· Κατέγραφα χθες το πρωί ότι φέτος στα ντέρμπι δεν έχουμε δει νικητή φιλοξενούμενο. Κι ότι ο Ολυμπιακός ήταν η μοναδική ομάδα που είχε δύο νίκες σε αυτά τα παιχνίδια. Ε, τις έκανε τρεις με την χθεσινή επί του ΠΑΟΚ! Και δη με τον γνωστό τρόπο: με το μηδέν πίσω! Βλέπετε, οι οκτώ από τις 11 τελευταίες νίκες του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη επί του ΠΑΟΚ ήταν με μηδέν παθητικό…

· Βεβαίως, δεν ήταν και πολύ…εύκολο να φάει γκολ ο Ολυμπιακός χθες, έχοντας σε μία σχεδόν τέλεια βραδιά τον Ζοζέ Σα και τον Σεμέδο σε μία εμφάνιση πραγματικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Δεν ξέρω αν ο Πορτογάλος θέλησε να μας «υπενθυμίσει» την μεγάλη του κλάση, την επομένη της απόκτησης του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, αλλά η ουσία είναι ότι σε αυτό το παιχνίδι ήταν πραγματικά σέντερ μπακ υψηλού επιπέδου.

· Την διάθεση του Σεμέδο την καταλάβαμε πριν αρχίσει το ματς, από κάτι που δεν συνηθίζει: όταν μαζεύτηκαν όλοι οι παίκτες στη σέντρα για τον καθιερωμένο «όρκο νίκης», ο Σεμέδο ήταν εκείνος που τους μίλησε και τους εμψύχωσε! Βέβαια, πρωτίστως μετράει αυτό που είδαμε στο γήπεδο, και που μας έκανε να σκεφτούμε ότι αν μπορούσε ο παίκτης αυτός να έχει μία τέτοια σταθερότητα και διάρκεια, κι αν ο Σωκράτης είναι στο 70% του παίκτη που ξέραμε τόσα χρόνια στην Ευρώπη, τότε ο Ολυμπιακός θα έχει κεντρικό αμυντικό δίδυμο για ευρωπαϊκές φιλοδοξίες…

· Γενικά, ο Ολυμπιακός χθες είχε ένα κορμό ενδεκάδας, έναν άξονα που έπιασε υψηλούς δείκτες στην απόδοση του και έκρινε την έκβαση του αγώνα. Αρχίζοντας από τον γκολκίπερ (Σα), συνεχίζοντας με τον στόπερ (Σεμέδο) και τον αμυντικό χαφ (Εμβιλά) και καταλήγοντας μπροστά στον μεσοεπιθετικό (Καμαρά) και τον σέντερ φορ (Ελ Αραμπί). Πέντε παίκτες που ήταν ο ένας καλύτερος από τον άλλο!

· Ο Ελ Αραμπί να πετυχαίνει γκολ στη μοναδική του τελική! Αλλά και να βγάζει δύο ασίστ, με φοβερή δεξιοτεχνία-ειδικά δε στην πρώτη περίπτωση, με μία κίνηση του σώματος του άφησε αγάλματα και τον Ίνγκασον και τον Βαρέλα και τον Ντάγκλας, για να πασάρει στον σκόρερ Μαντί. Χθες ο ρόλος του Αραμπί όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι δεν ήταν τόσο του εκτελεστή, αλλά να τραβιέται λίγο η, πολύ από τη θέση του, άλλοτε για να δημιουργεί χώρους στον Καμαρά και στον Μπρούμα και στον Φορτούνη κι άλλοτε για να τους «ταϊζει» ο ίδιος με πάσες!

Μπορεί να μην είχε κάποια συγκλονιστική απόδοση ο Αραμπί, αλλά και τελείωσε άριστα τη μία φάση που του βγήκε κι έπαιξε πάρα πολύ σωστά από πλευράς τακτικής, κάνοντας με τον τρόπο του μάγκες τους συμπαίκτες του. Θυμηθείτε ότι χθες βγήκαν σε θέση για γκολ όλοι οι παίκτες γύρω του! Συνολικά εφτά (!): Τρεις φορές ο Καμαρά (γκολ, δοκάρι και σουτ ελάχιστα άουτ), τρεις φορές ο Μπρούμα (δοκάρι και δύο σουτ που κοντραρίστηκαν σε κόρνερ) και μία ο Φορτούνης (αμέσως πριν το 1-0).



· Ο Καμαρά πρωταγωνίστησε σε τέσσερις φάσεις για γκολ, αφού εκτός από τις τρεις δικές του είχε και την πάσα για γκολ στον Μπρούμα! Άργησε λίγο να ανεβάσει στροφές αλλά όταν τις ανέβασε ήταν πραγματικά πολύ επικίνδυνος. Κι όταν χρειάστηκε, έκοψε, αλλά κι έκλεψε μπάλα με εντυπωσιακό τρόπο, σαν να ήταν εξάρι. Μετά δε την ΑΕΚ φαίνεται ότι πιάνει πελάτη σιγά σιγά και τον ΠΑΟΚ, αφού και πέρυσι στο Καραϊσκάκη είχε πάλι σκοράρει στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-0 για το Κύπελλο, και τότε το δεύτερο γκολ!

· Ο Εμβιλά ήταν κατά την άποψη μου ο καλύτερος παίκτης του αγώνα, από πλευράς συνέπειας, διάρκειας και ποιότητας. Ένας αμυντικός μέσος που χαιρόσουν να τον βλέπεις. Χαιρόσουν να βλέπεις τον μαχητή Εμβιλά, να καθαρίζει τα πάντα μπροστά από την περιοχή του Σα, αλλά χαιρόσουν να βλέπεις και τον ποιοτικό Εμβιλά, με τις γρήγορες, έξυπνες και ακριβείας πάσες του. Ένας αμυντικός μέσος καταλύτης για ολόκληρη την ενδεκάδα, εξ ου κι ο Μαρτίνς τον βγάζει από παιχνίδι μόνο αν δεν μπορεί άλλο ο Γάλλος!

Έχει δε μεγάλη σημασία ότι ο Εμβιλά «κολλάει» καλά και με τον Καμαρά και με τον Μπουχαλάκη, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, χθες έκανε άλλο ένα πολύ μεστό παιχνίδι-για την ακρίβεια ένα εκπληκτικό β' ημίχρονο, αφού στο α' δεν έδειχνε στα πολύ καλά του. με το που ανέβηκε όμως, μετά και την ασίστ στον Αραμπί για το 1-0, ήταν απολαυστικός με τις μπαλιές που έβγαζε για φάσεις, αλλά και τις βοήθειες που έδινε στην άμυνα, ακόμη και σε ρόλο τρίτου στόπερ όταν υπήρξε ανάγκη!



· Ο Σεμέδο, από την πλευρά του, έβγαλε μία εικόνα πραγματικά σύγχρονου πολύ καλού κεντρικού αμυντικού. Έβγαινε πρώτος στην μπάλα, κοντά αλλά και μακριά από την περιοχή του Ολυμπιακού, μπλόκαρε σουτ και κεφαλιές παικτών του ΠΑΟΚ, είχε εξαιρετικές επεμβάσεις χαμηλά αλλά και ψηλά, ενώ από δύο δικές του πολύ καλές πάσες ξεκίνησαν ευκαιρίες για την ομάδα! Θα τον έβλεπε ο Β. Μαρινάκης και θα σκεφτόταν, «καλά έκανε και με έπρηζε όλο το καλοκαίρι ο Μαρτίνς να μην τον δώσουμε, κι ας ήθελε αυτός να πάει στην Μπενφίκα»! το ζητούμενο είναι τέτοιες εμφανίσεις από τον Πορτογάλο διεθνή να μην βλέπουμε μία στα τόσα, αλλά πιο συχνά…

· Και για να καταλήξω από εκεί που ξεκίνησα, από τον Σα: τεράστια υπόθεση να έχεις γκολκίπερ που να εμπνέει ασφάλεια. Τρεις φορές χρειάστηκε να διώξει κινδύνους για την εστία του με τα πόδια και το έκανε με επιτυχία 100%. Όποτε έγιναν ψηλές μπαλιές και μπορούσε να βγει και να τις μαζέψει το έκανε. Κι όταν ο Ουάρντα πήρε την κεφαλιά από θέση για γκολ με το σκορ 1-0, ο Πορτογάλος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού ήταν εκεί. Για άλλη μία βραδιά, με το μηδέν πίσω…Για όποιον δεν το έχει προσέξει: ο Ολυμπιακός δεν δέχεται γκολ στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του, με ΠΑΣ (1-0), Παναιτωλικό (3-0), Ατρόμητο (1-0), ΠΑΟΚ (3-0)…

Άσχετο: Βλέπουμε τον Βρουσάι να βγάζει σπουδαία πράγματα σε μεγάλα παιχνίδια, γκολ με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, γκολ με τον ΠΑΟΚ στο Καραίσκάκη, ασίστ με Μαρσέιγ στη Μασσαλία.



Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Κι εξίσου πολλά λέει το ότι τον είδαμε χθες τη μία στιγμή να αδειάζει δύο παίκτες του ΠΑΟΚ με όμορφες ντρίμπλες, την άλλη στιγμή να κάνει γκολ (και να έχει και δοκάρι στην ίδια φάση!) και την άλλη στιγμή να γυρίζει πίσω και να βοηθάει την άμυνα η, να πρεσάρει τον Τζόλη και να τον «υποχρεώνει» στο λάθος από το οποίο ήρθε το 2-0 του Καμαρά…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube