Σε έναν κύκλο διαδοχικών ειδικών διαδικασιών, οι οποίες περιλαμβάνουν κρίσιμες συνεδριάσεις και ψηφοφορίες, έχει εισέλθει η εθνική αντιπροσωπεία με επίκεντρο την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στην παρούσα φάση εξετάζονται δύο συν μία δικογραφίες, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, χωρίς να είναι ορατός ακόμη ο χρόνος που ο κύκλος αυτός θα κλείσει.

Ως γνωστόν, η μία δικογραφία, μέσω της οποίας ζητείται η άρση της βουλευτικής ασυλίας για έντεκα «γαλάζιους» προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση ενός εκάστου από την τακτική Δικαιοσύνη, εξετάστηκε ήδη από την Επιτροπή Δεοντολογίας σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Τρίτη και απομένει να οριστεί η ημέρα που θα κληθεί η Ολομέλεια να ασχοληθεί και να λάβει μέσω φανερής ψηφοφορίας απόφαση επί του αιτήματος της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Υπενθυμίζεται ότι αφορά τους βουλευτές Δημ. Βαρτζόπουλο, Β. Βασιλειάδη, Κ. Καραμανλή, Ι. Κεφαλογιάννη, Θ. Λεονταρίδη, Π. Μηταράκη, Χρ. Μπουκώρο, Κατερίνα Παπακώστα, Μ. Σενετάκη, Κ. Σκρέκα, και Κ. Τσιάρα. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η υπόθεση δύο άλλων μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., των Χαρ. Αθανασίου και Τ. Χατζηβασιλείου, που τα ονόματά τους εμπεριέχονται σε ξεχωριστή δικογραφία: η Επιτροπή Δεοντολογίας καλείται αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά –υπάρχει πληροφορία για συνεδρίασή της ακόμη και την ερχόμενη Δευτέρα– ώστε να καταλήξει σε εισήγηση προς την εθνική αντιπροσωπεία και για τα δύο αυτά πρόσωπα.

Πλέον μένει να αποφασιστεί αν η Ολομέλεια θα κληθεί να ασχοληθεί με τις δύο παρόμοιες δικογραφίες σε μία, συνολικά για τους 13, όπως φέρεται η πλειοψηφία να επιθυμεί, ή σε δύο ξεχωριστές συνεδριάσεις. Συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι κατά την πρώτη μετά τις πασχαλινές διακοπές σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων, και αφού θα έχει προηγηθεί η νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, θα προγραμματιστεί ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, το συντομότερο δυνατόν. «Εκτός απροόπτου, ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας», έλεγε χθες κοινοβουλευτική πηγή.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχει και η εν εξελίξει τρίτη δικογραφία, η οποία καθώς αφορά τα πρώην κυβερνητικά στελέχη Σπήλιο Λιβανό και Φωτεινή Αραμπατζή, ακολουθεί ξεχωριστή οδό, προβλεπόμενη από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τις διατάξεις του κανονισμού: υπό καθεστώς εμπιστευτικότητας, αντίγραφα της εν λόγω δικογραφίας μελετώνται από βουλευτές των κομμάτων εντός ειδικού γραφείου του Κοινοβουλίου, με σκοπό να εξεταστεί το εάν θα πρέπει ή όχι να συσταθεί για τη δική τους φερόμενη εμπλοκή προανακριτική επιτροπή.

Στους διαδρόμους της Βουλής θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξει τέτοια πρόταση το αμέσως προσεχές διάστημα, για την κατάθεση της οποίας απαιτούνται τουλάχιστον 30 υπογραφές βουλευτών. Η κατάθεση μιας τέτοιας πρότασης συνεπάγεται αμέσως μετά τον προσδιορισμό ημερομηνίας για να συζητηθεί το θέμα σε νέα ειδική συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας, που θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή ψηφοφορίας, η οποία ωστόσο εκείνη τη φορά θα είναι μυστική.

Πηγή: Kathimerini.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Κρήτη: Κύκλωμα trafficking έφερνε γυναίκες από τη Ρουμανία και τις εξέδιδε – Τρεις συλλήψεις, αναζητείται 31χρονος

Υπόθεση Μαζωνάκη: «Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα πώς έπαθε ανακοπή» – Οι απολογίες των δύο γιατρών

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Αχαΐα - Αισθητός στην Πάτρα και στις γύρω περιοχές

Νέα έρευνα στο σπίτι του Γιώργου Μαζωνάκη - Τι αναζητά η αστυνομία

Νεκρή 58χρονη τουρίστρια από κεραυνό κοντά στη Λίνδο

Τουλάχιστον 5.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε βιαιότητες συμμοριών στην Αϊτή από τον Ιανουάριο

Δήμος Αθηναίων για Γκράβα: Δεν εντοπίστηκε διαρροή αερίου στον πρώτο έλεγχο

Γκράβα: Εκκενώθηκε σχολικό συγκρότημα μετά από αναφορά για οσμή αερίου

Δεμένα τα πλοία από τον Πειραιά ως τις 20:00 - Απαγορευτικό απόπλου και από Ραφήνα, Λαύριο

Στο 5,1% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο - Στο 3,8% σκαρφάλωσε στην Ευρωζώνη