Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται σήμερα στις 8 το βράδυ τον ΠΑΣ Γιάννινα στο «Απόστολος Νικολαΐδης» για την ρεβάνς του 2-1 της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας.

Οι «πράσινοι» καλούνται να ανατρέψουν το εις βάρος τους σκορ από την πρώτη αναμέτρηση του Αγρινίου με τους Ηπειρώτες και να προχωρήσουν, ως… οφείλουν άλλωστε, στην ημιτελική φάση της δεύτερης τη τάξει εγχώριας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης!

Έργο ούτως ή άλλως δύσκολο, λόγω του καλού συνόλου του αντιπάλου, της πίεσης που αντιμετωπίζουν άπαντες πλέον στον Παναθηναϊκό αλλά και της… προϊστορίας που υπάρχει...

Το sport-fm.gr έψαξε και βρήκε τι συνέβη όποτε το «τριφύλλι» δεν κέρδισε το πρώτο ματς στο Κύπελλο και αναγκάστηκε να πάει για τη νίκη-πρόκριση, την τελευταία δεκαετία.

Με τα αποτελέσματα να… ανεβάζουν τον βαθμό δυσκολίας για τον Λάζλο Μπόλονι και τους ποδοσφαιριστές του, αφού η προϊστορία λέει ότι σε σύνολο επτά ανάλογων περιπτώσεων τα έχει καταφέρει μόλις δύο φορές -με πιο πρόσφατη την περυσινή, ξανά απέναντι στον ΠΑΣ- ενώ απέτυχε σε πέντε!

Ας θυμηθούμε, όμως, ξεχωριστά την κάθε μια από τις περιπτώσεις στις οποίες αναφερόμαστε:

Το γύρισε και το… πήρε!
Την σεζόν 2013-14 ο Παναθηναϊκός βρέθηκε με… μειονέκτημα στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου. Κι αυτό γιατί, στο πρώτο παιχνίδι με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, στις 19 Μαρτίου είχε ηττηθεί με 1-0.

Στη ρεβάνς, σχεδόν ένα μήνα μετά, η Λεωφόρος… φλέγεται, ο Αμπέντ στέλνει το ματς στην παράταση σκοράροντας στο 20ο λεπτό και μετά… αναλαμβάνει δράση ο Μπεργκ, με τον Σουηδ επιθετικό να πετυχαίνει δύο τέρματα στο 96’ και στο 115’ με πέναλτι, για το τελικό 3-0 που έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του και, εν τέλει το τρόπαιο, μετά την επιβλητική νίκη επί του ΠΑΟΚ με 4-1 στον τελικό του ΟΑΚΑ!



Τον πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα
Την αμέσως επόμενη περίοδο, 2014-15, οι «πράσινοι» βρίσκουν απέναντί τους την Ξάνθη αυτή την φορά στην φάση των «16». Μάλιστα, φεύγουν από την ακριτική πόλη στις 21 Ιανουαρίου με ισοπαλία και δη με γκολ, χάρη στο τέρμα του Καρέλη στο 87’ που είχε ισοφαρίσει εκείνο του Λουσέρο.

Η ρεβάνς στις 29 του ίδιου μήνα στο «Απόστολος Νικολαΐδης» κυλούσε σε… χαμηλό τέμπο, με τους γηπεδούχους να περιμένουν να προκριθούν ακόμα και με 0-0. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον… Βασιλακάκη, ο οποίος με κοντινή προβολή στο 88’ «απάντησε» με το ίδιο νόμισμα κι έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του, τελικά!



Αποκλείστηκε με… γκολάρα
Βρισκόμαστε στην επόμενη χρονιά, 2015-16, όπου ο Παναθηναϊκός συναντάει τον Ατρόμητο, στα προημιτελικά του Κυπέλλου. Στις 27 Γενάρη το πρώτο μεταξύ τους ματς έχει… κουλούρια στην Λεωφόρο, με τις δύο ομάδες να είναι μάλλον επιφυλακτικές κι ως εκ τούτου να καλούνται να λύσουν τις διαφορές τους στον επαναληπτικό του Περιστερίου.

Ματς που λαμβάνει χώρα στις 10 Φλεβάρη και, ουσιαστικά, είναι μια «κόπια» σε γενικές γραμμές του πρώτου, με δυνατές φάσεις, λίγες ευκαιρίες και τον Στόιτσεφ να το «καθαρίζει» για λογαριασμό των γηπεδούχων. Σκοράροντας με πολύ ωραίο μονοκόμματο διαγώνιο σουτ στην κίνηση, μετά από ασίστ του Κιβρακίδη, στο 65’!



Τον «χιόνισαν» Αρετόπουλος και Λαμία
Επόμενη περίπτωση που να μοιάζει με την φετινή περίπτωση συναντάμε και την σεζόν 2017-18, με τον ΠΑΟ να αντιμετωπίζει στους «16» της διοργάνωσης την Λαμία. Όλη η… ζημιά έγινε στο πρώτο ματς, που δεν έπρεπε να ξεκινήσει καν βέβαια λόγω έντονης χιονόπτωσης, αλλά ο διαιτητής Αρετόπουλος είχε όρεξη για… σκι, με αποτέλεσμα να έρθει το «βαρύ» και μη αναστρέψιμο 4-1, στις 21 Δεκέμβρη!

