• Ο Ολυμπιακός λοιπόν κατά πως φαίνεται πρέπει να κερδίσει στη Φιλαδέλφεια αν θέλει να μπει στη διαδικασία των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ. Και για να κερδίσεις, πρέπει να… σκοράρεις.

•Το καλό με την ομάδα του Μεντιλίμπαρ είναι ότι εκτός έδρας σκοράρει με μία καλή συχνότητα στα λεγόμενα πιο μεγάλα παιχνίδια της. Αν μη τι άλλο πολύ καλύτερη σε σχέση με το Καραϊσκάκη, όπου φέτος έμεινε στο μηδέν σε πέντε τέτοια παιχνίδια (βλέπε 0-2 από Μπάγερ Λέβερκουζεν, 0-2 από ΠΑΟΚ, 0-1 από ΑΕΚ και ΠΑΟ και 0-0 με ΠΑΟΚ).

Μακριά από το Καραϊσκάκη σκόραρε στα περισσότερα από τα μεγάλα παιχνίδια της. Τόσο στην Ευρώπη (2-1 με Άγιαξ, 1-0 με Καϊράτ, αλλά και μειώνοντας το σκορ σε 1-2 με Μπαρτσελόνα), όσο και στην Ελλάδα (1-2 και 1-3 με ΠΑΟΚ, 2-0 και 1-1 με ΠΑΟ, 1-1 με ΑΕΚ).

•Κατά βάση, ο Ολυμπιακός εκτός έδρας σε επίπεδο τέτοιων μεγάλων αγώνων δεν σκόραρε φέτος μόνο σε δύο περιπτώσεις: στην ήττα του 0-2 από την πρωτοπόρο του αγγλικού πρωταθλήματος Άρσεναλ, που έχει φτάσει και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και στην ισοπαλία του 0-0 με την Μπάγερ στο Λέβερκουζεν, σε ένα ματς στο οποίο κυνηγούσε το θαύμα να κερδίσει 3-0 μέσα στη Γερμανία. Μάλιστα, στον αγώνα του στο Λονδίνο, όπου βρέθηκε να χάνει 0-1 από το 7ο λεπτό, ο Ολυμπιακός ήταν αρκετά επικίνδυνος και του άξιζε ένα γκολ, μέχρι που τελικά έφαγε ένα δεύτερο στο 92΄ κι έχασε με 0-2.

Το κακό για την ομάδα του Μεντιλίμπαρ είναι ότι σκοράροντας συνήθως ένα γκολ ανά ματς σε αυτά τα μεγάλα εκτός έδρας παιχνίδια της, δεν είναι εύκολο να κερδίζει, πολύ απλά γιατί δυσκολεύεται πολύ να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα της. Έτσι, συνήθως φέρνει ισοπαλία η, χάνει.



•Δεν είναι τυχαίο ότι κέρδισε μόνο ένα ματς στο οποίο σκόραρε ένα γκολ. Κι αυτό ήταν το 1-0 επί της Καϊράτ, στο μακρινό Καζακστάν, και δη όχι στην έδρα της Καϊράτ, αλλά σε ουδέτερο γήπεδο. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι οι άλλες δύο νίκες του εκτός έδρας ήταν σε παιχνίδια στα οποία έβαλε από δύο γκολ, τόσο στον Άγιαξ, όσο και στον ΠΑΟ.

Άρα, μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι το πιο πιθανό είναι να του χρειαστούν δύο γκολ για να κάνει διπλό στη Φιλαδέλφεια. Έχει φάει δύο γκολ φέτος η ΑΕΚ στο σπίτι της; Ναι, τρεις φορές είναι η απάντηση. Στις ήττες της 0-2 από τον ΠΑΟΚ και την Τσέλιε και στη νίκη της 3-2 επί της Κραϊόβα, από την οποία έχανε 0-2, αλλά το γύρισε με δύο γκολ στις καθυστερήσεις.

• Μπορούμε, πάντως, να παρατηρήσουμε ότι η ήττα από την Τσέλιε ήταν με την ΑΕΚ να έχει εξασφαλίσει την πρόκριση από το πρώτο ματς με το υπέρ της 4-0 στην Σλοβενία… Επίσης ότι η ήττα από τον ΠΑΟΚ ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, στη χειρότερη χρονική περίοδο της ΑΕΚ στη φετινή σεζόν…Κι ακόμη ότι και το 3-2 επί της Κραϊόβα ήταν πριν τις γιορτές, άρα πριν από πέντε μήνες…

Θα έχει δύσκολο έργο ο Ολυμπιακός στη Φιλαδέλφεια. Από την άλλη, έχει κερδίσει στη Φιλαδέλφεια την ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια και δη με σκορ όπως 2-1 και 3-1.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube