Ο Κέντρικ Ναν έχει βαλθεί να... διαλύσει τα κοντέρ φέτος, κάνοντας μία αδιανόητη σεζόν στην Ευρωλίγκα με τον Παναθηναϊκό.

Ο Αμερικανός γκαρντ έκανε δικό του το βραβείο «Αλφόνσο Φορντ», το οποίο δίνεται κάθε χρόνο στον παίκτη που ολοκληρώνει την κανονική περίοδο έχοντας τον υψηλότερο μέσο όρο πόντων, υπό την προϋπόθεση πως θα έχει παίξει σε τουλάχιστον 60% των αγώνων.

Κάπως έτσι, ο Ναν έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Παναθηναϊκού που παίρνει το συγκεκριμένο βραβείο, το οποίο απονέμεται από τη σεζόν 2004/05. Πλέον, κυνηγάει ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα, στο οποίο έχουν φτάσει μόλις άλλοι δύο παίκτες στα 20 χρόνια που δίνεται το «Αλφόνσο Φορντ».

Συγκεκριμένα, ο πρώην NBAer φιλοδοξεί να γίνει ο τρίτος που θα συνδυάσει το βραβείο του πρώτου σκόρερ με τρόπαιο στην Ευρωλίγκα. Μάλιστα, οι άλλοι δύο που το έχουν καταφέρει είναι πραγματικοί «θρύλοι» της διοργάνωσης, κάτι που αναδεικνύει τη σπουδαιότητα αλλά και τη δυσκολία του εγχειρήματος.

Ο λόγος για τον Ναντό Ντε Κολο, που ήταν πρώτος σκόρερ τη σεζόν 2015-16 με 19,4 πόντους κατά μέσο όρο και πήρε την κούπα με την ΤΣΣΚΑ, και τον Βασίλιε Μίτσιτς, που πήρε το «Αλφόνσο Φορντ» τη σεζόν 2021-22 και στη συνέχεια κατέκτησε την Ευρωλίγκα με την Εφές του Αταμάν.

Οι προηγούμενοι νικητές του «Alphonso Ford Trophy»:

Τσαρλς Σμιθ (Πέζαρο) 2005: 20,7
Ντρου Νίκολας (Μπενετόν Τρεβίζο) 2006: 18,5
Ιγκόρ Ρακόσεβιτς (Μπασκόνια) 2007: 16,2
Μαρκ Σάλιερς (Ροάν) 2008: 21,8
Ιγκόρ ΡακόσεβΙτς (Μπασκόνια) 2009: 18,0
Λίνας Κλέιζα (Ολυμπιακός) 2010: 17,1
Ιγκόρ Ρακόσεβιτς (Μπασκόνια) 2011: 17,2
Μπο ΜακΚάλεμπ (Σιένα) 2012: 16.9
Μπόμπι Μπράουν (Σιένα) 2013: 18,8
Κιθ Λάνγκφορντ (Αρμάνι Μιλάνο) 2014: 17.6
Τέιλορ Ρότσεστι (Νίζνι Νόβγκοροντ) 2015: 18,9
Νάντο Ντε Κολό (ΤΣΣΚΑ Μόσχας) 2016: 19,.4
Κιθ Λάνγκφορντ (Ούνικς Καζάν) 2017: 21,8
Αλέξι Σβεντ (Χίμκι) 2018: 21,8
Μάικ Τζέιμς (Αρμάνι Μιλάνο) 2019: 19,8
Σέιν Λάρκιν (Αναντολού Εφές) 2020: 22,2 (δεν απονεμήθηκε βραβείο μετά τη διακοπή της σεζόν λόγω COVID)
Αλεξέι Σβεντ (Χίμκι) 2021: 19,8
Βασίλιε Μίτσιτς (Αναντολού Εφές) 2022: 18,2
Σάσα Βεζένκοφ (Ολυμπιακός) 2023: 17,6
Μάρκους Χάουαρντ (Μπασκόνια) 2024: 19,5

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Το Σούπερ Καπ της Ευρωλίγκας οδεύει προς Άμπου Ντάμπι - Ανοιχτό και το σενάριο Κωνσταντινούπολης

Κορυφαίος παράγοντας της EuroLeague ο Γιανκούνας της Ζαλγκίρις

Μπουενο: «Πιστεύω ακόμα ότι μπορούμε να βρούμε κοινό σημείο με το ΝΒΑ - Η Ευρωλίγκα δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο δυνατή»

Η ανάρτηση της Ευρωλίγκας για Ομπράντοβιτς-Διαμαντίδη: «Ακριβώς όπως παλιά»

Ευρωλίγκα: Με 24 ομάδες από τη σεζόν 2027/28 - Επενδύσεις άνω των 1,2 δισ. ευρώ

Ανέλαβε πρόεδρος της Ένωσης προπονητών της Ευρωλίγκας ο Πασκουάλ

Παρτίζαν: «Ο Μπόνγκα ενεργοποιεί τη ρήτρα του και πάει σε άλλη ομάδα της Ευρωλίγκας»

Σκαριόλο: «Ο Ολυμπιακός άξιζε τρεις από τις τελευταίες Ευρωλίγκες, αλλά όχι τη φετινή»

Ντίνος: «Ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, της δημιουργίας και της εξέλιξης»

Κορυφαία ομάδα της Euroleague στο μάρκετινγκ και φέτος ο Παναθηναϊκός