Την άρση της ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών, στο πλαίσιο της εν εξελίξει έρευνας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητεί σήμερα η Ευρωπαία Εισαγγελέας.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαβίβασε στη Βουλή πληροφορίες σχετικά με πιθανή εμπλοκή ενός πρώην υπουργού και ενός υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πέντε πρώην βουλευτές βρίσκονται επίσης υπό διερεύνηση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Σήμερα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κανονισμό της EPPO και την ελληνική εθνική νομοθεσία, η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας ζήτησε από την Ελληνική Βουλή την άρση της ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών, στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενο οργανωμένο κύκλωμα απάτης που αφορά αγροτικά κονδύλια. Πέντε πρώην βουλευτές βρίσκονται επίσης υπό διερεύνηση. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Αθήνα διαβίβασε στη Βουλή πληροφορίες σχετικά με πιθανή εμπλοκή ενός πρώην υπουργού και ενός υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οπως έχει ήδη αναφερθεί, η EPPO διεξάγει έρευνες για ενδεχόμενο οργανωμένο σχέδιο απάτης στο οποίο εμπλέκονται δημόσιοι λειτουργοί του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το σημερινό αίτημα άρσης ασυλίας αφορά πράξεις που φέρονται να τελέστηκαν το 2021.

Προκειμένου η EPPO να μπορέσει να προχωρήσει την έρευνα και να διαπιστώσει τα πραγματικά περιστατικά, αναζητώντας τόσο επιβαρυντικά όσο και απαλλακτικά στοιχεία, η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας ζήτησε σήμερα, σύμφωνα με το άρθρο 29 του Κανονισμού της EPPO, την άρση της ασυλίας των 11 εν ενεργεία βουλευτών.

Η έρευνα αφορά κακουργήματα και πλημμελήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, και συγκεκριμένα υποκίνηση κατάχρησης εμπιστοσύνης, ηλεκτρονική απάτη και ψευδή βεβαίωση με σκοπό την απόκτηση παράνομου οφέλους για τρίτο.

Επιπλέον, προέκυψαν στοιχεία σχετικά με πιθανή εμπλοκή στο εν λόγω σχήμα απάτης ενός πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υφυπουργού του, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ωστόσο, το Άρθρο 86 του Ελληνικού Συντάγματος ορίζει ότι, εάν κατά τη διάρκεια έρευνας προκύψουν στοιχεία που σχετίζονται με αδικήματα τα οποία ενδέχεται να έχουν τελεστεί από υπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους -ακόμη και αν αυτοί δεν κατέχουν πλέον τη θέση- τα στοιχεία αυτά πρέπει να διαβιβάζονται άμεσα στη Βουλή. Αυτό καθιστά αδύνατο για την EPPO να ασκήσει πλήρως τις αρμοδιότητές της και την αναγκάζει να διαχωρίσει την εν εξελίξει έρευνά της όσον αφορά την πιθανή ποινική ευθύνη μελών της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεν θα δημοσιοποιηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες προς το παρόν, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η έκβαση των εν εξελίξει διαδικασιών.

Ολα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τεκμαίρονται αθώα μέχρι αποδείξεως του εναντίου από τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια
».

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Κρήτη: Κύκλωμα trafficking έφερνε γυναίκες από τη Ρουμανία και τις εξέδιδε – Τρεις συλλήψεις, αναζητείται 31χρονος

Υπόθεση Μαζωνάκη: «Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα πώς έπαθε ανακοπή» – Οι απολογίες των δύο γιατρών

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Αχαΐα - Αισθητός στην Πάτρα και στις γύρω περιοχές

Νέα έρευνα στο σπίτι του Γιώργου Μαζωνάκη - Τι αναζητά η αστυνομία

Νεκρή 58χρονη τουρίστρια από κεραυνό κοντά στη Λίνδο

Τουλάχιστον 5.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε βιαιότητες συμμοριών στην Αϊτή από τον Ιανουάριο

Δήμος Αθηναίων για Γκράβα: Δεν εντοπίστηκε διαρροή αερίου στον πρώτο έλεγχο

Γκράβα: Εκκενώθηκε σχολικό συγκρότημα μετά από αναφορά για οσμή αερίου

Δεμένα τα πλοία από τον Πειραιά ως τις 20:00 - Απαγορευτικό απόπλου και από Ραφήνα, Λαύριο

Στο 5,1% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο - Στο 3,8% σκαρφάλωσε στην Ευρωζώνη