Λίγες ημέρες πριν από την πρώτη συγκέντρωση των ομάδων, η μοναδική που δεν έχει αποφασίσει ακόμα για τον άνθρωπο που θα βρίσκεται στο «τιμόνι» τη νέα σεζόν είναι η Μίλαν, με το τοπίο στους «ροσονέρι», όσον αφορά τις διοικητικές εξελίξεις, να παραμένει «θολό».

Οι επτάκις πρωταθλητές Ευρώπης, ανακοίνωσαν πως το όνομα του νέου προπονητή θα δοθεί στη δημοσιότητα την 1η Ιουλίου. Πρώτη επιλογή είναι η ανανέωση του συμβολαίου του Κρίστιαν Μπρόκι (λήγει 30/6), με τον πρώην πλέον τεχνικό της Έμπολι, Μάρκο Τζιαμπάολο να αποτελεί την εναλλακτική για τους Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Αντριάνο Γκαλιάνι.

Η «περιπέτεια» της υγείας του «Καβαλιέρε» έφερε πίσω την υπόθεση της μεταβίβασης του 70% των μετοχών στους Κινέζους, για την πρόταση των οποίων υπάρχει περιθώριο απάντησης μέχρι τις 30 Ιουνίου. Αισιοδοξώντας πως η συμφωνία θα ολοκληρωθεί, οι «Ασιάτες» προκρίνουν ως ιδανική λύση την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Ολλανδό, Φρανκ Ντε Μπουρ (πρώην του Άγιαξ).

«Ονειρευόμαστε μία Κροτόνε που θα εκπροσωπεί επάξια ολόκληρη την Καλαβρία, κάνοντας περήφανους μαζί και τους 6 εκατομμύρια Καλαβρούς ανά τον κόσμο. Ο Νικόλα είναι ένας προπονητής που μας ενδιαφέρει αλλά θέλοντας το καλύτερο, περιμένουμε την απόφαση της Μίλαν για τον Μπρόκι».

Τα λόγια αυτά του προέδρου της Κροτόνε, Ραφαέλε Βρένα, προδιέθεταν για ένα μίνι καλοκαιρινό «σίριαλ», η αγωνία όμως έλαβε σύντομα τέλος με τους «ροσομπλού» να ανακοινώνουν το απόγευμα της Πέμπτης την συμφωνία με τον πρώην τεχνικό του Μπάρι, Ντάβιντε Νικόλα που ήταν εξ αρχής το «φαβορί» και να αφήνουν τη Μίλαν «δακτυλοδεικτούμενη».

Από τις υπόλοιπες 18 ομάδες, οι 12 έμειναν ικανοποιημένες από τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι προπονητές τους την περσινή σεζόν και τους διατήρησαν στον πάγκο, με μόνο έξι να ανακοινώνουν την πρόσληψη νέου, με τελευταία από τους λεγόμενους «μεγάλους», αυτή του Μαρσέλο Μπιέλσα στη Λάτσιο.

Έπειτα από ένα φλερτ που κράτησε αρκετό διάστημα, στην τελευταία συνάντηση του «Ελ Λόκο» με τους ιθύνοντες των «Λατσιάλι», είχαμε «άσπρο καπνό», με τον Αργεντινό κόουτς να αναλαμβάνει τις τύχες των «γαλάζιων» της Ρώμης, αφού πραγματοποιήθηκε η επιθυμία του για συμβόλαιο ενός έτους, με οψιόν ανανέωσης για έναν ακόμα (με τον πρόεδρο Λοτίτο να επιθυμεί κλειστό διετές) και τις αποδοχές του να φτάνουν τα 2,8 εκατ. ευρώ.

Ο Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι αποχαιρέτησε τη Τζένοα, παραμένοντας όμως στον ιταλικό βορρά, πηγαίνοντας απλά πιο κεντρικά, στο Μπέργκαμο, για να αναλάβει την Αταλάντα. Η πρώην ομάδα του Ιταλού τεχνικού έδωσε το χρίσμα στην «αποκάλυψη» της περσινής σεζόν Ίβαν Τζούριτς, που οδήγησε την Κροτόνε στη Serie A για πρώτη φορά στην ιστορία της και ενώ αρχικώς στόχος ήταν η παραμονή!

Ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς θα επιχειρήσει να προσφέρει στη Τορίνο όλα όσα δεν κατάφερε στη Μίλαν, ενώ ο Μπέπε Ιακίνι, έπειτα από ταραχώδη χρόνια με πολλά «πήγαινε-έλα» στο Παλέρμο, ελπίζει να βρει την ηρεμία του στην Ουντινέζε.

Καμία αλλαγή για τους «Ευρωπαίους» με τους Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, Μαουρίτσιο Σάρι, Λουτσιάνο Σπαλέτι, Ρομπέρτο Μαντσίνι, Πάουλο Σόουζα και Εουσέμπιο Ντι φραντσέσκο να συνεχίζουν σε Γιουβέντους, Νάπολι, Ρόμα, Ίντερ, Φιορεντίνα και Σασουόλο αντίστοιχα.

Παρέμειναν επίσης ο Ρομπέτο Ντοναντόνι στην Μπολόνια, μετά την εξαιρετική του δουλειά αλλά και ο Βιτσέντσο Μοντέλα στην Σαμπντόρια.

«Ψήφο εμπιστοσύνης» έλαβαν και οι Μάσιμο Ραστέλι, Μάσιμο Όντο, οι οποίοι οδήγησαν Κάλιαρι και Πεσκάρα στην «μεγάλη» κατηγορία.

Αναλυτικά οι προπονητές της Serie A για το 2016-17:

Αταλάντα: Γκασπερίνι (νέος)
Γιουβέντους: Αλέγκρι
Έμπολι: Μαρτουσιέλο (νέος)
Ίντερ: Μαντσίνι
Κάλιαρι: Ραστέλι
Κιέβο: Μαράν
Κροτόνε: Νικόλα (νέος)
Λάτσιο: Μπιέλσα(νέος)
Μίλαν: Εν αναμονή
Μπολόνια: Ντοναντόνι
Νάπολι: Σάρι
Ουντινέζε: Ιακίνι (νέος)
Παλέρμο: Μπαλαρντίνι
Πεσκάρα: Όντο
Ρόμα: Σπαλέτι
Σαμπντόρια: Μοντέλα
Σασουόλο: Ντι Φραντσέσκο
Τζένοα: Τζούριτς (νέος)
Τορίνο: Μιχαΐλοβιτς(νέος)
Φιορεντίνα: Σόουζα

Δημήτρης Λιαργκόβας

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube