Το διακύβευμα για τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι της 19ης αγωνιστικής, αφορούσε μόνο το αήττητο στην σεζόν, την διεύρυνση του σερί νικών κόντρα στον Παναθηναϊκό και το μοίρασμα του χρόνου για να διατηρηθούν όλοι οι παίκτες φρέσκοι, ενόψει της δύσκολης συνέχειας στην Ευρωλίγκα. Και αν το γόητρο και τα ρεκόρ αφορούν τον ιστορικό του μέλλοντος, τον κόσμο και τους δημοσιογράφους, για τον κόουτς Μπαρτζώκα ήταν άλλη μία ευκαιρία να παρουσιάσει μία ομάδα που κάθε φορά έχει διαφορετικούς πρωταγωνιστές και έχει τον τρόπο να νικάει.

Και όχι μόνο το κατάφερε, αλλά νίκησε στο… ρελαντί και χωρίς να ιδρώσει ιδιαίτερα, τον μεγάλο του εγχώριο αντίπαλο, παρότι εκείνος παρουσιάστηκε βελτιωμένος και ανταγωνιστικός. Το 12-0 στις νίκες και η έκτη συνεχόμενη (!) στο ΟΑΚΑ σε όλες τις διοργανώσεις, εκτός του ότι μπολιάζει με ακόμα περισσότερη αυτοπεποίθηση της «ερυθρόλευκους», αποτελούν αριθμούς πρωτόγνωρους στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Και μετουσιώνουν την καθολική ανωτερότητα των νταμπλούχων Ελλάδας σε πρωτοφανή και δύσκολο να «σπάσουν» ρεκόρ. Που η αξία τους δεν μειώνεται ούτε στο ελάχιστο από την εσκεμμένη κουβέντα που έγινε για την διαιτησία, εξαιτίας ενός (φάουλ του Φαλ στον Παπαγιάννη), μη σφυρίγματος στο τέλος, που προφανώς οι τρεις ρέφερι δεν είδαν.

Αν είχαν πρόθεση, όπως συνέβαινε σε δεκάδες φάσεις μέσα σε έναν αγώνα και μονόπλευρα στο αμαρτωλό παρελθόν, δεν θα είχαν χρεώσει λίγο νωρίτερα με ανύπαρκτο φάουλ τον Λαρεντζάκη που επέφερε δυο βολές στον Γκριγκόνις και συνάμα θα είχαν δει τα βήματα του Γκριγκόνις, στην φάση που ο Μπέικον μειώνει σε 74-75. Αρκετά όμως με αυτούς που μέχρι και πριν μερικούς μήνες υποστήριζαν με θέρμη πως στο μπάσκετ νικάει πάντα ο καλύτερος και η διαιτησία δεν παίζει ρόλο…

Ο Ολυμπιακός νίκησε σε ένα ακόμα παιχνίδι τον Παναθηναϊκό παρότι δεν έπιασε τα γνωστά στάνταρ απόδοσής του, γιατί είχε φύλακες-άγγελους τους ΜακΚίσικ και Λαρεντζάκη, με τον τελευταίο να παίρνει τις περισσότερες ευθύνες στο τέταρτο δεκάλεπτο, οπότε και κρίθηκε το ματς. Ο 29χρονος φόργουορντ έχει ανέβει επίπεδο και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι τελειώνει στην πεντάδα σχεδόν σε όλα τα ματς. Ευτύχησε παράλληλα τα γρήγορα φάουλ του Φαλ που τον έθεσαν εκτός αγώνα, να μην επηρεάσουν αυτά που πήρε από το «5», καθώς ο Μπόλομποϊ έκανε εξαιρετική εμφάνιση. Ο Αμερικανός, είδε όλο το ματς με την Ζάλγκιρις από τον πάγκο, η λογική ανέφερε πως και χθες θα μείνει εκτός για να παίξει ο Μπλακ, όμως δικαίωσε τον προπονητή του για την επιλογή του, και δείχνει να παίρνει ώθηση στο κρισιμότερο σημείο. Δεδομένα θα χρειαστεί.

Όπως και ο Σλούκας, που στην επιστροφή του μπορεί να μην σκόραρε, αλλά μοίρασε 6 ασίστ. Φανερά χρειάζεται ρυθμό γιατί εκτός από την καταπόνηση από το Ευρωμπάσκετ, έχει και δύο σερί τραυματισμούς. Τα κρίσιμα πλησιάζουν και παρόλο που ο Ολυμπιακός είναι ο ορισμός της ομάδας, η ποιότητα και η εμπειρία του θα «μιλήσουν». Με τον Βεζένκοβ καλά μαρκαρισμένο και για πρώτη φορά στο 25% εντός παιδιάς, η πολύ καλή απόδοση του Κάναν έδωσε έξτρα ώθηση από την περιφέρεια, ενώ και ο Πίτερς ήταν για ένα ακόμα παιχνίδι συνεπής. Το θετικό, είναι πως κανείς δεν έπαιξε περισσότερα από 24 λεπτά, καθώς πριν την δύσκολη μάχη με την Παρτίζαν στο Βελιγράδι, υπάρχει και άλλη μία εξ’ αναβολής υποχρέωση με το Λαύριο.

Συνολικά, ο Ολυμπιακός τελείωσε το ντέρμπι με 21 ασίστ για μόλις 7 λάθη, ενώ έκανε και 6 κλεψίματα, αναγκάζοντας σε 10 τον Παναθηναϊκό. Το εξαιρετικό 8/15 τρίποντα του πρώτου ημιχρόνου έπεσε στο 3/14 στο δεύτερο, όμως δεν στοίχισε, όπως και τα 10 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ που ουσιαστικά κράτησαν τους «πράσινους» στην διεκδίκηση της νίκης μέχρι τέλους. Η άμυνα με αλλαγές ήταν πολύ αποτελεσματική στο να «χαλάσει» η δημιουργία των γηπεδούχων που έμειναν στις 14 ασίστ, ΚΑΙ λόγω του ότι τα σέντερ χαμήλωναν καλά απέναντι στα αντίπαλο γκαρντ και τους έκρυβαν το πεδίο. Ουσιαστικά, οι «ερυθρόλευκοι» πληγώθηκαν όχι από ομαδικό παιχνίδι, αλλά από απομόνωση-ατομικές ενέργειες των Μπέικον ή Γκριγκόνις, τον πεισματάρη Λι, αλλά και τα σουτ αδύναμης πλευράς του εξαιρετικά ταλαντούχου Μαντζούκα.

Εκτός από την νίκη και το σερί, ο Ολυμπιακός, πρέπει να κρατήσει από το ντέρμπι πως τα σημάδια που δείχνουν οι «πράσινοι» με τον Χρήστο Σερέλη στον πάγκο είναι ενθαρρυντικά. Οφείλουν να το έχουν στο μυαλό τους, αρχικά για το παιχνίδι Ευρωλίγκας που ακολουθεί στο ΣΕΦ, αλλά και για τους μεταξύ τους τελικούς που θα ακολουθήσουν. Λογικά όμως, σε αυτά τα παιχνίδια, η… αναγκαία και φυσιολογική, λόγω απόστασης τριών νικών για την πρωτιά, στολή περιπάτου που φόρεσαν το μεσημέρι της 19ης Μαρτίου, θα μείνει στα αποδυτήρια…

Υ.Γ. Οι βολές του Ολυμπιακού που -ορθώς- επαναλήφθηκαν και μπήκαν, λόγω της εκνευριστικής επιμονής και αδιαφορίας -για το καλό της ομάδας τους- των ανόητων που σημάδευαν τους παίκτες του με λέιζειρ, ίσως να έφταναν στον Παναθηναϊκό για να νικήσει. Σε όλα τα γήπεδα η ίδια βλακεία. Λέιζερ, καπνογόνα, αποπνικτική ατμόσφαιρα και η ζωή… συνεχίζεται.


ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube