Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι ξεκίνησε την διαδικασία για την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% στον υπόγειο πυρηνικό σταθμό του Φορντόβ, πολύ πάνω από το όριο που είχε τεθεί στην διεθνή συμφωνία του 2015, από την οποία αποχώρησε η Ουάσινγκτον, με την αμερικανική κυβέρνηση να κάνει λόγο για μια μορφή «πυρηνικού εκβιασμού».

«Ο εμπλουτισμός ουρανίου από το Ιράν κατά 20% στο Φορντόβ είναι μια σαφής προσπάθεια να αυξήσει την εκστρατεία του για πυρηνικό εκβιασμό, μια προσπάθεια που θα συνεχίσει να αποτυγχάνει», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που μίλησε υπό την προϋπόθεση να μην κατονομαστεί.

Τη Δευτέρα η Τεχεράνη γνωστοποίησε την κίνησή της αυτή, προχωρώντας στη βασικότερη παραβίαση των όρων της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Τον Μάιο 2019, έναν χρόνο μετά την μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την διεθνή συμφωνία που συνοδεύθηκε από την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η Τεχεράνη άρχισε να παραβιάζει βασικές της δεσμεύσεις, ανάμεσά τους και ο περιορισμός του βαθμού εμπλουτισμού του ουρανίου.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της το απόγευμα ότι το «Ιράν άρχισε σήμερα να τροφοδοτεί με εμπλουτισμένο στο 4,1% ουράνιο έξι συσκευές φυγοκέντρισης στον Σταθμό Εμπλουτισμού Καυσίμου του Φορντόβ για περαιτέρω μέχρι και κατά 20% εμπλουτισμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Συγκλονισμένος ο Σάντσεθ από τη σύγκρουση τρένων στην Ισπανία: «Η σκέψη μου σε όλα τα θύματα»

Ισπανία: Συγκρούστηκαν δύο τρένα υψηλής ταχύτητας - Τουλάχιστον 39 νεκροί

Ισπανία: Συγκρούστηκαν δύο τρένα υψηλής ταχύτητας - Τουλάχιστον 10 νεκροί, πολλοί τραυματίες

Πόρτο Ράφτη: Τροχαίο με οδηγό έναν 12χρονο

Ισπανία: Ανεστάλησαν τα δρομολόγια τρένων μεταξύ Μαδρίτης και Ανδαλουσίας λόγω σύγκρουσης δυο συρμών

Εκλογές-θρίλερ στο Ισραήλ: Προβάδισμα Νετανιάχου, αλλά χωρίς αυτοδυναμία - Ρυθμιστές τα αραβικά κόμματα

Καταγγελία Καρυστιανού για την επέτειο του «ΟΧΙ»: «Δεν μας άφησαν να καταθέσουμε στεφάνι»

Γιατί ο Μεταξάς είπε το «ΟΧΙ» στους Ιταλούς

Θεσσαλονίκη: Εντυπωσίασαν οι 21 κανονιοβολισμοί στον Λευκό Πύργο για την 28η Οκτωβρίου – Δείτε βίντεο

28η Οκτωβρίου: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν σε Αθήνα και Πειραιά - Πώς θα κινηθούν μετρό και τραμ