Η ρεβάνς στις 10 Γενάρη είχε τελικά διαδικαστικό χαρακτήρα, αφού τα τρία γκολ που χρειάζονταν για πρόκριση δεν ήρθαν ποτέ, με το τέρμα του Μουνιέ στο 74’ να έρχεται… αργά και το «φτωχό» 1-0 να μην αρκεί.



Ξανά ο «κακός δαίμονας» του
Παναθηναϊκός και Λαμία συναντιούνται στο… καπάκι, την περίοδο 2018-19 πάλι στην τρίτη φάση του Κυπέλλου, σε ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας. Καθώς το πρώτο μεταξύ τους ματς διεξάγεται ξανά στην πόλη της Φθιώτιδας, στις 10 Ιανουαρίου, ενώ το κερδίζουν οι γηπεδούχοι, αυτή την φορά με το… ρεαλιστικό 1-0.

Ο επαναληπτικός διεξάγεται στο Ολυμπιακό στάδιο αυτή την φορά, αλλά το τελικό αποτέλεσμα παραμένει ίδιο: γκολ του Εμμανουηλίδη στο 83’, παράταση, πέναλτι και… αποκλεισμός με 4-2, καθώς ο Μελίσας απέμκρουσε την εκτέλεση του Κάτσε και ο Κουρμπέλης είχε δοκάρι στην δική του, με την Λαμία να αναδεικνύεται «κακός δαίμονας» του Παναθηναϊκού!



Το έκανε και πέρυσι…
Για να φτάσουμε στην επόμενη επιτυχία που κατέγραψε το «τριφύλλι», έχοντας να ανατρέψεις εις βάρος του αποτέλεσμα και συγκεκριμένα πέρυσι όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον ΠΑΣ και πάλι, στους «16» της διοργάνωσης. Με τον «Άγιαξ της Ηπείρου» να παίρνει τη νίκη στον πρώτο αγώνα, στις 08/01 με 1-0.

Στον επαναληπτικό που έγινε πάλι στο ΟΑΚΑ, μια εβδομάδα μετά, η ομάδα του Γιώργου Δώνη έκανε την μεγάλη ανατροπή, νίκησε με 3-1 και πέρασε στον επόμενο γύρο! Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τον Παντελάκη, είδαν «καθαρό» γκολ του Ινσούα να ακυρώνεται, αλλά στην επανάληψη… κατέρρευσαν, καθώς Δώνης και Σένκεφελντ έκαναν το 2-1 μέσα σε ένα δίλεπτο, πριν τη μία ώρα αγώνα ενώ ο Μακέντα σκόραρε από την άσπρη βούλα, στο 72’.



Θέμα ανωτερότητας
Ωστόσο, το κλείσιμο της συγκεκριμένης προσπάθειας από πλευράς Παναθηναϊκού περιλάμβανε έναν ακόμα αποκλεισμό, αυτή την φορά από τον ΠΑΟΚ στην αμέσως επόμενη φάση.

Μεν το πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα, στις 5 Φεβρουαρίου, να λήγει με ήττα 2-0, από τα τέρματα των Βιεϊρίνια με πέναλτι και Βαρέλα με κεφαλιά, το έργο του ήταν ούτως ή άλλως δύσκολο, αφού ήθελε νίκη με… 3-0 στη ρεβάνς. Σκορ το οποίο όχι μόνο δεν ήρθε, τελικά, μια εβδομάδα μετά, αλλά αντιθέτως η ανωτερότητα του «δικεφάλου του Βορρά» του επέτρεψε να ντουμπλάρει τις νίκες του, αυτή την φορά με 1-0 -με το… γρήγορο γκολ του Σβιντέρσκι- και να περάσει… εύκολα στα ημιτελικά του Κυπέλλου.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Σαν σήμερα γλίστρησε ο Τζέραρντ και ο τίτλος από τη Λίβερπουλ

Από τον Τζολάκη στον Σίνα: Οι ήρωες του Ολυμπιακού δεν φορούσαν κάπα, αλλά γάντια!

Περιστέρι bwin: Η απόλυτη επιβεβαίωση του trust the process

Η μεγάλη της Γκιπούσκοα σχολή: Από τα βασκικά χωριά, στην ελίτ της Ευρώπης

Βάζει γκολ-βαθμούς και… βγάζει γούστα: Η πολύτιμη συνεισφορά του «ιδανικού αναπληρωματικού» Σπόραρ στον Παναθηναϊκό!

«Σκάσε! Έχετε φάει τέσσερα γκολ. Τράβα σπίτι τώρα»: Η τελευταία επίσκεψη του Τούντορ στο Ολίμπικο ήταν… πανωλεθρία!

Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Ένας υπερσκόρερ στον ΠΑΟΚ, καταδικασμένος από τον χειρότερο εαυτό του

Ο Τσάμπι Αλόνσο μένει, πάει για τρεμπλ και πετάει την ταμπέλα της… Νεβερκούπεν!

Ο αυτοκράτορας της Ρώμης δεν πέθανε, είναι ο Φραντσέσκο Τότι!

Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι: Ο ήρωας της Γεωργίας που έβγαζε 800 ευρώ μπορεί να γίνει ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ευρώπη!