Στην πρώτη, από όσες αναμετρήσεις χρειαστούν, για την ανάδειξη του φετινού πρωταθλητή ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, επιβεβαιώθηκε πως σε όποια κατάσταση και αν είναι οι δύο ομάδες, οι λέξεις «εύκολα», «σκούπα», «ιστορικές διαφορές» δεν υφίστανται στην μπασκετική λογική και σε όσους γνωρίζουν το άθλημα. Το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι να πλήξουν την συγκέντρωση του φαβορί, που σίγουρα είναι οι «ερυθρόλευκοι» και να αφήσουν αρκετά καθίσματα άδεια στην έδρα του γηπεδούχου από υπερβολική… σιγουριά και τίποτα παραπάνω.

Και ασφαλώς, η εικόνα του πρώτου αγώνα έδειξε ξανά ποια είναι η καλύτερη ομάδα, όμως όσο ο Ολυμπιακός δεν το κεφαλοποιήσει με την απόδοσή του στο παρκέ, τόσο θα δυσκολεύεται, από μία ομάδα με «βαριά» φανέλα που αν μη τι άλλο δεν θέλει και στο πρώτο παιχνίδι της σειράς δεν έγινε σάκος του μποξ. Για τον Παναθηναϊκό μιλάμε. Και για ένα ζευγάρι, που η ιστορία έχει δείξει, πως ακόμα και όταν ο Ολυμπιακός ήταν όγδοος στην κανονική περίοδο και οι «πράσινοι» στο Final Four της Ευρωλίγκας, αγκομαχούσαν για να τον αποκλείσουν από τα προημιτελικά των πλέι οφ. Απ’ όποια πλευρά και αν το δεις το νόμισμα λοιπόν, εύκολο δεν υπάρχει. Ή αν υπάρχει, πρέπει να το αποδείξεις.

Και ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι, προσπάθησε φιλότιμα να αποδείξει το αντίθετο. Το ότι δεν έπαθε ολοκληρωτική ζημιά, οφείλεται στην λεπτομέρεια, στο ανόητο φάουλ του Αγραβάνη, στην ποιότητα-ψυχραιμία του Σλούκα και στην αστοχία του Παναθηναϊκού σε κρίσιμα σουτ στο τέλος. Ασφαλώς και αν δεις την εικόνα από την άλλη πλευρά, το ότι οι «ερυθρόλευκοι» των μόλις δύο καλών διαστημάτων στο παιχνίδι και στον ρυθμό του αντιπάλου (σ.σ. χαμηλό σκορ, σετ παιχνίδι) κατάφεραν να κάνουν το 1-0, ίσως να απλοποιεί το έργο τους προς το δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ. Αρκεί να παίξουν καλύτερα στην συνέχεια και να μην… πνιγούν περισσότερο στις άμυνες του αντιπάλου και στο άγχος-πίεση του φαβορί.

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα άρχισαν εξαιρετικά στο ματς και προηγήθηκαν 26-10, με τον Φαλ δημιουργό στην ρακέτα, τον Λούντζη να δίνει πολλές λύσεις σε άμυνα και επίθεση και τον Βεζένκοβ να φορτώνει το αντίπαλο καλάθι με 16 πόντους. Έκτοτε ο MVP της Ευρωλιγκας σκόραρε μόνο με βολές και εδώ είναι μία αιτία-credit για την επιστροφή του Παναθηναϊκου. Το πρώτο δεκάλεπτο, τελειώνει με τον Ολυμπιακό στο 66% εντός παιδιάς και τους «πράσινους» στο 31%, με την αναλογία ασίστ-λαθών να είναι 8-2 και 2-3 αντίστοιχα. Ακολούθησαν 7-8 χαμένα εύκολα λέι απ, αλλά και αποτελεσματικό αμυντικό σχήμα των φιλοξενούμενων.

Η δημιουργία περιορίστηκε και οι γηπεδούχοι έκαναν 6 λάθη ως το ημίχρονο. Το δεύτερο rotation πλην του μαχητικού Μπόλομποϊ δεν έδωσε το παραμικρό (σ.σ. Λαρεντζάκης άφαντος, ΜακΚίσικ στο χειρότερό του ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό), με αποτέλεσμα το -12 να γίνει -8. Σε αυτό το διάστημα ο Παναθηναϊκός δυστύχησε να μην εξαργυρώσει την αμυντική του προσήλωση με μεγαλύτερο ροκάνισμα της διαφοράς, καθώς το δικό του 31% είχε ανέβει μόλις στο 36%, με παραγωγή μόλις 3 ασίστ. Ένα ακόμα… καμπανάκι για τον Ολυμπιακό και ενόψει της συνέχειας, ήταν το 11-2 στους πόντους από επιθετικά ριμπάουντ (13-5 στο τέλος), με τους φιλοξενούμενους να έχουν εκμεταλλευτεί σχεδόν όλες τις έξτρα κατοχές.

Το παιχνίδι και η χαλαρότητα του Ολυμπιακού, έδωσαν στον Παναθηναϊκό την ευκαιρία να μειώσει σε 41-40 και κάπου εκεί ήρθε το δεύτερο καλό διάστημα των «ερυθρόλευκων». Ακολούθησαν 6 ασίστ για μόλις 1 λάθος, με άξονες τους Γουόκαπ και Φαλ, όμως παρά το +13 στο 30΄, οι γηπεδούχοι για έναν ακατανόητο λόγο, μπήκαν ξανά στον ρυθμό των αντιπάλων τους. Το μυαλό φαινόταν ξανά… πειραγμένο, τα ελεύθερα σουτ έβρισκαν σίδερο και ο Παναθηναϊκός με όπλο το σκορ στο ανοικτό γήπεδο επέστρεψε ξανά και προηγήθηκε. Ο κατά τα άλλα άστοχος από την γραμμή Ολυμπιακός έβαλε 6/6 στο τέλος με Γουόκαπ και Σλούκα (σ.σ. πεντακάθαρα φάουλ σε μία πολύ καλή διαιτησία γενικότερα), ο Γκριγκόνις αστόχησε αμαρκάριστος και έκανε και λάθος σε πικ εν ρολ με τον Παπαγιάννη και το 1-0 είναι γεγονός.

Με την διαφορά στην δημιουργία (22-15 ασίστ) να είναι εμφανής, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να έχει νικήσει με λιγότερο καρδιοχτύπι, όμως αυτό που μετράει για τον γηπεδούχο που στο πρώτο ματς πάντα έχει έξτρα πίεση, είναι το αποτέλεσμα. Σε έναν τελικό που ποιοτικά ήταν μέτριος, αλλά είχε σασπένς και γενικότερα σε μία σειρά, σημασία έχει το αποτέλεσμα. Και οι «ερυθρόλευκοι» απέχουν δύο νίκες από το να ολοκληρώσουν με απόλυτη επιτυχία την μαγική φετινή τους σεζόν. Καλό θα είναι, να κλείσουν ακόμα περισσότερο τα αυτιά τους στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, γιατί αυτή δεν παίζει μπάσκετ…

Υ.Γ. Σε ένα κανονικό Κράτος, οι… λεβέντες που όντας εκτός γηπέδου πέταξαν αντικείμενα στην τζαμαρία κατά την είσοδο της αποστολής του Παναθηναϊκού (σ.σ. ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς), θα είχαν ήδη συλληφθεί και δεν θα έβλεπαν αθλητικό χώρο ούτε με το… κιάλι. Είναι η… 1564η φορά που γίνεται κάτι ανάλογο αλλά κανενός το αυτί δεν ιδρώνει, διότι πολύ απλά είμαστε μη κανονικό Κράτος.


ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube