Για μια ακόμη φορά η εθνική ομάδα της Δανίας θα δώσει το «παρών» σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι «Βίκινγκ» ταξιδεύουν στο Κατάρ έχοντας ως οδηγό την εξαιρετική τους παρουσία το 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας, όπου είχαν φτάσει μέχρι τα προημιτελικά, με τη Βραζιλία να τους «φράζει» τον δρόμο προς την τετράδα. Βέβαια, έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε.

Μπορούν άραγε οι Δανοί να επαναλάβουν μια πορεία ανάλογη με εκείνη;

O δρόμος προς το Κατάρ


Η Δανία πήρε το «εισιτήριο» για το Παγκόσμιο Κύπελλο, προφανώς από την ευρωπαϊκή ζώνη, μέσω του 6ου ομίλου της προκριματικής φάσης. Αντίπαλοί της σε αυτό το μονοπάτι ήταν η Σκωτία, το Ισραήλ, η Αυστρία, η Μολδαβία και τα Νησιά Φερόε. Τερμάτισε στην πρώτη θέση με 27 βαθμούς, παίρνοντας πανηγυρικά την πρόκριση, μετρώντας 9 νίκες και 1 ήττα.

Μάλιστα, η ομάδα του Κάσπερ Γιούμλαντ ήταν καταιγιστική επιθετικά, πετυχαίνοντας 30 τέρματα, ενώ η άμυνά της δέχθηκε μόλις 3 γκολ.


Το αστέρι


Φυσικά, τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό δεν θα μπορούσε να τον κατέχει άλλος από τον Κρίστιαν Έρικσεν. Ο 30χρονος μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετά τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας του στο πρόσφατο Euro, επέστρεψε δυνατότερος και πλέον διανύει μια… δεύτερη επιτυχημένη καριέρα.

Έχει αγωνιστεί με το εθνόσημο 117 φορές, στις οποίες έχει πετύχει 39 τέρματα, ενώ παράλληλα φορά και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.


Ο… παλιός που λείπει


Έχοντας εντυπωσιάσει τα πλήθη το 1992 με την κατάκτηση του Euro, η Δανία κατά το παρελθόν είχε στο ρόστερ της σπουδαίους ποδοσφαιριστές, σε όλες τις θέσεις.

Ωστόσο, παρά τις εξέχουσες παρουσίες παικτών τα τελευταία χρόνια, υπάρχει και μια απουσία που θα μπορούσε να ανεβάσει κατά πολύ την αμυντική της λειτουργία. Ο λόγος για τον Ρενέ Χένρικσεν που έγραψε μεγάλη ιστορία και στη χώρα μας με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ενώ με την εθνική ομάδα της χώρας του αγωνίστηκε σε 66 αναμετρήσεις.


Η επιτυχία και η αποτυχία


Αδιαμφισβήτητα, πρωταρχικός στόχος των Δανών είναι η πρόκριση στην φάση των «16». Όμως το ταλέντο και η… φόρα με την οποία έρχονται από το Euro 2020 θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό κίνητρο ακόμη και για τα ημιτελικά. Άλλωστε, τους έχει μείνει και απωθημένο από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, όταν και αποκλείστηκαν από τη μετέπειτα φιναλίστ Βραζιλία στους «8».

Μεγάλη αποτυχία από την άλλη θα είναι σίγουρα ο αποκλεισμός από τον όμιλο.


Ο προπονητής


Προπονητής της Δανίας είναι ο 50χρονος Κάσπερ Γιούλμαντ. Ο Δανός τεχνικός βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία από τον Αύγουστο του 2020, όταν και διαδέχθηκε τον Νορβηγό Άγκε Χαρέιντε.

Ο Γιόυλμαντ μετρά 33 παιχνίδια στον πάγκο της Δανίας, έχοντας 22 νίκες 2 ισοπαλίες και 9 ήττες.



Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Σμάιχελ (Νις), Ο. Κρίστενσεν (Χέρτα), Ρένοου (Ουνιόν Βερολίνου)

Αμυντικοί: Κίαερ (Μίλαν), Άντερσεν (Κρίσταλ Πάλας), Μέλε (Αταλάντα), Αντρέας Κρίστενσεν (Μπαρτσελόνα), Ράσμους Κρίστενσεν (Λιντς), Στρίγκερ-Λάρσεν (Τράμπσονσπορ), Νέλσον (Γαλατασαράι), Βας (Μπρόντμπι), Μπα (Μπενφίκα)

Μέσοι: Ντιλέινι (Σεβίλλη), Γένσεν (Μπρέντφορντ), Έρικσεν (Μαν. Γιουνάιτεντ), Χόιμπιεργκ (Τότεναμ), Νόργκααρντ (Μπρέντφορντ), Σκεβ (Χόφενχαϊμ)

Επιθετικοί: Σκόου Όλσεν (Μπριζ), Λίντστρεμ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Κορνέλιους (Κοπεγχάγη), Μπρέθγουεϊτ (Εσπανιόλ), Ντόλμπεργκ (Σεβίλλη), Ντάμσγκααρντ (Μπρέντφορντ), Βιντ (Βόλφσμπουργκ), Γιουσούφ Πόουλσεν (Λειψία)

Η πιθανή ενδεκάδα:



Το πρόγραμμα της Δανίας στον 4ο όμιλο:
1η αγωνιστική
22 Νοεμβρίου Δανία-Τυνησία (15:00)
2η αγωνιστική
26 Νοεμβρίου Γαλλία Δανία (18:00)
3η αγωνιστική
30 Νοεμβρίου Αυστραλία-Δανία (17:00)

Επιμέλεια: Γιώργος Ζαχαρίου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube