ενδεχόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρόεδρο της Επιτροπής Κατανομής Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νίτα Λάουεϊ, παρουσία του Τζέφρεϊ Πάιατ.

Παρότι στη συνάντηση δεν συζητήθηκαν τεχνικές λεπτομέρειες, έγινε ειδική αναφορά στην ανανέωση της συμφωνίας, καθώς η επιτροπή της οποίας προΐσταται η κ. Λάουεϊ έχει λόγο στο πώς και για πού κατευθύνονται τα χρήματα του αμερικανικού προϋπολογισμού. Η αναθεώρηση της συμφωνίας θα έχει τεχνική μορφή σε αυτή τη φάση –θα γίνουν κάποιες προσθήκες–, καθώς η κυβέρνηση επιλέγει για την ώρα τη μεταβατική ανανέωση για ένα έτος. Αυτό, προκειμένου να έχει χρόνο να συζητήσει στην πορεία μια ευρύτερη συμφωνία και κυρίως τα ανταλλάγματα που μπορεί να διεκδικήσει από την αμερικανική πλευρά. Η ευρύτερη συμφωνία τοποθετείται, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα.

Πηγή: kathimerini.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Σοκ στη Γερμανία: Νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Βερολίνο ο Υπουργός Οικονομίας της Βαυαρίας Χούμπερτ Αϊβάνγκερ

Επίθεση των Χούθι σκότωσε τέσσερα άτομα της ίδιας οικογένειας στην Ταΐζ της Υεμένης

Συναγερμός σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες: Βελόνες, καρφιά και βίδες μέσα σε γλυκά του Halloween

Πώς δρούσε το κύκλωμα εκβιαστών με αρχηγό 49χρονο μέσα από τη φυλακή – Οι επιθέσεις με χειροβομβίδες

Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου: Άγνωστοι εισέβαλαν σε συνέλευση φοιτητών και τους επιτέθηκαν - 3 τραυματίες

Τζον Όσοφ: Το ανερχόμενο αστέρι των Δημοκρατικών που θυμίζει Ομπάμα

Λυκόβρυση: Έληξε ο συναγερμός, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην οδό 25ης Μαρτίου

Κύκλωμα εκβιαστών με χειροβομβίδες: Στην Ευελπίδων οι πέντε που συνέλαβε το ελληνικό FBI

Καταγγελία για επίθεση με μαχαίρια και σιδερογροθιές σε βάρος μαθήτριας στην Πάτρα – Τραυματίστηκαν μέλη της ΚΝΕ

Υπόθεση Χωριάτικο: Στο Εφετείο οι 25 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα της Μυκόνου - Απουσία του επιχειρηματία η δίκη