Η αποχώρηση του Κωστή Ζομπανάκη, έπειτα από πολλά χρόνια χρηματοδότησης του συλλόγου θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα, την ομάδα του Ρεθύμνου εκτός Α1. Ωστόσο, κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει τους Κρητικούς και την σημαντική τους συνεισφορά στο ελληνικό μπάσκετ.

Μέσα από αυτήν την ομάδα αναδείχθηκαν αρκετοί παίκτες. Τελευταίο παράδειγμα ο Κόνερ Φράνκαμπ, ο οποίος θα συνεχίσει την καριέρα του στο κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Μούρθια. Το sport-fm.gr σας παραθέτει αντίστοιχες περιπτώσεις παικτών, οι οποίοι πέρασαν από τους Cretan Kings.

Μπρεντ Πέτγουεϊ



Από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες της κρητικής ομάδας και όχι μόνο. Κανείς δεν θα ξεχάσει τη νίκη του στον διαγωνισμό καρφωμάτων στο All Star Game του 2013, που πήρε το μικρόφωνο και τραγούδησε Πάνο Κιάμο. Λίγους μήνες μετά αποκτήθηκε από τον πρωταθλητή Ευρώπης, Ολυμπιακό. Στους «ερυθρόλευκους» έμεινε για δύο χρόνια, έχοντας συμμετοχή στον χαμένο τελικό το 2015 από τη Ρεάλ στην Ευρωλίγκα.

Κένι Γκάμπριελ


Ο 31χρονος σήμερα, πάουερ φόργουορντ, ο οποίος αγωνίζεται στην G League του NBA, βρέθηκε στο Ρέθυμνο την σεζόν 2013-14. Αναδείχθηκε καλύτερος ριμπάουντερ του ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ κι αυτός κέρδισε τον διαγωνισμό καρφωμάτων, ένα χρόνο μετά τον Πέτγουεϊ. Στη συνέχεια, πήγε στην Καρσίγιακα, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Τουρκία. Το 2016 αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό. Στους «πράσινους» έμεινε για δύο χρόνια και ξεχώρισε για την ικανότητά του στα καρφώματα, αλλά και στην ευχέρειά του στο μακρινό σουτ για τη θέση που αγωνίζεται.

Ντιόντε Κρίστμας


Τρανταχτό παράδειγμα εξέλιξης παίκτη για τη συγκεκριμένη ομάδα. Ο σούτινγκ γκάρντ αγωνίστηκε στο Ρέθυμνο τη σεζόν 2011-12, κατακτώντας τον τίτλο του κορυφαίου σκόρερ του πρωταθλήματος. Η επόμενη χρονιά τον βρήκε, αρχικά στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και μετέπειτα στη Σιένα. Την περίοδο 2013-14 έκανε ακόμη ένα άλμα στην καριέρα του, αυτή τη φορά υπερατλαντικό. Έπαιξε στο NBA με τους Φίνιξ Σανς σε 31 παιχνίδια. Το 2016 επέστρεψε στη χώρα μας, για ένα μικρό πέρασμα από την ΑΕΚ.

Τζέι Κόβαν Μπράουν

Είναι ένα από τα καλύτερα γκαρντ του BCL και αγωνίζεται στη Χάποελ Ιερουσαλήμ, σε μία ομάδα που αξίζει μία θέση στην Ευρωλίγκα. Πολλοί τον έμαθαν στην ΑΕΚ το 2016, έχοντας παίξει προηγουμένως στην Τουρκ Τέλεκομ και στην Αστάνα. Ωστόσο, ο Μπράουν, όντας απόφοιτος του πανεπιστημίου του Τέξας, άρχισε την επαγγελματική του καριέρα στο Ρέθυμνο το 2012.

Τάιλερ Στόουν


Με 17,2 πόντους και 7,4 ριμπάουντ μέσο όρο, ο Στόουν είναι από τους κορυφαίους του Champions League την φετινή χρονιά. Ο 28χρονος πάουερ φόργουορντ της Μπρίντιζι δείχνει έτοιμος να ανέβει κι άλλα σκαλοπάτια στην καριέρα του. Το 2015, μη καταφέρνοντας να πείσει ούτε τους Τίμπεργουλβς στο Summer League, ούτε την Γκαλίλ Γκιλμπόα από το Ισραήλ, η οποία τον απέκτησε σχεδόν δύο χρόνια μετά, εντάχθηκε στο Ρέθυμνο.

Μουχαμάντ Φαγέ


Ο 34χρονος Σενεγαλέζος γνωρίζει πολύ καλά τη χώρα μας, καθώς έχει αγωνιστεί πολλά χρόνια εδώ. Στο Ρέθυμνο η αξία απογειώθηκε. Εκεί αγωνίστηκε την σεζόν 2014-15 και αναδείχθηκε κορυφαίος ριμπάουντερ του πρωταθλήματος. Από τότε ακολούθησαν η Βαρέζε και ο Προμηθέας, μέχρι να αγωνιστεί την τρέχουσα περίοδο στην Ευρωλίγκα με τον Ερυθρό Αστέρα. Από τη νέα περίοδο, ο Φαγέ θα είναι και πάλι παίκτης του Προμηθέα.

Ζακ Ράιτ


Ο Αμερικανός πόιντ γκαρντ με το βοσνιακό διαβατήριο, έγινε γνωστός στην χώρα μας από το πέρασμά του το 2014 από τον Παναθηναϊκό. Ωστόσο, το 2011 είχε έρθει στην χώρα μας για λογαριασμό του Ρεθύμνου. Από τότε, αγωνίστηκε σε σημαντικές ομάδες όπως η Μπάμπεργκ, η Ολίμπια Λουμπλιάνας και η Μονακό, με τη φανέλα της οποίας μπήκε στην καλύτερη πεντάδα του Champions League το 2017.

Ντέγιαν Κράβιτς


Ο Σέρβος σέντερ, ο οποίος αγωνίζεται στην Ομπραντόιρο στην ισπανική λίγκα, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από το Ρέθυμνο το 2014. Στην Κρήτη έκανε και μία δεύτερη θητεία την περίοδο 2016-17. Την επόμενη σεζόν έπαιξε στον Πανιώνιο. Πέρυσι, αναδείχθηκε πρωταθλητής στο Champions League με την Βίρτους Μπολόνια.

Επιμέλεια: Νίκος Μπιντέλας

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube