Το Εκουαδόρ ίσως να μην έχει τη φήμη της… ποδοσφαιρομάνας, ωστόσο έχει μεγαλώσει πολύ ποδοσφαιρικά εντός του 21ου αιώνα. Αυτό θα είναι μόλις το τέταρτο Μουντιάλ που θα συμμετάσχει η χώρα του Ισημερινού, όλα όμως έχουν έρθει από το 2002 μετά, δείχνοντας πως έχει γίνει πια συνεπής στο ραντεβού.

Μπορεί να ήρθε αντιμέτωπο με παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις, όμως το Εκουαδόρ σαν το... γαλατικό χωριό του Αστερίξ κατάφερε να… επιβιώσει και να κλείσει εισιτήριο για το Κατάρ. Εκεί, σκοπεύει να διεκδικήσει την πρόκριση στον ελπιδοφόρο όμιλο εναντίον Ολλανδίας, Κατάρ και Σενεγάλης.

Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει λοιπόν, την ομάδα του Ισημερινού, που μπορεί να υστερεί σε ταλέντο, όμως υπερτερεί σε… άγνοια κινδύνου, και ταξιδεύει στο Κατάρ για να παίξει το ποδόσφαιρο της και να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί.

Ο δρόμος προς το Κατάρ


H ομάδα του Ισημερινού κατόρθωσε να προκριθεί, τερματίζοντας τέταρτη στα προκριματικά της Νότιας Αμερικής. Στο δρόμο προς αυτό το μεγάλο κατόρθωμα, πέτυχε κάποια σπουδαία αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, στη 2η αγωνιστική φιλοδώρησε με 4 γκολ την Ουρουγουάη, ενώ δύο αγωνιστικές μετά διέλυσε την Κολομβία με 6-1. Νίκησε δύο φορές τη Βολιβία και την Παραγουάη, ενώ απέσπασε ισοπαλία από τη Βραζιλία. Την τελευταία μέρα των προκριματικών, μάλιστα, οι «τρικολόρ» κατάφεραν να πάρουν την απευθείας θέση στο Κατάρ, ισοφαρίζοντας στο 90+3 την Αργεντινή σε 1-1 με γκολ του Ενέρ Βαλέντσια. Η τελική κατάταξη τους βρήκε πάνω από παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις, όπως η Κολομβία και η Χιλή, και μόλις δύο βαθμούς πίσω από την Ουρουγουάη.

Το αστέρι


Η απάντηση εδώ είναι εύκολη. Ο Ενέρ Βαλέντσια είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των «τρικολόρ», με 35 γκολ, και ο πλέον έμπειρος παίκτης του ρόστερ. Ο Εκουαδοριανός επιθετικός, με πολλά «γαλόνια» στην Premier League, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δαιμονιώδη φόρμα με τη Φενέρμπαχτσε, όντας πρώτος σκόρερ του τούρκικου πρωταθλήματος, και αναμένεται να αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» για την ομάδα του Ισημερινού. Άξιοι αναφοράς πάντως, και οι Μοϊσές Καϊσέδο και Πέρβις Εστουπινιάν, βασικοί παίκτες της Μπράιτον, αλλά και ο ταλαντούχος αμυντικός της Λεβερκούζεν, Πιέρο Ιντσάπιε.


Ο… παλιός που λείπει


Ένας… συνονόματος του προηγούμενου, είναι η απάντηση. Ο Αντόνιο Βαλέντσια, ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής που γέννησε αυτή η μικρή χώρα, αποσύρθηκε από την εθνική ομάδα πριν από τρία χρόνια, και δυστυχώς δε θα «κοσμήσει» τα γήπεδα του Κατάρ. Η αξία του Εκουαδοριανού δεξιού μπακ είναι δεδομένη, καθώς μιλάμε για έναν παίκτη με πάνω από 300 εμφανίσεις και πολλούς τίτλους με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και 100 συμμετοχές με την εθνική ομάδα.


Η επιτυχία και η αποτυχία


Το Εκουαδόρ έχει την τύχη να βρίσκεται σε όμιλο με δύο ομάδες στα μέτρα του. Η Ολλανδία φυσικά είναι πολλά επίπεδα πάνω, όμως οι «τρικολόρ» έχουν όλα τα φόντα για να ανταγωνιστούν το Κατάρ και τη Σενεγάλη για τη 2η θέση του ομίλου. Επιτυχία, επομένως, θα είναι ακριβώς αυτό, το Εκουαδόρ δηλαδή να επαναλάβει το κατόρθωμα του 2006 και να προκριθεί από τη φάση των ομίλων. Αποτυχία, αντίθετα, θα είναι να τερματίσει στην τελευταία θέση του ομίλου, χωρίς να πάρει κάποια νίκη απέναντι στις δύο ομάδες που στη θεωρία μπορεί να υποσκελίσει.

Ο προπονητής


Ο Γκουστάβο Αλφάρο δεν είναι τυχαίος προπονητής. Ο Αργεντινός τεχνικός κουβαλάει τριάντα χρόνια εμπειρίας στην «πλάτη» του, με πολλές επιτυχίες στη λατινική Αμερική. Πιο πρόσφατη από αυτές, η κατάκτηση του πρωταθλήματος της Αργεντινής με την Μπόκα Τζούνιορς, τη σεζόν 2019-20. Προπονητής του Εκουαδόρ είναι από το καλοκαίρι του 2020, με την ομάδα να δείχνει έκτοτε ένα πολύ θετικό και ανανεωμένο πρόσωπο, με αποκορύφωμα την πρόκριση στο Κατάρ. Συνολικά ως τεχνικός των «τρικολόρ» μετρά 31 ματς, έχοντας 11 νίκες, 12 ισοπαλίες και 8 ήττες.



Η αποστολή
Τερματοφύλακες: Μοϊσές Ράμιρες (Ιντεπεντιέντε Ντελ Βάλε), Αλεξάντερ Ντομίνγκες (Λίγκα ντε Κίτο), Ερνάν Γκαλίντες (Αούκας)

Αμυντικοί: Πιέρο Ιντσάπιε (Λεβερκούζεν), Ρόμπερτ Αρμπολέδα (Σάο Πάουλο), Φέλιξ Τόρες (Σάντος Λαγκούνα), Χαβιέρ,, Αρεάγκα (Σιάτλ Σάουντερς), Τζάκσον Πορόσο (Τρουά), Άντζελο Πρεσιάδο (Γκενκ), Περβίς Εστουπινιάν (Μπράιτον), Γουίλιαμ Πάτσο (Αντβέρπ), Ντιέγκο Παλάσιος (Λος Άντζελες)

Μέσοι: Μοϊσές Καϊσέδο (Μπράιτον), Κάρλος Γκρουέσο (Άουγκσμπουργκ), Τζέγκσον Μέντες (Λος Άντζελες), Άλαν Φράνκο (Ταγέρες), Χοσέ Σιφουέντες (Λος Άντζελες), Άνχελ Μένα (Λεόν), Γκονσάλο Πλάτα (Βαγιαδολίδ), Τζέρεμι Σαρμιέντο (Μπράιτον), Ρομάριο Ιμπάρα (Πατσούκα), Αΐρτον Πρεσιάδο (Σάντος)

Επιθετικοί: Ένερ Βαλέντσια (Φενέρμπαχτσε), Μίκαελ Εστράδα (Κρους Ασούλ), Τζορκαέφ Ρεάσκο (Νιούελς Ολντ Μπόις), Κέβιν Ροντρίγκες (Ιμπαμπούρα)

Πιθανή ενδεκάδα


To πρόγραμμα του Εκουαδόρ στον 1ο όμιλο
1η αγωνιστική
20 Νοεμβρίου Κατάρ – Εκουαδόρ (18:00)
2η αγωνιστική
25 Νοεμβρίου Ολλανδία – Εκουαδόρ (18:00)
3η αγωνιστική
29 Νοεμβρίου Σενεγάλη – Εκουαδόρ (17:00)

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Τσιριγώτης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube