• Ας θέλουμε να ασχοληθούμε επί αγωνιστικού, ενόψει του ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, κατά την γνώμη μου κι αναφορικά με τον Ολυμπιακό θα ξεκινούσα με τον Ζοζέ Σα. Και στη μεγάλη ανάγκη να βρει τον καλό εαυτό και την ηρεμία του.

• Και τα τρία τελευταία γκολ που έχει δεχθεί ο Ολυμπιακός, ήταν από ισάριθμα σοβαρά λάθη του Σα. Κι αν το τελευταίο, και πιο σοβαρό, στο σουτ του Ουάρντα δεν κόστισε, επειδή ο Ολυμπιακός κέρδιζε 4-1 τη Λάρισα, τα δύο προηγούμενα στοίχισαν τέσσερις βαθμούς, δύο του Εμμανουηλίδη με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη κι άλλους δύο του Ίνγκασον με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη.

• Για να πάμε ένα βήμα παραπέρα: εκείνο το γκολ του Ίνγκασον ήταν που απογείωσε τον Ισλανδό αμυντικό του ΠΑΟΚ! Ξαφνικά, ο παίκτης αυτός, που είχε μηδέν γκολ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε οποιοδήποτε παιχνίδι πρωταθλήματος η, Κυπέλλου η, Ευρώπης, έκτοτε έχει τέσσερα γκολ σε πέντε αγωνιστικές!!! Το λάθος του Σα ήταν που του έδωσε το γκολ και του ανέβασε την ψυχολογία στα ύψη...

• Τώρα, σίγουρα ήταν καλό που ο Σα δεν έφαγε γκολ στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής στο Βόλο-πάντα είναι καλό όταν ο τερματοφύλακας κρατάει το μηδέν. Μόνο που αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να δούμε την πραγματικότητα, ότι δηλαδή ο Πορτογάλος γκολκίπερ δεν ήταν καλός στο Βόλο: Σε ένα φάουλ του Μουνίθ από 35 μέτρα έδειξε μάλλον να αιφνιδιάζεται διώχνοντας σε κόρνερ…Σε μία σέντρα του Λύρατζη έκανε άστοχη έξοδο κι η μπάλα βρήκε τον Σεμέδο, που με τη σειρά του ξαφνιάστηκε που δεν έδιωξε ο γκολκίπερ και δεν ήθελε πολύ να δέχονταν ο Ολυμπιακός ένα αυτογκόλ για κωμικά χάϊ λάϊτς…Σε μία άλλη περίπτωση, ο Σα με την μπάλα στα πόδια σούταρε πολύ άσχημα αντί να πασάρει σωστά σε συμπαίκτη του…

• Γενικά, ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού δεν έβγαλε εμπιστοσύνη σε ένα ματς που έληξε 0-0. Κοιτάξτε, μπορεί και να μην είναι σωστή η εκτίμηση μου. Μακάρι να πέφτω έξω-και θα είμαι ο πρώτος που θα χαρώ. Αλλά τον τελευταίο καιρό δεν τον βλέπω καλά τον Σα. Και νομίζω ότι θα πρέπει να δουλέψει πολύ περισσότερο για να βελτιώσει την απόδοση του, αλλά και την ψυχολογία του.

• Διότι, ουδείς αμφιβάλλει ότι είναι ένας τερματοφύλακας δυνατοτήτων επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά παίζει πλέον 15 μήνες βασικός στον Ολυμπιακό κι ακόμη σταθερότητα δεν έχει βρει. Μπορεί να κάνει ΤΙΣ επεμβάσεις, αλλά μπορεί και να φάει το πιο φτηνό γκολ, όταν χάνει τη συγκέντρωση του, κάτι που δεν το βλέπουμε και…σπάνια. Κι η διάρκεια είναι το μεγαλύτερο προσόν του καλού γκολκίπερ.

Άσχετο: Αν για κάτι είμαι αισιόδοξος ενόψει της νέας σεζόν, είναι οι εξελίξεις με το θέμα της αποχής των διαιτητών! Διότι αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά, ότι οι Έλληνες διαιτητές, και δη οι διεθνείς, οι πιο παλιοί, τα πιο σημαντικά ονόματα, δεν επηρεάζονται από πουθενά από τις αποφάσεις τους. Ούτε από την ΕΠΟ, ούτε από καμία ομάδα. Αποφασίζουν μόνοι τους. Όπως ακριβώς δεν επηρεάζονται κι από πουθενά όταν σφυρίζουν στα παιχνίδια. Τώρα, εντάξει, κάποια λάθη, ανθρώπινα πάντοτε, γίνονται. Κι ορισμένες αποφάσεις, όπως για το αν θα γίνονταν αποχή, αλλάζουν. Γίνονται αυτά. Τη μία ημέρα έτσι, την άλλη αλλιώς. Συμβαίνουν. Αρκεί που οι διαιτητές αποφάσισαν χωρίς να τους επηρεάσει κανείς. Και κυρίως χωρίς να ακούσουν καμία ομάδα. Γενικά αυτό το τριήμερο, με τα όσα βιώσαμε σε σχέση με το αν θα είχαμε πρωτάθλημα η, όχι, νομίζω ότι όλους μας έκαναν πιο σοφούς. Για το καλό του ποδοσφαίρου, βεβαίως, τα ζήσαμε κι αυτά τα γεγονότα. Κι απορώ πώς κάποιοι χαρακτήρισαν ως κωλοτούμπα το όλο σκηνικό. Γιατί; Αυτά συμβαίνουν. Για να προχωρήσει το άθλημα γίνονται όλα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube