Έχουν περάσει 3,5 χρόνια σχεδόν. Λέγαμε ότι κάποια στιγμή (όσο κι αν συνεχίζει ν’ αναβιώνει στις συζητήσεις ΠΑΟΚτζήδων και ΑΕΚτζήδων) θ’ ατονήσει η διαμάχη για το τι ακριβώς συνέβη το 2018.

Φαίνεται όμως ότι η περιβόητη φάση με το οφσάιντ στο γκολ του Βαρέλα (που έκρινε ουσιαστικά την κατάκτηση του τίτλου εκείνης της σεζόν) είναι… στοιχειωμένη.

Και το απέδειξε ακόμα και σε αυτούς που δεν πιστεύουν στα μεταφυσικά η σατανικά πανομοιότυπη φάση που σημειώθηκε στο τέλος του χθεσινού ντέρμπι «δικεφάλων»:

Γκολ που αρχικά μέτρησε και μετά ακυρώθηκε. Στην ίδια εστία του γηπέδου. Και με την παράβαση στο ίδιο σχεδόν σημείο της μικρής περιοχής!

Όπως είναι εύλογο λοιπόν, η κάθε πλευρά ερμηνεύει κατά το δοκούν την ακύρωση (και) του τέρματος του Μοχαμάντι.

Παρόλο που συμφωνούν για την υπόδειξη του οφσάιντ, υπάρχει διαφωνία για το κατά πόσο ήταν ίδιες οι συνθήκες των δυο φάσεων.

Με αφορμή λοιπόν τη σύνδεση που πρόλαβαν επί τόπου να κάνουν οι φίλοι του ΠΑΟΚ (με το σύνθημα «που είναι ο Κομίνης») και το περιστατικό Σιμόες-Λουτσέσκου (όπου ο αρχηγός της ΑΕΚ ρώτησε τον τεχνικό του ΠΑΟΚ αν ήταν οφσάιντ «γιατί πριν τρία χρόνια άλλα μας έλεγες»), το sport-fm.gr μπαίνει στον πειρασμό να συγκρίνει τα δυο γκολ.

Και καταλήγει στις βασικές ομοιότητες και διαφορές τους…

-Τόσο στο γκολ του Βαρέλα, όσο και στου Μοχαμάντι είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει παίκτης εκτεθειμένος. Δεν τίθεται κανένα θέμα «οριακής φάσης». Πέρα απ’ αυτό όμως, η βασική τους ομοιότητα είναι η λογική με την οποία τελικά καταλογίζεται παράβαση: Ότι ο ποδοσφαιριστής που δεν καλύπτεται (στη μια περίπτωση ο Μαουρίσιο, στην άλλη ο Ανσαριφάρντ) εμποδίζει τη δυνατότητα του τερματοφύλακα να παίξει την μπάλα.

-Από την άλλη, υπάρχει μια βασική και αναμφισβήτητη διαφορά: Η θέση του Ανσαριφάρντ είναι πολύ πιο κοντά στον Πασχαλάκη απ’ όσο αυτή του Μαουρίσιο στον Μπάρκα. Είναι αναμφίβολο ότι το οπτικό πεδίο του τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ εμποδίζεται περισσότερο από το οπτικό πεδίο του τότε γκολκίπερ της ΑΕΚ. Για να το πει κάποιος μπακαλίστικα το γκολ της ΑΕΚ είναι «πιο πολύ οφσάιντ», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το τότε γκολ του ΠΑΟΚ ήταν κανονικό.

-Δεν έχει σημασία στην απόφαση που λαμβάνει ο διαιτητής (αφού ο κανονισμός δεν το περιλαμβάνει στα κριτήρια του), ωστόσο είναι μια ομοιότητα που δεν μπορεί να παραβλεφθεί: Τόσο στην κεφαλιά του Βαρέλα, όσο και στο σουτ του Μοχαμάντι μοιάζει βέβαιο ότι -ανεξαρτήτως της θέσης των παικτών που είναι εκτεθειμένοι- οι δυο τερματοφύλακες δεν θα μπορούσαν, ούτως ή άλλως, να κάνουν κάτι για ν’ αποσοβήσουν το γκολ.

-Δεν αλλάζει το δεδομένο ότι σωστά ακυρώθηκε το γκολ του Μοχαμάντι, ωστόσο ενισχύει το επιχείρημα των φίλων της ΑΕΚ ότι και οι δυο φάσεις -για διαφορετικό λόγο η καθεμία- είναι οφσάιντ: Ο μεν Ανσαριφάρντ εμποδίζει παραπάνω τον Πασχαλάκη, αλλά προσπαθεί ν’ αποφύγει την εμπλοκή στη φάση. Ο δε Μαουρίσιο εμπόδιζε λιγότερο τον Μπάρκα, αλλά είχε ενεργή συμμετοχή στη φάση (αφού δεν θα είχε νόημα να μετακινηθεί από τη θέση του προς την μπάλα, θέλοντας να την αποφύγει).



ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Σαν σήμερα γλίστρησε ο Τζέραρντ και ο τίτλος από τη Λίβερπουλ

Από τον Τζολάκη στον Σίνα: Οι ήρωες του Ολυμπιακού δεν φορούσαν κάπα, αλλά γάντια!

Περιστέρι bwin: Η απόλυτη επιβεβαίωση του trust the process

Η μεγάλη της Γκιπούσκοα σχολή: Από τα βασκικά χωριά, στην ελίτ της Ευρώπης

Βάζει γκολ-βαθμούς και… βγάζει γούστα: Η πολύτιμη συνεισφορά του «ιδανικού αναπληρωματικού» Σπόραρ στον Παναθηναϊκό!

«Σκάσε! Έχετε φάει τέσσερα γκολ. Τράβα σπίτι τώρα»: Η τελευταία επίσκεψη του Τούντορ στο Ολίμπικο ήταν… πανωλεθρία!

Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Ένας υπερσκόρερ στον ΠΑΟΚ, καταδικασμένος από τον χειρότερο εαυτό του

Ο Τσάμπι Αλόνσο μένει, πάει για τρεμπλ και πετάει την ταμπέλα της… Νεβερκούπεν!

Ο αυτοκράτορας της Ρώμης δεν πέθανε, είναι ο Φραντσέσκο Τότι!

Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι: Ο ήρωας της Γεωργίας που έβγαζε 800 ευρώ μπορεί να γίνει ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ευρώπη!