Ρωσικά drones έπληξαν πολιτικούς στόχους και προκάλεσαν πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες στο Χάρκοβο και τα περίχωρά του, στη βορειοανατολικά Ουκρανία, ανέφεραν αξιωματούχοι της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης και πρωτεύουσας της ομώνυμης περιφέρειας της χώρας, προσθέτοντας πως οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ακόμη εξακριβώνουν εάν υπήρξαν θύματα.

Ο περιφερειάρχης Ολεχ Σινεγκούμποφ ανέφερε μέσω Telegram ότι έγιναν ρωσικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών και κοινότητας.

Ο δήμαρχος του Χαρκόβου, πρωτεύουσας της ομώνυμης περιφέρειας, ανέφερε πως εκδηλώθηκε πυρκαγιά που οδεύει να ελεγχθεί, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Μισή ώρα μετά τις ανακοινώσεις αυτές, παρέμεναν σε ισχύ συναγερμοί για αεροπορικές επιδρομές σε περιφέρειες της κεντρικής, της δυτικής και της ανατολικής Ουκρανίας, πάντως όχι στην πρωτεύουσα Κίεβο και την περιφέρειά της.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία έκανε επίσης λόγο για πιθανές ρωσικές επιθέσεις στη Λβιβ, στα σύνορα με την Πολωνία.

Ουκρανικά ντρόουν στη Ζαπορίζια;
Εξάλλου το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως αναχαίτισε εννιά drones της Ουκρανίας καθώς πετούσαν προς την κατεύθυνση του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, που κυρίευσαν τα ρωσικά στρατεύματα στην αρχή του πολέμου κι έχει γίνει επανειλημμένα στόχος βομβαρδισμών.

«Εννιά ουκρανικά drones τύπου Copter εντοπίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από στοιχεία της αντιαεροπορικής άμυνας σε υπηρεσία κοντά στην πόλη Ενέργονταρ», κοντά στην οποία βρίσκεται το εργοστάσιο, το μεγαλύτερο του είδους σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι συνεχίζει τις «προκλήσεις» και «απειλεί» να προκαλέσει «ανθρωπογενή καταστροφή» στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, καθώς και ότι θέλει να «παρεμποδίσει την εναλλαγή προσωπικού του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ)», επιθεωρητές του οποίου βρίσκονται επιτόπου.

Τα δυο εμπόλεμα μέρη έχουν αλληλοκατηγορηθεί επανειλημμένα για βομβαρδισμούς στην εγκατάσταση και ότι θέλουν να προκαλέσουν πυρηνικό δυστύχημα.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι έβαλε στο στόχαστρο με drones πυρηνικό σταθμό στην παραμεθόρια ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, πλήττοντας διοικητικό κτίριο και χώρο αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων.

Η διοίκηση του εργοστασίου πάντως διαβεβαίωσε πως η επίθεση δεν προκάλεσε αύξηση της ραδιενέργειας.

Ο ΔΟΑΕ έχει επισημάνει επανειλημμένα πως ο κόσμος έχει γλιτώσει μόνο κατά τύχη από πυρηνικό δυστύχημα στη Ζαπορίζια.

Πηγή: Kathimerini.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ανατροπή στο διπλό φονικό στο Αίγιο: Δεν βρέθηκαν DNA, ίχνη πυρίτιδας ή αίμα στα ρούχα του 65χρονου

Θεσσαλονίκη: Εξαγοράσιμη ποινή 18 μηνών στον 63χρονο που παρενόχλησε 8χρονη στο άλσος Συκεών

Θλίψη στην Πάτρα: Κατέληξε νήπιο στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη σε δύο νεαρά αδέλφια για την αρπαγή του 25χρονου – Πώς έγινε η απόπειρα απαγωγής

Hellenic Train: Προσωρινές τροποποιήσεις δρομολογίων στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη από 22 έως και 24 Ιουνίου

Το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα συμπληρώνεται μετά από 220 χρόνια - Απομακρύνθηκαν τα ικριώματα

Οι άνδρες πιέζονται οικονομικά και δεν νιώθουν πια «κουβαλητές»

Στις 2 Ιουλίου θα συνεχιστεί η δίκη Λιγνάδη - Απορρίφθηκε το αίτημα για διορισμό ψυχολόγου

Θεσσαλονίκη: Τροχαίο με τραυματία - Συνελήφθη 45χρονος με μέθη

Θανατηφόρα παράσυρση 42χρονου πεζού στο Ηράκλειο