Η ανακοίνωση του Τζιάνι Ινφαντίνο πως η Σαουδική Αραβία είναι η μοναδική υποψηφιότητα που κατατέθηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2034 και ως εκ τούτου θα αναλάβει τη διοργάνωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Όπως συνέβη και με το Κατάρ, το Μουντιάλ θα επιστρέψει στην Ασία σε 11 χρόνια, με τη διεθνή κοινή γνώμη να αντιδρά με τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντέδρασαν έντονα στην επιβεβαίωση του προέδρου της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 θα διεξαχθεί στη Σαουδική Αραβία.

Η πρώτη που έστειλε μήνυμα μετά την ανακοίνωση του προέδρου της FIFA ήταν η Διεθνής Αμνηστία, η οποία μέσω του Στιβ Κόκμπερν (επικεφαλής οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης) υπογράμμισε: «Πρέπει να είναι έτοιμη να σταματήσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών εάν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αντιμετωπιστούν αξιόπιστα».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τη μεριά του, χαρακτήρισε «ντροπή» τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στη Σαουδική.

«Η Σαουδική Αραβία δεν πρέπει να ανταμείβεται για την καταστολή της», ανέφερε η πρόεδρος Μίνκι Γουόρντεν και συμπλήρωσε: «Δεν είναι δυνατή η ανεξάρτητη παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία λόγω της κυβερνητικής καταστολής.

Είναι αδύνατο για τη FIFA να παρακολουθεί και να επιθεωρεί συνεχώς τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία με βάση τη δική της πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η FIFA αποτυγχάνει στην ευθύνη της απέναντι στον κόσμο του ποδοσφαίρου να διεξάγει τις διαδικασίες διαγωνισμού κι επιλογής του Παγκοσμίου Κυπέλλου με ηθικό, διαφανή, αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube