•Ολοένα και λιγότερο παίζει ο Βαλμπουενά όσο περνάει ο καιρός: Καθόλου με τον ΠΑΟΚ, καθόλου με την Άιντραχτ, 17 λεπτά στα Γιάννινα, 23 με ΠΑΟ, 5 με Φενέρμπαχτσε, 16 με Αστέρα, καθόλου με Απόλλωνα. Αυτή είναι η παρουσία του μετά το τελευταίο παιχνίδι στο οποίο είχε ξεκινήσει βασικός, στη Λαμία, στις 19 Σεπτέμβρη.

Γνώμη μου είναι ότι ο Ματιέ θα μπορούσε να παίζει περισσότερο. Ναι, δεν σκοράρει και δεν βοηθάει πίσω, αλλά δημιουργικά θα μπορούσε να δώσει λύσεις, όπως είχε δείξει όταν είχε μπει αλλαγή με τον ΠΑΣ και είχε το φάουλ από το οποίο προήλθε το νικητήριο γκολ, αλλά και δύο πολύ καλές πάσες, εκ των οποίων η μία θα μπορούσε να φέρει κι άλλο γκολ. Εϊναι δε κοινό μυστικό ότι οι παίκτες σε μεγάλη ηλικία, όσο πιο σπάνια παίζουν τόσο πιο εύκολα «σκουριάζουν».

Παρεμπιπτόντως, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι ο έμπειρος Γάλλος έχει φτιάξει ένα γκολ από εκτέλεση φάουλ (του Σισέ με τη Λαμία) κι άλλα δύο από σέντρες (του Αραμπί στην Μπρατισλάβα και του Μασούρα στη Νέφτσι), ενώ έχει εμπλακεί και σε άλλα τρία γκολ, δύο με την Σλόβαν από εκτελέσεις κόρνερ και ένα με τη Νέφτσι (πάσα στον σκόρερ Καμαρά).

•Καλό θα είναι να παίζουν πιο προσεκτικά, έως πιο έξυπνα οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού.

Για παράδειγμα, ο Ρέαμπτσιουκ είχε κάνει πέναλτι στα Γιάννινα με χέρι, με την απόφαση να είναι κατά κοινή ομολογία οριακή-αλλά δικαίωμα έδωσε, υπό την έννοια ότι βρήκε την μπάλα με το χέρι. Ακριβώς μία εβδομάδα αργότερα, στο 91ο λεπτό του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, πάλι είχε απλωμένο το χέρι του. Στάθηκε τυχερός, γιατί στην κεφαλιά του Σβαμπ, η μπάλα μπήγε στο χέρι του ίδιου του παίκτη, ενώ πολύ εύκολα θα μπορούσε να πάει στο δικό του και να είχαμε κι άλλο πέναλτι…



Άλλο παράδειγμα, ο Μαντί Καμαρά. Στο παιχνίδι στα Γιάννινα, στο 94ο λεπτό είχε πάρει κίτρινη για ένα φάουλ στον Τριάδη. Το φάουλ που είχε κάνει ήταν οριακό μεταξύ κίτρινης και κόκκινης κάρτας. Αν έπαιρνε την κόκκινη, θα έχανε το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ…Και έχει ήδη αποβληθεί μία φορά φέτος, με τη Νέφτσι.

Παρεμπιπτόντως, ο Σισέ έχει ήδη τρεις κίτρινες σε τρία ματς στο Γιουρόπα Λιγκ (έτσι χάνει τη ρεβάνς με την Άιντραχτ) και δύο στο πρωτάθλημα. Κι από τις πέντε, οι δύο είναι για διαμαρτυρία σε διαιτητή και διαπληκτισμό σε αντίπαλο…

•Για να είναι στην 20άδα του Ολυμπιακού και να παίξει ο Μπα στο Αγρίνιο, προκειμένου να πάρει χρόνο συμμετοχής ενόψει της παρουσίας του στη θέση του Σισέ την άλλη Πέμπτη κόντρα στην Φρανκφούρτη, θα πρέπει να μείνει εκτός από το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό ένας εκ των Σισέ, Μαντί, Αγκιμπού, Κούντε, Ονιεκουρού, αφού είναι όλοι ξένοι χωρίς κοινοτικό διαβατήριο και το ανώτατο όριο παρουσίας ξένων στο φύλλο αγώνα για κάθε ομάδα είναι πέντε. Εξ ου κι ο Μπα, αν έχετε προσέξει, συνήθως δεν είναι καν στον πάγκο και είναι αναπληρωματικός στόπερ ο Αβραάμ.
Παρεμπιπτόντως, αν (χτύπα ξύλο) πάθει κάτι ο Παπασταθόπουλος στο ματς με τον Παναιτωλικό, διαθέσιμοι στόπερ για το παιχνίδι με τους Γερμανούς θα είναι ο Μπα, ο Αβραάμ κι ο Μάρκοβιτς, που προέρχεται από 12ήμερη αποχή από τις προπονήσεις κι έχει να παίξει από τις 19 Αυγούστου, όταν είχε μπει αλλαγή 15 λεπτά στο ματς με την Σλόβαν.



•Αγιάτρευτη πληγή οι αμυντικές στημένες φάσεις για τον Ολυμπιακό, που ήταν τυχερός στο σουτ του Μιχαηλίδη (οριζόντιο δοκάρι) στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, αλλά όχι το ίδιο τυχερός στην κεφαλιά του Χιντερέγκερ (επίσης οριζόντιο δοκάρι) στο πρώτο ματς με την Άιντραχτ, αφού στην εξέλιξη της φάσης οι Γερμανοί έκαναν το καθοριστικό 2-1 στις καθυστερήσεις του α΄ ημιχρόνου.

Παρεμπιπτόντως, ο Βατσλίκ, που την Κυριακή κόντρα στον ΠΑΟΚ βγήκε έγκαιρα αρκετές φορές έξω από την εστία του και ήλεγξε φάσεις που μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο, έχει βρει σύμμαχο τα δοκάρια του έξι φορές (!) σε αυτά τα 12 παιχνίδια του κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού-φτου να μην τον ματιάσουμε! Στα παιχνίδια εκτός έδρας με Σλόβαν, Φενέρμπαχτσε, Άιντραχτ, Λαμία κι εντός έδρας με Ατρόμητο και ΠΑΟΚ.

•Πραγματικά κρίμα να μην μπορεί να εκμεταλλευθεί ο Ολυμπιακός στο βαθμό που πρέπει τις φοβερές αντεπιθέσεις που βγάζει σε κάθε παιχνίδι. Είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού, και πιστεύω ότι είναι κι από τις καλύτερες στην Ευρώπη, αλλά είναι πολλές οι φορές που κατά ένα παράδοξο τρόπο την κρίσιμη στιγμή πάντα βρίσκεται ένας παίκτης του να τις χαλάσει με μία λάθος πάσα. Όπως συνέβη στην Φρανκφούρτη με τις αντεπιθέσεις-φωτιά μετά το 1-1 του Ελ Αραμπί και πριν το 2-1 των Γερμανών, αλλά και με τον ΠΑΟΚ μετά το 2-0, προς το τέλος του α΄ ημιχρόνου.

Παρεμπιπτόντως, από τον Αγκιμπού, από δικά του κλεψίματα και σωστές πάσες, έχουν ξεκινήσει και τα δύο γκολ από αντεπιθέσεις του Ολυμπιακού, στις μεγάλες νίκες του επί της Φενέρμπαχτσε και του ΠΑΟΚ. Τόσο το 1-0 στην Τουρκία, του Τικίνιο, όσο και το 2-0 επί του ΠΑΟΚ, του Μασούρα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube