Μπορεί να άργησαν να συναντηθούν για πρώτη φορά, όμως άπαξ και συνέβη,Ολυμπιακός και Άρσεναλ έχουν συνθέσει ένα από τα πιο... κλασικά ευρωπαϊκά ζευγάρια.

Πειραιώτες και Λονδρέζοι θα ανταμώσουν ξανά, αυτή τη φορά για τους «16» του Europa League, έναν χρόνο μετά το έπος του «Έμιρεϊτς» με τον Σισέ και τον Ελ Αραμπί.

Με αφορμή λοιπόν την έκτη συνάντηση των δύο ομάδων, το site του bwinΣΠΟΡ FM θυμάται τις προηγούμενες αναμετρήσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες. Άξιο αναφοράς, αρχικά, ότι μέχρι τώρα δεν έχει σημειωθεί καμία ισοπαλία ανάμεσά τους! Από πέντε νίκες ο καθένας...

Η πρώτη

Παρότι αποτελούσαν κλασικούς... θαμώνες του Champions League, Άρσεναλ και Ολυμπιακός τέθηκαν αντιμέτωποι για πρώτη φορά την σεζόν 2009/10, στη φάση των ομίλων. Το γκρουπ συμπλήρωναν Άλκμααρ και Σταντάρ Λιέγης, με τους κραταιούς τότε Λονδρέζους να τερματίζουν πρώτοι και τους «ερυθρόλευκους» να ακολουθούν. Στις 28 Σεπτεμβρίου, οι «κανονιέρηδες» είχαν επικρατήσει 2-0 των Πειραιωτών με δύο γκολ από τους Φαν Πέρσι και Αρσάβιν στο τέλος, μετά από σπουδαία εμφάνιση του Αντώνη Νικοπολίδη. Στις 9 Δεκεμβρίου, με τους Άγγλους να έχουν ήδη προκριθεί, ο Ολυμπιακός νίκησε με 1-0 και κατέκτησε τη 2η θέση του ομίλου, χάρη σε ένα γκολ του Λεονάρντο.





Τα χάλασε η Μαρσέιγ

Μετά από μία διετία, το φθινόπωρο του 2011, οι δύο ομάδες βρέθηκαν ξανά σε όμιλο της κορυφαίας διασυλλογική διοργάνωσης, αυτή τη φορά μαζί με Ντόρτμουντ και Μαρσέιγ. Ξανά 2η και 6η αγωνιστική οι αγώνες, με τους Λονδρέζους να νικούν ξανά, με 2-1, εντός έδρας. Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν και Σάντος είχαν δώσει προβάδισμα δύο τερμάτων στο 20λεπτο στους γηπεδούχους, με τον Φουστέρ να μειώνει στο 27’ αλλά τον Ολυμπιακό να μην αποφεύγει την ήττα. Εντέλει, την τελευταία αγωνιστική, οι Λονδρέζοι ήρθαν εκ νέου αδιάφοροι και με αλλαγές στο Φάληρο. Τζιμπούρ, Φουστέρ και Μοντεστό διαμόρφωσαν το τελικό 3-1, το οποίο όμως δεν έφτασε για να έρθει η πρόκριση στους «16», εξαιτίας της μεγάλης ανατροπής της Μαρσέιγ στο Ντόρτμουντ...





Καρμπόν για μία ακόμη φορά

Την αμέσως επόμενη σεζόν, είχαμε σχεδόν το ίδιο σενάριο: Ολυμπιακός και Άρσεναλ σε όμιλο μαζί με γερμανική (Σάλκε) και γαλλική (Μονπελιέ) ομάδα, 2η αγωνιστική στο Λονδίνο και 6η στο Φάληρο. Ξανά... δύο άσοι, με την ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ να επικρατεί με 3-1 στο πρώτο ματς χάρη σε γκολ των Ζερβίνιο, Ποντόλσκι και Ράμσεϊ – ο Μήτρογλου είχε ισοφαρίσει για τους Πειραιώτες. Στο φινάλε των ομίλων, η ομάδα του Λεονάρντο Ζαρντίμ είχε ήδη αποκλειστεί και πήρε νίκη γοήτρου με 2-1, με τους Μανιάτη και Μήτρογλου να ανατρέπουν το προβάδισμα που είχαν πάρει οι Άγγλοι με τον Ροζίτσκι.



Τα πρώτα... διπλά

Πέρασαν τρία χρόνια για να κοντραριστούν ξανά, όμως το έπραξαν ξανά με τους ίδιους όρους: Φάση ομίλων Champions League, 2η αγωνιστική Λονδίνο, 6η Φάληρο! Μόνο που αυτή τη φορά το πράγμα πήγε ανάποδα. Σε μία νύχτα μαγική, στις 29 Σεπτεμβρίου του 2015, οι Πάρντο, Φορτούνης και Φινμπόγκασον οδήγησαν τους Πειραιώτες σε μία ιστορική νίκη, την πρώτη επί αγγλικού εδάφους, με 3-2! Ένα αποτέλεσμα που σε συνδυασμό με το 2x2 επί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ έχριζε φαβορί τον Ολυμπιακό για την πρόκριση στους «16». Φευ. Γιατί ένα χατ τρικ του Ολιβιέ Ζιρού στο «Γ. Καραϊσκάκης» την τελευταία αγωνιστική γκρέμισε τις ελπίδες της ομάδας του Μάρκο Σίλα, εξοστρακίζοντάς τη στο Europa League.





Της έκλεισε το σπίτι!

Τα χρόνια πέρασαν και οι δύο εμφανίσεις των δύο ομάδων στο Champions League αραίωσαν. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2020, αντάμωσαν για πρώτη φορά σε νοκ άουτ και για πρώτη φορά στο Europa League. Φαβορί ασφαλώς οι Λονδρέζοι, που απέδρασαν με τη νίκη (1-0) από το Φάληρο χάρη σε ένα γκολ του Λακαζέτ στα τελευταία λεπτά. Όποιος όμως θεώρησε τυπική διαδικασία τη ρεβάνς, γελάστηκε. Μία κεφαλιά του Σισέ ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα και παρά το τρομερό γυριστό του Ομπαμεγιάνγκ στο 23ο λεπτό της παράτασης, ο Ελ Αραμπί χτύπησε στο 119’ για να... κλείσει το σπίτι των «κανονιέρηδων» και να χαρίσει στον Ολυμπιακό μία πρόκριση που θα μνημονεύεται για πάντα στην ιστορία του συλλόγου αλλά και του ελληνικού αθλητισμού.



ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Σαν σήμερα γλίστρησε ο Τζέραρντ και ο τίτλος από τη Λίβερπουλ

Από τον Τζολάκη στον Σίνα: Οι ήρωες του Ολυμπιακού δεν φορούσαν κάπα, αλλά γάντια!

Περιστέρι bwin: Η απόλυτη επιβεβαίωση του trust the process

Η μεγάλη της Γκιπούσκοα σχολή: Από τα βασκικά χωριά, στην ελίτ της Ευρώπης

Βάζει γκολ-βαθμούς και… βγάζει γούστα: Η πολύτιμη συνεισφορά του «ιδανικού αναπληρωματικού» Σπόραρ στον Παναθηναϊκό!

«Σκάσε! Έχετε φάει τέσσερα γκολ. Τράβα σπίτι τώρα»: Η τελευταία επίσκεψη του Τούντορ στο Ολίμπικο ήταν… πανωλεθρία!

Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Ένας υπερσκόρερ στον ΠΑΟΚ, καταδικασμένος από τον χειρότερο εαυτό του

Ο Τσάμπι Αλόνσο μένει, πάει για τρεμπλ και πετάει την ταμπέλα της… Νεβερκούπεν!

Ο αυτοκράτορας της Ρώμης δεν πέθανε, είναι ο Φραντσέσκο Τότι!

Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι: Ο ήρωας της Γεωργίας που έβγαζε 800 ευρώ μπορεί να γίνει ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ευρώπη!