Ο Μάικλ Τζόρνταν είναι ένας θρύλος. Με τα κατορθώματά τους, οι θρύλοι μένουν στην ιστορία και αφήνουν την τεράστια κληρονομιά τους στις επόμενες γενιές. Όμως, υπάρχει μία ιστορία γύρω από τον «Air» πολύ διαφορετική από τις άλλες. Δεν έχει να κάνει με ένα εντυπωσιακό κάρφωμα ή ένα buzzer beater που να χάρισε τη νίκη ή το πρωτάθλημα σε μία από τις ομάδες που αγωνίστηκε, αλλά θα μπορούσε να ήταν ένα πολύ επιτυχημένο σενάριο σειράς ή ταινίας μυστηρίου!

Γράφει ο Παναγιώτης Κεφαλάς

Όλα έγιναν ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων, του Αγίου Βαλεντίνου (14 Φεβρουαρίου), το 1990. Ως γνωστόν, το σήμα κατατεθέν –ένα από τα πολλά που είχε για να είμαστε ακριβείς- του Μάικλ Τζόρνταν ήταν το νούμερο που είχε στην πλάτη του, το «23». Ένας αριθμός που αποτέλεσε έμπνευση για αρκετούς μεταγενέστερους παίκτες και ακόμη αποτελεί μέχρι σήμερα. Ωστόσο, εκείνη την ημέρα, ο «Air» αναγκάστηκε να αποχωριστεί το αγαπημένο του «23» και να αγωνιστεί με το «12». Μάλιστα, η… ταινία έχει και δράστη, ο οποίος ακόμη δεν έχει βρεθεί κι ας έχουν περάσει 26 χρόνια από τότε!

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Οι Μπουλς ταξίδεψαν στο Ορλάντο για την αναμέτρηση με τους Μάτζικ. Η πόλη της Φλόριντα θα αποτελούσε τον τελικό προορισμό των «ταύρων» σε μία περιοδεία που είχε ξεκινήσει από το Χιούστον, πέρασε από Σαν Αντόνιο, Λος Άντζελες, Ντένβερ, ενώ μία ημέρα πριν είχε κάνει μία στάση στο Μαϊάμι, για το παιχνίδι με τους Χιτ. Η ομάδα του Φιλ Τζάκσον τότε «καιγόταν» για τη νίκη, καθώς το ρεκόρ της ήταν 29-19, ενώ μετρούσε τέσσερις ήττες στα τελευταία πέντε της παιχνίδια.

Περίπου 90 λεπτά, λοιπόν, πριν το τζάμπολ στο ματς στην «Ορλάντο Αρίνα» («Amway Center» όπως λέγεται τώρα), οι παίκτες είχαν βγει για τα πρώτα σουτάκια, εκκενώνοντας τα αποδυτήρια. Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκε ένας κλέφτης! Τι έκανε; Έκλεψε τη φανέλα με το νούμερο «23» του Τζόρνταν από το ντουλάπι του! Όταν επέστρεψαν οι παίκτες στα αποδυτήρια για να ντυθούν και να είναι έτοιμοι για την επίσημη προθέρμανση, ο «Air» αντιλήφθηκε πως η φανέλα του λείπει. Αφού έγινε ένας λεπτομερής έλεγχος, η φανέλα εξακολουθούσε να ήταν άφαντη. Δεν υπήρχε πουθενά. Αμέσως, επιστρατεύτηκε η ασφάλεια του γηπέδου, όπου αφού αρχικά «σκάναρε» όλο το γήπεδο, στη συνέχεια πέρασε από… ανάκριση όλο το προσωπικό. Άκαρπες και εκείνες οι έρευνες, με τη φανέλα να είχε κάνει… φτερά.

Όλη αυτή η διαδικασία και η ταλαιπωρία, ακολουθήθηκε, καθώς για κακή τους τύχη οι Μπουλς δεν είχαν δεύτερη φανέλα για τον Τζόρνταν! Έτσι, στη συνέχεια, επικράτησε η… φαντασία και η τύχη. Οι άνθρωποι της ομάδας του Σικάγου έψαχναν στις κερκίδες για οπαδούς τους που θα φορούσαν τη φανέλα του «Air», προκειμένου να τη δανειστούν μόνο για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Όμως και εκεί… τζίφος. Η πλειοψηφία ήταν παιδιά και όπως είναι φυσικό, το μέγεθος ήταν πολύ μικρό για τον ηγέτη τους.

Τότε και αφού εξαντλήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια για να αγωνιστεί ο Τζόρνταν με το «23», ήρθε η λύση από έναν φροντιστή των «ταύρων». Για τις εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως αυτή, ο άνθρωπος εκείνος είχε στη βαλίτσα του μία φανέλα με το νούμερο «12», χωρίς φυσικά να έχει όνομα στην πλάτη.

Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή της επίσημης παρουσίασης των ομάδων. Όταν ήρθε η σειρά του Τζόρνταν όλο το γήπεδο «πάγωσε», ακούγοντας πως ο ύψους 1,98μ. απόφοιτος του North Carolina, δεν φορούσε το «23», αλλά το «12», καθώς δεν γνώρισε τι είχε προηγηθεί.



Για πάνω από τρεις περιόδους, το γεγονός αυτό δεν είχε επηρεάσει τον «Air», καθώς χάρη σ’ άλλο ένα… καυτό του βράδυ, οδηγούσε τους Μπουλς με διψήφιες διαφορές. Όμως, στην τέταρτη, η ομάδα του Σικάγου «κατέρρευσε», οι Μάτζικ έκαναν το comeback και αφού έστειλαν το παιχνίδι στην παράταση, κατάφεραν να πάρουν τη νίκη με το τελικό 135-129!

Τι είχε κάνει ο Τζόρνταν σε εκείνο το παιχνίδι; Αγωνιζόμενος για περίπου 47 λεπτά, σημείωσε 49 πόντους (έχοντας 21/43 σουτ συνολικά), με τους Αμερικάνους –ειδικοί σε κάτι τέτοια στατιστικά- να γράφουν πως αυτή ήταν η καλύτερη εμφάνιση παίκτη στην ιστορία του αθλήματος, φορώντας το «12». Επίτευγμα, που ποσώς ενδιέφερε τον «Air», ο οποίος δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου: «Ήταν ένα παιχνίδι που έπρεπε να το είχαμε πάρει. Δεν δίνω… δεκάρα για το πώς έπαιξα. Είχαμε τις ευκαιρίες μας να πάρουμε τη νίκη, αλλά δεν τις εκμεταλλευτήκαμε».

Φυσικά, στη συνέχεια ο ηγέτης των Μπουλς ερωτήθηκε για την κλοπή που έγινε λίγη ώρα πριν τον αγώνα, με τον «Air», όπως οι περισσότεροι αθλητές, να αποκαλύπτει την… ανθρώπινη πλευρά του, ότι δηλαδή είναι προληπτικός: «Ποτέ δεν μου έχει συμβεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Είναι, όμως, πολύ ενοχλητικό γιατί είσαι δεμένος με κάποια πράγματα και αυτά δεν θέλεις να στα παίρνουν»…

Όσον αφορά στον δράστη; Δεν βρέθηκε ποτέ και φυσικά ούτε και η φανέλα που έκλεψε! Ο σύγχρονος… Φαντομάς, όμως, κατάφερε να γίνει πρωταγωνιστής σε μία ιστορία μυστηρίου που η υπόθεσή της παραμένει ανεξιχνίαστη μέχρι και σήμερα, διαπράττοντας έτσι το τέλειο έγκλημα…



ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube