Με ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ του το φετινό καλοκαίρι, ο Ολυμπιακός ξεκινά την Ευρωλίγκα και θέλει να συνεχίσει από εκεί που την… άφησε πέρυσι. Με ένα σύνολο που αποτελούνταν από παίκτες Ευρωλίγκας οι «ερυθρόλευκοι»… τρύπησαν το περσινό τους ταβάνι. Ο πρωταρχικός τους στόχος ήταν η είσοδος στην οκτάδα, αλλά η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα το προχώρησε ακόμη περισσότερο, με τη συμμετοχή-επιστροφή στο Final Four. Από ‘κει και πέρα, το φετινό καλοκαίρι οι νταμπλούχοι Ελλάδας δεν «λαβώθηκαν» ιδιαίτερα. Από τους παίκτες που ήταν βασικά «γρανάζια» έφυγε μόνο ο Τάιλερ Ντόρσεϊ. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη… νίκη του Ολυμπιακού ήταν η παραμονή του Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος τελικά δεν έκανε το ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για τους Σακραμέντο Κινγκς, που έχουν τα δικαιώματά του.

Παράλληλα, αποκτήθηκαν παίκτες με εμπειρία από την Ευρωλίγκα όπως οι Άλεκ Πίτερς, Αϊζέια Κάναν, Τζόελ Μπολομπόι, Ταρίκ Μπλακ και μαζί με τους υπόλοιπους του βασικού κορμού, ο Γιώργος Μπαρτζώκας μπορεί να «καυχιέται» ότι έχει να διαχειριστεί ένα πιο αναβαθμισμένο ρόστερ και ενδεχομένως πιο πλήρες. Ωστόσο, το πιο βασικό στοιχείο που έχει να διαχειριστεί όλος ο οργανισμός του Ολυμπιακού είναι η μεγαλύτερη πίεση φέτος. Με την περσινή εξαιρετική πορεία, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη και καλούνται να πράξουν κάτι ανάλογο σε μία Ευρωλίγκα που εκείνη με τη σειρά της δυνάμωσε ακόμη περισσότερο και που στο «παιχνίδι» θα μπουν ακόμη περισσότεροι δυνατοί… παίκτες.

Ήρθαν: Αϊζέια Κάναν (Γαλατασαράι), Τζόελ Μπολομπόι (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Άλεκ Πίτερς (Μπασκόνια), Ταρίκ Μπλακ (Μπαχτσεσεχίρ), Τζορτζ Πάπας (Μονμάουθ).

Έφυγαν: Γιώργος Πρίντεζης (Αποσύρθηκε), Τάιλερ Ντόρσεϊ (Μάβερικς), Χασάν Μάρτιν (Ερυθρός Αστέρας), Λιβιό Ζαν-Σαρλ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Βασίλης Χρηστίδης (ΠΑΟΚ), Κουίνσι Έισι (ελεύθερος), Ζαΐντ Μουόσα (Ανόρθωση δανεικός), Σωτήρης Οικονομόπουλος (Πανερυθραϊκός δανεικός), Αλέξανδρος Νικολαΐδης (Λαύριο δανεικός).

Παραμένουν: Γιώργος Μπαρτζώκας, Σάσα Βεζένκοφ, Κώστας Σλούκας, Κώστας Παπανικολάου, Τόμας Γουόκαπ, Μιχάλης Λούντζης, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Σακίλ ΜακΚίσικ, Μουσταφά Φαλ.



Αστέρι: Όταν στο ρόστερ σου έχεις έναν από τους καλύτερους γκαρντ της Ευρώπης δεν υπάρχει ερώτημα για το αστέρι της ομάδας. Στον Κώστα Σλούκα ουδέποτε άρεσαν τα… φώτα και οι συγκρίσεις με τα «τέρατα» του παρελθόντος, αλλά αναμφίβολα είναι το αστέρι των «ερυθρόλευκων». Άλλωστε, πρόκειται για έναν παίκτη που όλες οι ομάδες της Ευρωλίγκας θα τον ήθελαν στη… φαρέτρα τους. Είναι ο ηγέτης του συνόλου του Γιώργου Μπαρτζώκα και με την παρουσία του στο παρκέ η ομάδα του Πειραιά ανεβαίνει επίπεδο.

Ποιον να προσέξετε: Οι προσθήκες το φετινό καλοκαίρι είναι ποιοτικές και ανέβασαν επίπεδο τους νταμπλούχους Ελλάδας, τουλάχιστον στη θεωρία. Ωστόσο, εκείνος που συγκεντρώνει λίγη παραπάνω προσοχή φέτος είναι ένας παίκτης που έδωσε τα διαπιστευτήριά του από πέρυσι. Εκείνος είναι ο Τόμας Γουόκαπ. Ο Αμερικανός όχι μόνο ανταποκρίθηκε στις υψηλές απαιτήσεις, αλλά ήταν από τα βασικά «γρανάζια» της ομάδας του Μπαρτζώκα. Η εικόνα του από τα φιλικά έδειξε ότι έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα στο περιφερειακό σουτ, ενώ συμμετέχει ακόμη πιο ενεργά και στη δημιουργία.

Ο παίκτης που θα ζήλευε από άλλη ομάδα της Ευρωλίγκας: Ένας παίκτης που θα μπορούσε να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο στον Ολυμπιακό είναι ο Γουίλ Κλάιμπερν. Ο Αμερικανός της Εφές πλέον είναι από τους παίκτες που θα «κούμπωνε» τέλεια στο αθλητικό και έμπειρο σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα και θα έδινε περισσότερη απειλή από το «3».

Μεγάλο ατού: Φυσικά δεν είναι άλλο από την ομοιογένεια. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να διατηρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον περσινό βασικό του κορμό, κρατώντας σχεδόν όλους τους ποιοτικούς και έμπειρους παίκτες που τον κουβάλησαν στην άκρως επιτυχημένη χρονιά. Μοναδικός από τα «βαριά χαρτιά» που αποχώρησε το καλοκαίρι είναι ο Τάιλερ Ντόρσεϊ. Επομένως, με την ποιοτική αναβάθμιση που έκανε σε κάθε θέση, μπορεί να έχει ανάλογη καλή πορεία με πέρυσι.

Μεγάλο ερωτηματικό: Το μεγαλύτερο απ’ όλα είναι ο Αϊζέια Κάναν. Αποκτήθηκε για να μπει στα… παπούτσια του Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος είχε… καλομάθει αρκετό κόσμο πέρυσι με την έφεση στο σκοράρισμα και τα καλά ποσοστά στα περιφερειακά σουτ. Η λογική λέει ότι ο Μπαρτζώκας θα αξιοποιήσει τον Αμερικανό διαφορετικά σε σχέση με τον διεθνή γκαρντ, οπότε στο χέρι του είναι να ανταποκριθεί.

Πρόβλεψη πορείας: Η περσινή σεζόν ήταν πολύ επιτυχημένη, καθώς ο Ολυμπιακός όχι μόνο έπαιξε στα playoffs, που ήταν ο πρωταρχικός του στόχος, αλλά προκρίθηκε και στο Final Four. Αναμφίβολα έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη και η λογική λέει ότι και φέτος θα είναι από τους βασικούς υποψηφίους για την πρώτη οκτάδα. Βάσει του ρόστερ και του μεγάλου ανταγωνισμού φέτος μπορεί να φτάσει μέχρι την 6η θέση για αρχή…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube