• Αν κάτι καταλάβαμε από τα εφτά φιλικά του Ολυμπιακού, είναι ότι ο Πέδρο Μαρτίνς έχει στο μυαλό του τον Μαντί Καμαρά ως τον παίκτη που θα παίζει πίσω από τον Ελ Αραμπί, σε ένα άτυπο ρόλο δεύτερου κυνηγού, σε αυτό το 4-2-3-1, που αποτελεί την πρώτη επιλογή του για τον σχηματισμό που θα παίζει η ομάδα.

• Ο Αφρικάνος άσος χρησιμοποιήθηκε συνολικά ένα 90λεπτο, ένα 60λεπτο και τρία ημίχρονα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Σε όλο αυτό το χρόνο, η θέση του ήταν η ίδια: κάτι σαν 10άρι, αλλά όχι στο στιλ του Φορτούνη-10άρι που πρεσάρει μπροστά, που ψάχνει την πάσα και που κυνηγάει το γκολ ερχόμενο από πίσω. Εξαίρεση μόλις ένα 15λεπτο στο πρώτο κιόλας φιλικό που τον είχε βάλει δεύτερο κεντρικό χαφ, δίπλα στον Εμβιλά σε 4-4-2, τότε που ακόμη δεν είχε τραυματιστεί ο Τικίνιο.

• Ποιο ήταν το συμπέρασμα των όσων είδαμε; Όχι, πάντως, και πολύ θετικό. Είτε γιατί ο Μαντί πολύ απλά δεν είναι 10άρι η, αλλιώς του ταιριάζει περισσότερο να παίζει 8άρι, είτε γιατί ακόμη δεν έχει βρει τα πατήματα του-η αλήθεια είναι ότι στην προετοιμασία δεν ήταν καλός. Δεν ξέρω αν είχε το μυαλό του στη μεταγραφή του η, για κάποιο λόγο δεν ήταν συγκεντρωμένος, όμως καλός δεν ήταν.

• Ακόμη και στο τελευταίο φιλικό, που σημείωσε ένα ωραίο γκολ, με καρφωτή κεφαλιά, ερχόμενος από πίσω σαν κρυφός επιθετικός, κι άνοιξε το σκορ κόντρα στον Άρη, ο Καμαρά καλός δεν ήταν. Απλά αυτή τη φορά έβγαλε λίγο μεγαλύτερη ένταση στο παιχνίδι του, έκλεψε μπάλες και βέβαια σκόραρε, κάτι πάντοτε σημαντικό για έναν κεντρικό χαφ κι ειδικά στο ρόλο του Μαντί. Όμως, ενώ είχε καλές ιδέες για πάσες, δεν πέρασε ούτε μία, από τις τουλάχιστον πέντε που επιχείρησε στους κυνηγούς και στα άκρα…Έκανε υπερβολικά αχρείαστα φάουλ και στη φάση του πρώτου δοκαριού του Άρη έτρεξε προς το τέλος, χωρίς να προλάβει.

• Εμένα μου φαίνεται ότι από τον Καμαρά ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να πάρει το μάξιμουμ βάζοντας τον ως 10άρι στο σχηματισμό 4-2-3-1. Καταλαβαίνω, από την άλλη, τον προπονητή ότι απόντος του Φορτούνη και με τον Βαλμπουενά να αποδείδει καλύτερα από τα πλάγια, δεν έχει πολλές επιλογές, καθώς δοκίμασε τον Κουντέ σε αυτή τη θέση και ο Καμερουνέζος τουλάχιστον σε αυτή τη φάση που είναι δεν τράβηξε, ενώ με τον Άρη έβαλε στο τέλος σαν 10αράκι και τον Αγκιμπού, που μάλλον είναι νωρίς ακόμη για να μπορέσει να φορωθεί τέτοια ευθύνη-κι αυτός νομίζω 8άρι είναι, άλλωστε.



• Παρεμπιπτόντως, είναι ένα σοβαρό ζήτημα η αδυναμία των τριών κεντρικών χαφ του Ολυμπιακού να μαρκάρουν σωστά τους αντίπαλους χαφ που έρχονται από πίσω και εκτελούν προς την εστία του Ολυμπιακού. Το πρόβλημα ήταν εξόφθαλμο σε όλα τα φιλικά-το ίδιο και με τον Άρη την Τετάρτη, αν θυμηθούμε π.χ. ότι το πρώτο δοκάρι το είχε το 8άρι της ομάδας του Μάντζιου, ο Σάσα, ο οποίος μάλιστα πριν το δοκάρι είχε απειλήσει ξανά την εστία του Τζολάκη, με τον Μπουχαλάκη να σπεύδει όμως σωτήρια και να του μπλοκάρει το σουτ, με συνέπεια η μπάλα να καταλήξει σε κόρνερ.

• Ο Μπούχα είναι ίσως ο μοναδικός που προσπαθεί με κάποια μεγαλύτερη συνέπεια από τον Εμβιλά να αμυνθεί κινούμενος και σαν τρίτος στόπερ σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν αρκεί. Ο Γάλλος το έκανε σωστά μία φορά με τον Άρη, όμως γενικά δεν το κάνει με τη συχνότητα που πρέπει-γενικά δεν είναι σωστή η συνεννόηση που πρέπει μεταξύ των στόπερ και των κεντρικών χαφ σε αυτό το κομμάτι, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να δέχεται πολλά σουτ από τα 20-25 μέτρα. Αλλά ο Καμαρά πραγματικά βοηθάει ελάχιστα στο συγκεκριμένο κομμάτι και θα πρέπει να το δει αυτό.

• Τέλος πάντων, να κλείσω με μία πολύ ευχάριστη είδηση: ο Βαλμπουενά επέστρεψε σήμερα το πρωί στις προπονήσεις του Ολυμπιακού μετά από δεκαήμερη αποχή λόγω ενός προσωπικού θέματος. Ευχάριστη και σημαντική, κατά την άποψη μου, γιατί ο Ματιέ είχε δείξει στα φιλικά της Αυστρίας σε καλή κατάσταση κι ότι ο Μαρτίνς θα μπορούσε να ποντάρει πάνω του αυτή την εποχή. Για την ακρίβεια, νομίζω ότι ήταν ο μακράν καλύτερος δημιουργικά «ερυθρόλευκος».

• Εάν ο έμπειρος Γάλλος άσος δεν επηρεάστηκε από την 10ήμερη αποχή του από τις προπονήσεις, μπορεί να βοηθήσει πολύ ακόμη και στο πρώτο ματς με τους Αζέρους, την Τετάρτη. Κι ακόμη περισσότερο στη ρεβάνς, που θα έχει πολύ περισσότερες προπονήσεις στα πόδια του. Αρκεί να…καλμάρει λίγο τα νεύρα του…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube