Τα πολλά λόγια είναι περιττά όταν μπαίνει σε οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το μπάσκετ, το όνομα του Πάου Γκασόλ. Ο θρυλικός Ισπανός φρόντισε να καταθέσει από νωρίς στην καριέρα του τα διαπιστευτήριά του όσον αφορά την αδιαμφησβήτητη ποιότητα και τη συνέπειά του, πρωταγωνιστώντας τόσο στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων, με τα χρώματα της Ισπανίας!

Η πρώτη του εμφάνιση σε μεγάλη διοργάνωση φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας ήταν στο Ευρωμπάσκετ του 2001, ωστόσο το μεγαλύτερό του τουρνουά με τη «φούρια ρόχα» το έκανε 14 χρόνια αργότερα, στο πρώτο Ευρωμπάσκετ που διεξήχθη σε τέσσερις διαφορετικές χώρες (Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Λετονία).



Εκεί, οι Ισπανοί κυριάρχησαν και με ηγέτη τους τον θρυλικό Πάου Γκασόλ, ο οποίος έσπασε τα… κοντέρ με τις εκπληκτικές του εμφανίσεις διανύοντας τότε το 35ο έτος της ηλικίας του, κατάφεραν να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, επικρατώντας με άνεση της Λιθουανίας (80-63) στον τελικό της Λιλ, και έχοντας αποκλείσει νωρίτερα τόσο την οικοδέσποινα Γαλλία (στα ημιτελικά), όσο και την Εθνική μας ομάδα (προημιτελικά).



Ο γηραιότερος των αδερφών Γκασόλ έδειξε από το ξεκίνημα εκείνης της διοργάνωσης τις… άγριες διαθέσεις του, παρά το γεγονός ότι η Ισπανία γνώρισε την ήττα στην πρεμιέρα, με 80-70 από τη Σερβία. Εκείνος κατάφερε να ξεχωρίσει, πετυχαίνοντας 16 πόντους, σε μια βραδιά που έμελλε να είναι και η χειρότερή του στη διοργάνωσή από μεριάς σκοραρίσματος.

Στη συνέχεια της πρώτης φάσης βοήθησε τα μέγιστα στο να προκριθεί η Ισπανία ως δεύτερη από τον όμιλό της με ρεκόρ 3-2, ενώ στη «φάση των 16» βρήκε απέναντί του την Πολωνία. Ήταν πλέον δεδομένο πως ο Πάου Γκασόλ αποτελούσε το… πρώτο βιολί της «φούρια ρόχα», φροντίζοντας να το αποδείξει και στα νοκ-άουτ.



Κόντρα στην Πολωνία σκόραρε 30 πόντους με 6/7 τρίποντα και οδήγησε την ομάδα του σε άνετη νίκη με 80-66, πριν βρει απέναντί του στα προημιτελικά την Ελλάδα. Κόντρα στην Εθνική μας ομάδα άγγιξε το double-double, με 27 πόντους και 9 ριμπάουντ, όντας ο καθοριστικότερος παράγοντας για την Ισπανία, στη νίκη-θρίλερ με 73-71.



Το καλύτερό του παιχνίδι το φύλαγε για τον ημιτελικό κόντρα στην οικοδέσποινα Γαλλία, της οποίας το καλάθι «βομβάρδισε» εκείνο το βράδυ μπροστά στα μάτια 27.000 θεατών στο «Πιερ Μορουά» της Λιλ, όπου πέτυχε 40 πόντους (12/19 δίποντα, 16/18 βολές), ενώ μάζεψε και 11 ριμπάουντ. Χάρη σε αυτόν, η Ισπανία έκαμψε την αντίσταση των γηπεδούχων με 80-75 στην παράταση (66-66 η κανονική διάρκεια), παίρνοντας την πολυπόθητη πρόκριση για τον τελικό.



Τελευταίο εμπόδιο για τη «φούρια ρόχα» στον δρόμο για το χρυσό μετάλλιο η Λιθουανία, η οποία τελικά ποτέ δεν κατάφερε να κοντράρει ουσιαστικά την ομάδα του κόουτς Σέρχιο Σκαριόλο. Οι Ισπανοί μπήκαν φορτσάτοι από την πρώτη περίοδο του μεγάλου τελικού, προηγήθηκαν με 19-8 και δεν κοίταξαν ποτέ πίσω, νικώντας τελικά με 80-63 και με τον Γκασόλ να είναι ξανά ο απόλυτος πρωταγωνιστής, με double- double (25 πόντους, 12 ριμπάουντ) και 4 ασίστ.



Έτσι, ο άνθρωπος που δικαίως χαρακτηρίζεται ένας από τους κορυφαίους ψηλούς της γενιάς του, στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για τρίτη φορά στην πλούσια καριέρα του (μετά το 2009 και το 2011), ενώ πήρε σπίτι του και το βραβείο του πολυτιμότερου της διοργάνωσης!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube