Μεγάλο «διπλό» για την ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης». Η Ένωση επικράτησε 3-1 του Ολυμπιακού, πραγματοποιώντας κυριαρχική εμφάνιση σε μεγάλο μέρος της αναμέτρησης. Το γκολ-πέναλτι του Λιβάι στο 82’ έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των «κιτρινόμαυρων», ενώ ο Μάνταλος «κλείδωσε» το «τρίποντο» στο 90’+1’.

Νωρίτερα, η ομάδα του Αλμέιδα, η οποία έκανε εξαιρετικό πρώτο μέρος, άνοιξε το σκορ με τον Γκατσίνοβιτς (7'), ενώ η απάντηση των βελτιωμένων στο β’ μέρος Πειραιωτών ήρθε στο 54’ με γκολ του Μπακαμπού.

Συνεπώς, η μάχη για τον τίτλο καλά κρατεί, με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό να συνεχίζουν χέρι-χέρι, έχοντας από 72 βαθμούς, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» είναι πλέον στο -9 από την πρώτη θέση και θα παλέψουν με τον ΠΑΟΚ για την 3η, έχοντας τον «δικέφαλο του Βορρά» στο -3.

Με επεισοδιακό τρόπο ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση, καθώς οπαδοί έκαναν εισβολή στον αγωνιστικό χώρο, οι οποίοι συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών ουσιών.

Στο μυαλό των κόουτς:
Με 4-2-3-1 παρέταξε τον Ολυμπιακό ο Ανιγκό. Κάτω από την εστία ήταν ο Πασχαλάκης, με τους Ροντινέι, Σισέ, Μπα και Ρέαμπτσιουκ να συνθέτουν την τετράδα στην άμυνα. Εμβιλά και Χουάνγκ ως συνήθως ήταν το δίδυμο στα χαφ, ενώ στο «3» χρησιμοποιήθηκαν ξανά τρία δεκάρια (Μπιέλ, Βαλμπουενά και Φορτούνης). Στην κορυφή ξεκίνησε ο Μπακαμπού.

Ο Ματίας Αλμέιδα διατήρησε το 4-4-1-1, έχοντας τον Αθανασιάδη κάτω από τα δοκάρια και τους Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί στην τετράδα της άμυνας. Ο Σιμάνσκι είχε ρόλο «σκούπας», με τον Πινέδα να βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο στο πλευρό του, με τον Ελίασον να είναι δεξιά και τον Γκατσίνοβιτς αριστερά, ενώ ο Τσούμπερ συμπληρώνει τον προωθημένο Λιβάι.

Το ματς
Σενάριο πρώτου γύρου είχε το ματς, καθώς η ΑΕΚ κατάφερε να εφαρμόσει τη… συνταγή του συγκεκριμένου αγώνα. Ο Ολυμπιακός επιδίωξε να μπει δυνατά, αλλά η ορμή του κράτησε ένα σκάρτο δίλεπτο και στη συνέχεια η Ένωση κατάφερε να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της, πιέζοντας με επιτυχία ψηλά και παίρνοντας το κέντρο. Το ασταμάτητο τρέξιμο στο οποίο αρέσκεται η ομάδα του Αλμέιδα βραχυκύκλωσε τους Πειραιώτες που δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την ποιότητα που διαθέτουν μεσοεπιθετικά και στην οποία επένδυσε πολύ ο Ανιγκό με το αρχικό σχήμα που επέλεξε.

Οι «κιτρινόμαυροι» θέλησαν να «χτυπήσαν» στην αδυναμία του Ολυμπιακού στο κέντρο της άμυνας και δεν άργησαν να δημιουργήσουν προβλήματα. Στο 3’, η συνεργασία Τσούμπερ, Πινέδα και Λιβάι έφερε την πρώτη καλή στιγμή του αγώνα, με τον ΣΙσέ να σώζει τους «ερυθρόλευκους», αναγκάζοντας τον φορ της ΑΕΚ σε κακό πλασέ. Δευτερόλεπτα μετά έγινε η πρώτη μεγάλη φάση, με τον Χατζισαφί να σεντράρει και τον Ελίασον να κάνει πλασέ με τη μία, το οποίο έβγαλε με τρομερή επέμβαση ο Πασχαλάκης πέφτοντας χαμηλά.



Η τρίτη ήταν και… φαρμακερή από πλευράς ΑΕΚ, με τον Γκατσίνοβιτς-Τσούμπερ να παίζουν ωραία το «ένα-δύο» και να πληγώνουν την άμυνα του Ολυμπιακού, με τον Σέρβο να εκτελεί τον Πασχαλάκη για το 0-1 στο 7’. Οι γηπεδούχοι έπρεπε πλέον να αντιδράσουν, αλλά άργησαν να το κάνουν, καθώς μεγάλο διάστημα του πρώτου μέρους κύλησε με την ομάδα του Ανιγκό να είναι ακίνδυνη. Ο Πασχαλάκης έκανε 2η μεγάλη επέμβαση στο α’ μέρος, με τον Πινέδα να πιάνει στο 21’ εκτός περιοχής σουτ και τον έμπειρο τερματοφύλακα να απομακρύνει εντυπωσιακά, παρά την αλλαγή πορείας της μπάλας έπειτα από κόντρα.

Τρία λεπτά μετά, η ΑΕΚ έχασε νέα μεγάλη ευκαιρία, με τον Τσούμπερ να βρίσκεται σε θέση βολής από τα αριστερά, αλλά το βολέ του από διαγώνια θέση έστειλε την μπάλα πάνω από την αντίπαλη εστία. Την ίδια ώρα στον Ολυμπιακό δεν λειτουργούσε σχεδόν τίποτα καλά στο δημιουργικό κομμάτι, με τις συχνές μακρινές μπαλιές (πολλές από αυτές ήταν από τα στόπερ), φανέρωνε το γεγονός ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούσαν να βρουν εναλλακτικό πλάνο και δεν είχαν ηρεμία.

Πιο δύσκολες για την άμυνα της ΑΕΚ ήταν εκείνη στο 29’, με τον Μπακαμπού να μοιράζει για τον Βαλμπουενά που σέντραρε για τον Μπιέλ, αλλά ο Χατζισαφί απομάκρυνε. Στο 39’ ο Εμβιλά απείλησε με κεφαλιά έπειτα από κόρνερ στην καλύτερη στιγμή του Ολυμπιακού στο πρώτο μέρος. Ο Ολυμπιακός έπαιξε πιο δυνατά στην τελική ευθεία του α’ ημιχρόνου, με κάποιους από τους παίκτες του να βγάζουν ποδοσφαιρικό εγωισμό, όπως οι Εμβιλά και Ροντινέι, αλλά είχαν μόνο ημιτελείς προσπάθειες.

Η ομάδα που μας έδειξε ότι είχε ανάγκη για διορθωτικές κινήσεις έπειτα από τα όσα συνέβησαν στο πρώτο μέρος ήταν ξεκάθαρα ο Ολυμπιακός. Πάντως, ο Ζοσέ Ανιγκό έστειλε την ομάδα του με τους ίδιους 11 (όπως και ο Αλμέιδα) μετά την ανάπαυλα, αφήνοντας να κυλήσουν πέντε λεπτά και στη συνέχεια παρενέβη. Έβγαλε Βαλμπουενά και Μπιέλ, με τους Μασούρα και Βρουσάι να παίρνουν τη θέση τους και οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πλέον ένα πιο ορθολογικό σχήμα, με σαφώς περισσότερα τρεξίματα.



Με το που συνέβη αυτό, ο Ολυμπιακός κατάφερε να βάλει πίεση στην ΑΕΚ, να την κάνει να τον αισθανθεί αμυντικά και εν τέλει να ανταμειφθεί νωρίς. Ο Βρουσάι πήρε μπάλα, σέντραρε και με την κόντρα που έγινε αποδιοργανώθηκε ο Βίντα, με τον Μπακαμπού να κάνει καρφωτή κεφαλιά για το 1-1 στο 54’. Εκτός από τη λογική του Ολυμπιακού, άλλαξε προφανώς και η ψυχολογία του, περιορίζοντας επιθετικά την ΑΕΚ, ενώ άρχισε να βρίσκει ο ίδιος ρυθμό επιθετικά.

Στο 64’ λίγο έλειψε να γίνει η ανατροπή, με τον Φορτούνη να εκτελεί κόρνερ, τον Εμβιλά να παίρνει την κεφαλιά, αλλά τους Μπα και Σισέ να μην καταφέρνουν να βρουν την μπάλα από κοντά ώστε να τη στείλουν στα δίχτυα. Ο Αλμέιδα βλέποντας την ομάδα του να έχει χάσει σε φρεσκάδα και δημιουργία, έβαλε Άμραμπατ και Γιόνσον στο 70’, αντί Ελίασον και Σιμάνσκι, τον οποίο πιθανόν να θέλησε να προστατέψει, βλέποντας ότι φλέρταρε με δεύτερη κίτρινη.

Η ΑΕΚ απέκτησε εκ νέου πνοή και έχασε την πρώτη της ευκαιρία έπειτα από αρκετή ώρα, με τον Μουκουντί να βρίσκεται σε θέση φορ και τον Πασχαλάκη να βγαίνει νικητής στο τετ-α-τετ των δύο. Σε ένα σημείο, στο οποίο θα πάντα κρεμόντουσαν από μία κλωστή, η ΑΕΚ βρήκε το 2-1. Ο Βίντα βρέθηκε μέσα στην περιοχής και από μαρκάρισμα του Ρέαμπτσιουκ βρέθηκε στο έδαφος.



Ο Λιβάι εκτέλεσε άψογα το πέναλτι και έγραψε το 1-2, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να βγάλει άλλη αντίδραση και στις καθυστερήσεις ο Άμραμπατ έκλεψε την μπάλα από τον Ρέαμπτσιουκ, οι «ερυθρόλευκοι» φώναξαν για φάουλ και ο Μάνταλος που άδειασε τον Μπα έκανε το 3-1. Έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες των γηπεδούχων για φάουλ στο ξεκίνημα της φάσης.



Το φιλμ του ματς από το sport-fm.gr

MVP: Τα φώτα λόγω του καθοριστικού γκολ που πετυχαίνει στο 82’ πέφτουν μοιραία πάνω στον Λιβάι. Δεν ήταν, ωστόσο, ο καλύτερος παίκτης της ΑΕΚ. Συνολικά, ο πιο επιδραστικός παίκτης για τους νικητές ήταν ο Γκατσίνοβιτς, ο οποίος έκανε πολύ γεμάτη εμφάνιση, κυρίως στο πρώτο μέρος. Στράφι πήγε η εξαιρετική παρουσία από τους Εμβιλά και Πασχαλάκη για τους γηπεδούχους.

Σφυρίχτρα: Δεδομένα υπάρχουν λάθη από τον Μάσα. Στον πειθαρχικό έλεγχο και σε φάουλ. Ίσως δεν έπρεπε να βγάλει σε ολόκληρο το ματς μόνο την κίτρινη από το τσεπάκι του. Στην πλέον καθοριστική φάση του αγώνα, ο Βίντα βρίσκεται στο έδαφος έπειτα από μονομαχία με τον Ρέαμπτσιουκ. Είναι δύσκολη φάση και από το ριπλέι φαίνεται να υπάρχει επαφή ανάμεσα στο γόνατο του Μολδαβού και τον μηρό του Κροάτη, τη στιγμή που ο δεύτερος έχει ήδη χάσει την ισορροπία του. Οι Πειραιώτες φώναξαν και για φάουλ του Άμραμπατ στον Ρέαμπτσιουκ στο ξεκίνημα της φάσης του 3-1. Βάζουν και οι δύο τα χέρια τους, με τον μπακ του Ολυμπιακού να βγαίνει εκτός φάσης.

Ολυμπιακός (Ζοσέ Ανιγκό): Πασχαλάκης - Ροντινέι (84’ Ανδρούτσος), Σισέ, Μπα, Ρέαμπτσιουκ - Εμβιλά, Χουάνγκ - Μπιέλ, Βαλμπουενά (51’ Μασούρας), Φορτούνης (84’ Κασάμι) - Μπακαμπού (77’ Ελ Αραμπί)

Στον πάγκο έμειναν: Τζολάκης, Ραμόν, Παπασταθόπουλος, Ντόη

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης - Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί - Ελίασον (70’ Άμραμπατ), Σιμάνσκι (70’ Γιόνσον), Πινέδα (89’ Γαλανόπουλος), Γκατσίνοβιτς (84’ Φερνάντες) - Γκαρσία, Τσούμπερ (84’ Μάνταλος)

Στον πάγκο έμειναν: Στάνκοβιτς, Μήτογλου, Τζαβέλλας, Φαν Βέερτ

Διαιτητής: Μάσα Ντάβιντε (Ιταλία)
Βοηθοί: Μπέρτι Αλέσιο, Μπερτσίλι Φίλιπο (Ιταλία)
Τέταρτος: Φωτιάς Βασίλειος
VAR: Πιτσινίνι Μάρκο (Ιταλία), AVAR: Κωσταράς Πολυχρόνης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube