Παναθηναϊκός και Μακάμπι Τελ Αβίβ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο ΟΑΚΑ (11/3, 21:00), σε ένα από τα πλέον παραδοσιακά ντέρμπι της Ευρώπης.

Άλλωστε, οι δύο ομάδες θεωρούνται «κολοσσοί» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αφού οι τροπαιοθήκες τους είναι ασφυκτικά γεμάτες με κούπες κάθε χρώματος και… μεγέθους, ενόσω βρίσκονται στην 3η θέση της λίστας των ομάδων με τις περισσότερες κατακτήσεις στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Μόνο που η φετινή σεζόν τους στην Ευρωλίγκα δεν εξελίσσεται όπως έχουν συνηθίσει οι απαιτητικοί και χορτασμένοι φίλαθλοί τους. Το «τριφύλλι» έχει αποκλειστεί από την οκτάδα, αφού υπάρχουν μόνο κάποιες απειροελάχιστες -μαθηματικές- πιθανότητες, ενώ η «ομάδα του λαού» απέχει 5 νίκες από την 8η Ζενίτ και ουσιαστικά θεωρείται αποκλεισμένη από τη συνέχεια της διοργάνωσης, καθώς αναζητά ένα μικρό θαύμα για να προλάβει τα προημιτελικά.

Το sport-fm.gr «σκάλισε» το παρελθόν και αναζήτησε την τελευταία φορά που και ο Παναθηναϊκός και η Μακάμπι δεν βρέθηκαν (είτε μαζί, είτε μία εκ των δύο) στα προημιτελικά του θεσμού. Εδώ να αναφέρουμε ότι δεν υπολογίζεται η σεζόν 2002-03, όταν και αμφότεροι έμειναν εκτός Final Four, αλλά τότε δεν διεξήχθη η φάση των προημιτελικών, καθώς περνούσε μόνο η πρώτη από κάθε όμιλο του TOP-16.

Ας γυρίσουμε λοιπόν τον χρόνο πίσω και στο μακρινό 1999, που ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για πολλούς και διάφορους λόγους. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ βρισκόταν προ του σχίσματος της FIBA και της Ευρωλίγκας, ενώ στην κορυφαία διοργάνωση της ηπείρου καταγράφηκε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών.

Συγκεκριμένα, η απίθανη Ζαλγκίρις, καθοδηγούμενη μαεστρικά από τον Καζλάουσκας και τους Έντνι, Μπόουι και Στομπέργκας να… οργιάζουν στο παρκέ, φτάνει μέχρι το τέλος της διαδρομής επικρατώντας του Ολυμπιακού στον ημιτελικό και της Κίντερ Μπολόνια στον τελικό του Final Four του Μονάχου.



Εκείνη λοιπόν τη σεζόν, τόσο το «τριφύλλι», όσο και η «ομάδα του λαού» έμειναν εκτός προημιτελικών, αφού αποκλείστηκαν στους «16». Οι «πράσινοι» και πρωταθλητές Ελλάδας ξεκίνησαν με 15-1 στους δύο πρώτους γύρος, αλλά έπεσαν πάνω στην Τιμσίστεμ Μπολόνια του απίθανου Μάιερς, του Γιάριτς, του Φούτσκα και του Καρνισόβας και υπέστησαν δύο ήττες (58-63 εντός, 88-64 εκτός).



Μάλιστα, η αποστολή του «τριφυλλιού» φυγαδεύτηκε κατά την επιστροφή της από την Ιταλία, καθώς την περίμεναν... αγριεμένοι οπαδοί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Από την άλλη, οι Ισραηλινοί αποκλείστηκαν από την ποιοτικότατη Κίντερ Μπολόνια με δύο «καθαρές» ήττες (78-57 εκτός, 55-70 εντός).

Με προπονητή τον Σούμποτιτς και τους Μποντιρόγκα, Ράτζα, Αλβέρτη και Οικονόμου ως ηγετικές φυσιογνωμίες, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να σώσει εκείνη τη χρονιά, αφού κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας με το ιστορικό διπλό στο ΣΕΦ (53-62).



Από την άλλη, η Μακάμπι Τελ Αβίβ με τον Πίνι Γκέρσον στον πάγκο (σ.σ. ανέλαβε στη δύση του 1998) και τον νυν προπονητή του «τριφυλλιού», Όντεντ Κάτας, στο παρκέ, έφτασε μέχρι το νταμπλ στο Ισραήλ, ωστόσο συμπλήρωσε μια δεκαετία αποτυχιών στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Υπάρχει πάντως και ένας θετικός οιωνός για τις δύο ομάδες: το γεγονός πως την αμέσως επόμενη σεζόν (1999-00) έφτασαν μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, με το «τριφύλλι» να επικρατεί 73-67 των Ισραηλινών στη Θεσσαλονίκη και να κατακτά το 2ο ευρωπαϊκό του τρόπαιο.



Από ‘κει και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι «πράσινοι» έχουν να μείνουν εκτός οκτάδας στην Ευρωλίγκα από το 2007-08, ενώ οι Ισραηλινοί βίωσαν πολύ πιο πρόσφατα την πίκρα: το 2018-19 έμειναν στη 10η θέση.

Για να επιστρέψουμε στο αρχικό μας θέμα, ας δούμε τι συνέβαινε στον κόσμο λίγο πριν από το Millennium, το 1999, την τελευταία φορά δηλαδή που και ο Παναθηναϊκός και η Μακάμπι Τελ Αβίβ έμειναν εκτός οκτάδας της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ας ξεκινήσουμε με τα αθλητικά. Καταρχάς, ήταν η χρονιά που έμεινε χαραγμένη στους φίλους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία έφτασε στην κατάκτηση του τρεμπλ και πανηγύρισε την κούπα του Champions League με την απίθανη ανατροπή στον τελικό της Βαρκελώνης με την Μπάγερν Μονάχου.



Στη χώρα μας και στο ποδόσφαιρο, ο Ολυμπιακός του Μπάγεβιτς επιβεβαιώνει την κυριαρχία του εντός συνόρων, αφού κατακτά το νταμπλ, ενώ φτάνει μια ανάσα από την πρόκριση στους «4» του Champions League, αλλά ο Κόντε τιμώρησε την άστοχη έξοδο του Δημήτρη Ελευθερόπουλου στη ρεβάνς με τη Γιουβέντους.

Σε οικονομικό επίπεδο, καθιερώνεται ως επίσημο νόμισμα το ευρώ, το οποίο μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας τρία χρόνια αργότερα. Στη χώρα μας είχαμε ακόμα δραχμές...

Τον Φεβρουάριο συλλαμβάνεται στην Κένυα ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Τον Μάρτιο, αρχίζουν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου, ενώ ένα μήνα αργότερα η ποδοσφαιρική ΑΕΚ σπάει το διεθνές εμπάργκο και ταξιδεύει στο Βελιγράδι, όπου δίνει φιλικό αγώνα με την Παρτιζάν.



Στην Ελλάδα, κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, ενώ τον Σεπτέμβριο η χώρα έζησε τη φρίκη του σεισμού της Αθήνας, που είχε ως τραγικό απολογισμό τον θάνατο 145 ανθρώπων.

Λίγες ημέρες μετά αρχίζει το μεγάλο κραχ του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τις μετοχές-φούσκες: υπολογίζεται ότι περίπου 300 δισεκατομμύρια δραχμές (!) άλλαξαν χέρια, με τους μικροεπενδυτές να είναι οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης.

Τον Ιούνιο, η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή αναδείχθηκε πρώτο κόμμα (με 36%) στις Ευρωεκλογές, που ουσιαστικά σήμαναν το τέλος της παράταξης του Αντώνη Σαμαρά, «Πολιτική Άνοιξη», η οποία απέτυχε να συγκεντρώσει το 3%.



«Πλανητάρχης» και 42ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν ο Μπιλ Κλίντον, που προσπαθούσε να αφήσει πίσω του το ερωτικό σκάνδαλο με τη Μόνικα Λεβίνσκι.

Τον Φεβρουάριο του 1999 έρχονται στη ζωή ο Λούκα Ντόντσιτς και ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, ενώ εκείνη τη χρονιά φεύγουν από αυτό το μάταιο κόσμο σπουδαίες προσωπικότητες, η καθεμία στο χώρο της, όπως ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν, ο Τζόε Ντι Μάτζιο, ο Αλφ Ράμσεϊ, ο Λουκάς Μπάρλος, ο Φρέντυ Γερμανός, ο Νίκος Ρίζος και η Ρίτα Σακελλαρίου.

Στη μουσική, ο κόσμος χορεύει στους ρυθμούς του «Livin' la Vida Loca» του Ρίκι Μάρτιν, του «Bailamos» του Ενρίκε Ινγκλέσιας και του «Mambo No. 5» του Λου Μπέγκα, ο Κάρλος Σαντάνα και ο Λένι Κράβιτζ κυκλοφορούν και ροκάρουν με το «Smooth» και το «Fly Away» αντίστοιχα, η Μπρίτνεϊ Σπίαρς προκαλεί αναταραχή ως σέξυ έφηβη στο video clip του «Baby One More Time», ενώ στην πρώτη θέση του Billboard της χρονιάς βρίσκουμε το «Believe» της Cher.



Στη χώρα μας, οι επιτυχίες της εποχής είναι το «Όνειρο ήτανε» του Αλκίνοου Ιωαννίδη, το «Αγάπη τι δύσκολο πράγμα» και η επανεκτέλεση του «Άκου βρε φίλε» από τον Νότη Σφακιανάκη, που έσπασε τα ρεκόρ με τον πολλαπλά πλατινένιο δίσκο «Ενθύμιον», το «Μόνος μου» του Αντώνη Ρέμου, το «Φαινόμενο» του Βασίλη Καρρά, αλλά και το «Παλιό μου παλτό» του Χρήστου Δάντη.

Στην Eurovision μεγάλη νικήτρια ήταν η Σαρλότε Νίλσον και η Σουηδία με το τραγούδι «Take Me to Your Heaven», ενώ η χώρα μας δεν πήρε μέρος στον διαγωνισμό.

To 1999 ήταν μια σπουδαία χρονιά για τον κινηματογράφο, αφού βγήκαν αριστουργήματα όπως το «Πράσινο Μίλι», το «American Beauty», το «Μάτια ερμητικά κλειστά» και το «Fight Club», αλλά και μερικές ακόμα χαρακτηριστικές ταινίες, όπως «Matrix», «Star Wars Episode I», «Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς», «Mangolia», «The Insider» και «Η 6η αίσθηση».



Στα βραβεία Όσκαρ εκείνου του Μαρτίου είχαμε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών, με την αισθηματική κομεντί «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» να αναδεικνύεται καλύτερη ταινία, αφήνοντας πίσω της το συγκινητικό «Η ζωή είναι ωραία» και το πολεμικό δράμα «Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν».

Τέλος, για τον τομέα της τεχνολογίας έχουμε και λέμε: το 1999 κυκλοφόρησε στην αγορά το θρυλικό κινητό Nokia 3210, το Facebook, το Twitter και το Instagram βρίσκονταν μόνο στο μυαλό των ιδρυτών τους (μπορεί και όχι), το PlayStation 1 ήταν η κυρίαρχη κονσόλα στα video games, ενώ οι ταχύτητες στο Internet ήταν μηδαμινές σε σύγκριση με το σήμερα...

Υ. Γ. Ο bwinΣΠΟΡ FM συμπλήρωνε 3 χρόνια ζωής τον Ιούνιο εκείνου έτους...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Σαν σήμερα γλίστρησε ο Τζέραρντ και ο τίτλος από τη Λίβερπουλ

Από τον Τζολάκη στον Σίνα: Οι ήρωες του Ολυμπιακού δεν φορούσαν κάπα, αλλά γάντια!

Περιστέρι bwin: Η απόλυτη επιβεβαίωση του trust the process

Η μεγάλη της Γκιπούσκοα σχολή: Από τα βασκικά χωριά, στην ελίτ της Ευρώπης

Βάζει γκολ-βαθμούς και… βγάζει γούστα: Η πολύτιμη συνεισφορά του «ιδανικού αναπληρωματικού» Σπόραρ στον Παναθηναϊκό!

«Σκάσε! Έχετε φάει τέσσερα γκολ. Τράβα σπίτι τώρα»: Η τελευταία επίσκεψη του Τούντορ στο Ολίμπικο ήταν… πανωλεθρία!

Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Ένας υπερσκόρερ στον ΠΑΟΚ, καταδικασμένος από τον χειρότερο εαυτό του

Ο Τσάμπι Αλόνσο μένει, πάει για τρεμπλ και πετάει την ταμπέλα της… Νεβερκούπεν!

Ο αυτοκράτορας της Ρώμης δεν πέθανε, είναι ο Φραντσέσκο Τότι!

Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι: Ο ήρωας της Γεωργίας που έβγαζε 800 ευρώ μπορεί να γίνει ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ευρώπη!