Ο Μάνουελ Λοκατέλι είναι το τελευταίο προϊόν των ακαδημιών της Μίλαν. Δυνατός, τεχνίτης, γεμάτος ταλέντο, έτοιμος να διεκδικήσει θέση βασικού σε κάθε αγώνα αν και μόλις 18 ετών.

Η προσωπικότητα δεν του λείπει σίγουρα. Διαφορετικά ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς δεν θα τον είχε ρίξει στα «θηρία» της Serie A, σε ηλικία μόλις 18 ετών.

Ήταν 21 Απριλίου του 2016, όταν στο 87ο λεπτό του αγώνα Μίλαν- Κάρπι, όταν αντικατέστησε τον Αντρέα Πόλι, ενώ λίγες ημέρες μετά, στις 14 Μαΐου, έκανε την πρώτη του συμμετοχή ως βασικός απέναντι στη Ρόμα στο «Σαν Σίρο».

Ο Μιχαΐλοβιτς δεν κάθεται πλέον στον πάγκο της Μίλαν, με τον Μοντέλα ωστόσο τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει. Ο Μανουέλ Λοκατέλι βρίσκεται στο επίκεντρο του τεχνικού σχεδιασμού των «ροσονέρι» και υποψήφιος για φανέλα βασικού σε κάθε παιχνίδι. Ο Λοκατέλι, που έχει ύψος 1 μέτρο και 86 εκατοστά, αρέσει διότι κάνει πολλά πράγματα και τα κάνει σωστά. Και γρήγορα. Πως όμως ο νεαρός μέσος έγινε από μία υπόσχεση σε εγγυημένη επιλογή;

1. Η πρώτη επαφή

Παρά την «άνθιση» των σχολείων ποδοσφαίρου, το μέρος που αναπτύσσονται τα ταλέντα παραμένουν οι αλάνες, οι δρόμοι, κάθε σημείο που τα παιδιά μπορούν να ορίσουν εστίες και να ξεκινήσουν το παιχνίδι. Έτσι και ο Μάνουελ έκανε τα πρώτα του βήματα πριν γίνει ποδοσφαιριστής, στο Πεσκάτε της επαρχίας του Λέκο. Ο πρώτος του προπονητής; Ο πατέρας του.

2. Η «κλοπή» που τον έστειλε στο Μιλάνο

Στα οκτώ του χρόνια, ο μικρός Μάνουελ, γεννημένος στις 8 Ιανουαρίου του 1998, βρισκόταν στο στόχαστρο της Αταλάντα, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για το εκτεταμένο δίκτυο παρατηρητών για τις ακαδημίες της. Ο Λοκατέλι διασχίζει τις πύλες της «Τζινγκόνια» και ξεκινά προπονήσεις με τους μικρούς του συλλόγου από το Μπέργκαμο. Το καλοκαίρι του 2009 όμως η Αταλάντα «κλέβει» από τις ακαδημίες της Μίλαν τον Ματία Αλβοργκέτι. Οι «ροσονέρι» νευριάζουν και για αντίποινα, κάποια χρόνια μετά, αρπάζουν τον Λοκατέλι. Στα 14 ο Μάνουελ ανήκει στη Μίλαν, με το αγόρι να ζει το όνειρό του όντας πλέον μέλος της ομάδας της καρδιάς του.

3. Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον

Τα προηγούμενα χρόνια πολλοί παίκτες πήραν το τρένο από το Μπέργκαμο για το Μιλάνο κάνοντας τη διαδρομή Αταλάντα- Μίλαν. Πρώτος κα καλύτερος ο Ρομπέρτο Ντοναντόνι. Το 1995 όμως υπήρχε ένας νεαρός επιτελικός μέσος, γεμάτος ίστρο κα φαντασία. Λεγόταν Τόμας Λοκατέλι. Μόλις δύο χρόνια παραμονής στην ομάδα με 10 όλες κι όλες παρουσίες, για να κάνει μία σημαντική καριέρα σε Μπολόνια, Ουντινέζε και Σιένα. Έμοιαζε όμως να είναι το πεπρωμένο του επιθέτου να «δεθεί» με τα «κοκκινόμαυρα».

4. Στο στόχαστρο του Αρσέν

Ο Λοκατέλι μεγαλώνει και παίζει με τους νέους της Μίλαν (primavera). O Μιχαΐλοβιτς τον παρακολουθεί αλλά δεν είναι ο μόνος. Μεταξύ των «οπαδών» του νεαρού, είναι και ο Αρσέν Βενγκέρ, με τον τεχνικό της Άρσεναλ να στέλνει παρατηρητές στις ακαδημίες της Μίλαν ώστε να διαπιστώσουν την πρόοδο του παίκτη. Υπήρξαν φήμες για επαφή των «Κανονιέρηδων» με τον εκπρόσωπο του ποδοσφαιριστή Στέφανο Καστελνόβο, όχι όμως άμεσα κα με το κλαμπ. Η γραμμή της διοίκησης σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρη: «Ο Λοκατέλι δεν αγγίζεται»!

5. Τα λόγια του προέδρου

Τα εγκωμιαστικά σχόλια φτάνουν από παντού, ακόμα και από την οδό «Aldo Rossi», με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να δηλώνει: «Η μεσαία γραμμή είναι πάντα σημαντική, αλλά ανάμεσα στους νέους μας ένα εξαιρετικό παιδί, που ονομάζεται Λοκατέλι και ελπίζω ότι θα είναι ένας μεγάλος καθοδηγητής στο μέλλον», με τον ίδιο τον παίκτη να απαντά για το αν τα λόγια του «presidente» τον φόρτωσαν με άγχος και πίεση: «Όχι, όχι δεν υπάρχει καμία πίεση. Μόνο μεγάλη υπερηφάνεια και ένα επιπλέον κίνητρο για να εργαστώ, να βελτιωθώ και να αναπτυχθώ γρήγορα. Αλλά τον ευχαριστώ. Τα λόγια του με γέμισαν υπερηφάνεια».



Επιμέλεια: Δημήτρης Λιαργκόβας

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube